Κώστας Πατέρας – Το τέλος της μεταπολίτευσης
Μέσα από πολλές…Συμπληγάδες πέρασε η πολιτική ζωή της χώρας μας από το 1821 μέχρι σήμερα.
Μέσα από πολλές…Συμπληγάδες πέρασε η πολιτική ζωή της χώρας μας από το 1821 μέχρι σήμερα.
Μέσα από πολλές…Συμπληγάδες πέρασε η πολιτική ζωή της χώρας μας από το 1821 μέχρι σήμερα.
Οι μεταβολές στον τρόπο διακυβέρνησης δεν έγινα σε τακτά χρονικά διαστήματα, σημάδεψαν, όμως, ουσιαστικά τη ζωή του τόπου. Εδημιούργησαν μίση και πάθη. Χώρισαν το λαό σε παρατάξεις , με την εφαρμογή του δόγματος των Ρωμαίων «Διαίρει και βασίλευε». Οι πολιτικοί νομοθετούσαν προκειμένου να υποστηρίξουν μια μικρή μειοψηφία του λαού, που ήταν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Έστησαν τις οικογενειοκρατίες και θεωρούσαν τους πολίτες ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Το κράτος το χειριζόταν ως δικό τους φέουδο και το έκαναν πελατειακό. Τίποτε δεν υλοποιείτο χωρίς την παρέμβαση των αμαρτωλών πολιτικών γραφείων, όπου στεγάζονταν τα πάσης φύσεως κοινωνικά και οικονομικά λαμόγια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι πολίτες πλήρωναν για να διορίσουν τα παιδιά, τα εγγόνια και οι κρατικές υπηρεσίες γέμιζαν από ανίκανους και από μικρούς δικτατορίσκους.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό κατάντημα της χρεοκοπίας, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανυπαρξίας των αξιών και των αρχών, της απαξίωσης , της απελπισίας, της καταστροφής και της τρέλας…
Κράτος, λαός, θρησκεία και οικογένεια είναι σε κρίσιμη καμπή, είναι στο σταυροδρόμι της σωτηρίας και της καταστροφής, εξαιτίας των Κλεφτών της πολιτικής, των βρώμικων κομμάτων, των αποτυχημένων θεσμών και της άσχημης νοοτροπίας των πολιτικών και των πολιτών. Η σημερινή κρίση έδειξε το στρεβλωμένο κράτος, τις λαθεμένες επιλογές των κυβερνώντων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας και την ανυπαρξία των δημοκρατικών κανόνων.
Η Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης χρεοκόπησε και έφτασε στο τέλος. Είναι σοβαρά τραυματισμένη απ’αυτούς που ανέλαβαν να την υπηρετήσουν δηλαδή τους πολιτικούς.
Εδώ που την κατάντησαν χρειάζεται αλλαγή με μια νέα ουσιαστική και σύγχρονη Μ ε τ α π ο λ ί τ ε υ σ η , χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς διαφθορά και διαπλοκή, χωρίς συστημικά ΜΜΕ , χωρίς χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους και χωρίς φασιστική πλύση εγκεφάλου. Οι πολιτικοί πρέπει πλέον να υπηρετούν με σεβασμό το δημόσιο συμφέρον και τα κόμματα να στηρίζουν τους θεσμούς και την πατρίδα.
Οι δραματικές επισημάνσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και που είναι σωστές, δεν πείθουν κανένα για το αποτέλεσμα,, αφού τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στην ποιότητα της Δημοκρατίας, ούτε στην παράκαμψη των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού το Κοινοβούλιο έχει απαξιωθεί και αφού η χώρα διοικείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πράγμα που γίνεται μόνον, όταν καταργείται η δημοκρατία. Όσο για το αν θα εξαντλήσει ο κύριος Παπούλιας τη θητεία ελάχιστα ενδιαφέρει το λαό. Άλλα πράγματα θέλει ο κοσμάκης προκειμένου να βγει από την εξαθλίωση. Το να φύγει ο πρόεδρος της δημοκρατίας και να εκλεγεί κάποιος άλλος με Α π ο σ τ ά τ ε ς βουλευτές είναι ότι το χειρότερο και θυμίζει τα Ιουλιανά της δεκαετίας του 1960.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που μέχρι το 2012 ως κόμματα χρησιμοποιούσαν τα χειρότερα λόγια το ένα για το άλλο, χρεοκόπησε και πρέπει να γίνει μια νέα μεταπολίτευση, με επανεκκίνηση όχι από τους πολιτικούς που δεν άλλαξαν σε τίποτε νοοτροπία, αλλά από τους πολίτες, από το λαό. Την αλλαγή πρέπει να την κάνει άμεσα και ουσιαστικά ο λαός, όχι από τον καναπέ αλλά από τις επάλξεις των αγώνων. Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με αγώνες και με θυσίες.
Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D.
Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Τρικκαίων – Πολιτευτής.