Κώστας Φαμίσης – Αθλητισμός – Ορειβασία – Αναρρίχηση. Πηγή ζωής για την Κοινωνία και τους Νέους
« Ο Αθλητισμός δεν είναι Αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη – Πιερ ντε Κουμπερτέν »
« Ο Αθλητισμός δεν είναι Αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη – Πιερ ντε Κουμπερτέν »
« Ο Αθλητισμός δεν είναι Αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη – Πιερ ντε Κουμπερτέν »
«. Σε ολόκληρη την Υφήλιο και σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία ο Αθλητισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και πρέπει να στηριχθεί».
– Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια ανθρώπων ασχολούνται με την ορειβασία και την αναρρίχηση. Σε πολλές χώρες τα αθλήματα βουνού έχουν γίνει σημαντικός παράγοντας ενασχόλησης της καθημερινής ζωής.
– Στον Νομό Τρικάλων ο ορεινός όγκος αποτελεί έναν από τους μαγευτικότερους ορεινούς προορισμούς που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Τα υπάρχοντα μονοπάτια προσφέρονται τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους έμπειρους ορειβάτες. Οι φίλοι της φύσης μπορούν να απολαύσουν, τη σπάνια ομορφιά της χλωρίδας και πανίδας του ορεινού όγκου και των πεδινών περιοχών, η οποία προκαλεί αισθήματα δέους, θαυμασμού και ευλάβειας
– Σπάνια κάποια άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει τόσο μεγάλο φάσμα κινήτρων όπως τα αθλήματα του βουνού. Αυτά δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκπληρώσουν προσωπικούς στόχους και να ακολουθήσουν μια δραστηριότητα με νόημα που διαρκεί για όλη τους τη ζωή.
– Τα κίνητρα για να παραμείνει κάποιος ενεργός στα βουνά και στους βράχους ποικίλουν: από τα οφέλη για την υγεία, την ευχαρίστηση της κίνησης, την επαφή με τη φύση καθώς και τα κοινωνικά κίνητρα μέχρι τη μαγεία της εξερεύνησης και της περιπέτειας.
– Σήμερα η αστικοποίηση και ο μοντέρνος τρόπος ζωής στερούν από τον άνθρωπο τις δραστηριότητες ορειβασίας. Όμως όσο και να προσπαθούμε να τις απαρνηθούμε, πάντα εκεί θα γυρνάμε, γιατί είμαστε κι εμείς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης.
– Η ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ έχει γίνει ένα ιδιαίτερα κοινωνικό άθλημα. Συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του αθλούμενου. Στοιχείο της προσωπικότητας είναι και το σώμα. « Άρα στο βαθμό που βελτιώνεται το σώμα, αναπτύσσεται και η αθλητική προσωπικότητα ».
– Συμβάλλει τα μέγιστα στο αίσθημα της ευφορίας και της επιθυμίας. Οι αναρριχητές βιώνουν έντονα μια σειρά από συναισθήματα, όπως : αγωνία, χαρά, πάθος, θέληση, μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.
– Πιστεύω ότι η αναρρίχηση είναι ένα « ιδιαίτερα » αγαπητό άθλημα των νέων , που τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια με πολλές διοργανώσεις – μίτινγκ σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο.
Στον Νομό Τρικάλων, εκτός από το αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων που είναι ένα από τα καλύτερα – αναρριχητικά πεδία στον κόσμο – υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Νομού μας αναρριχητικές διαδρομές. Όπως : στον βράχο του Δ.Δ Θεόπετρας, στους βράχους του χωριού Γαύρο και οι αναρριχητικές διαδρομές στην Πύλη και το Μουζάκι.
Μέχρι σήμερα σε τοπικό επίπεδο δεν έγινε καμία συλλογική προσπάθεια, από τους τοπικούς φορείς , αξιοποίησης αναβάθμισης και προβολής των παραπάνω αναρριχητικών πεδίων. Η αναρρίχηση, άμεσα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, στην περιοχή μας, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.
– Στις 8 Σεπτεμβρίου το 2002 , στο Innsbruck της Αυστρίας στην (περιοχή του Τυρόλου) εγινε το παγκόσμιο Συνέδριο όπου εγκρίθηκε η « Διακήρυξη του Τυρόλου » που περιελάμβανε μια σειρά αξιών και αξιωμάτων, για την καλύτερη άσκηση των αθλημάτων βουνού. Το κείμενο της Διακήρυξης παραδόθηκε στη Γενική Συνέλευση της UIAA ( Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) τον Οκτώβριο 2002 στο Flaggstaf, και έγινε αποδεκτό χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία . Η Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) συμμετείχε στην επιτροπή σύνταξης των άρθρων, στο θέμα: «Πρόσβαση και Προστασία».
Στόχος της Διακήρυξης του Τυρόλου είναι να γίνουν γνωστές και να εφαρμοσθούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες οι οποίες στηρίζονται ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ , ώστε να προσεγγίσουμε τους νέους, σε υγιή βάση, διότι αυτοί αποτελούν το μέλλον των αθλημάτων βουνού και αναρρίχησης. Αναφέρω μερικά από τα σημαντικά άρθρα:
Άρθρο 4. Επίσκεψη σε Ξένες χώρες
Ως φιλοξενούμενοι σε ξένους πολιτισμούς θα πρέπει πάντα να φερόμαστε με ευγένεια και μετριοπάθεια προς τους κατοίκους της χώρας – τους οικοδεσπότες . Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την επίδειξη γυμνού δέρματος, σε μέρη όπου αυτό δεν είναι αποδεκτό για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους. Αν κάποιες εκφράσεις άλλων θρησκειών δεν είναι κατανοητές δείχνουμε ανοχή και αποφεύγουμε να ασκούμε κριτική. θα δείξουμε σεβασμό στα ιερά βουνά και άλλους ιερούς τόπους ενώ παράλληλα θα προσπαθούμε να ωφελήσουμε και να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία και τους κατοίκους. Η κατανόηση ενός ξένου πολιτισμού είναι μέρος της ολοκληρωμένης αναρριχητικής εμπειρίας.
Άρθρο 7. Πρόσβαση και Προστασία (πρόταση της Ε.Ο.Ο.Α)
Πιστεύουμε πως η ελευθερία της πρόσβασης στα βουνά και τα βράχια με υπευθυνότητα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. θα πρέπει πάντα να ασκούμε τις δραστηριότητες μας δείχνοντας την ανάλογη ευαισθησία προς το περιβάλλον και να είμαστε προπομποί για την προστασία της φύσης. Σεβόμαστε τους περιορισμούς πρόσβασης και τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί με τους αναρριχητές και τις αρχές ή οργανώσεις για την προστασία της φύσης.
Άρθρο 9 – Οι πρώτες Αναβάσεις
1. Οι πρώτες αναβάσεις θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς, την επιθυμία των γαιοκτημόνων και τις πνευματικές αξίες των κατοίκων της περιοχής………………… 5. Στις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ειδικά προστατευόμενες ή φυσικοί βιότοποι από τους αρμόδιους και τις τοπικές επιτροπές πρόσβασης, η χρήση των βυσμάτων θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο για να διατηρηθεί το δικαίωμα ανάβασης και λειτουργίας .
– Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοιχεία διαμόρφωσης της προσωπικότητας των ορειβατών – αναρριχητών, των άρθρων που διέπουν τις αρχές και τις νομοτέλειες , διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, να συνεχίσουμε τις αθλητικές ορειβατικές δραστηριότητες, στα πλαίσια των Διεθνών Αρχών και Δικαιωμάτων.
ΓΡΑΦΕΙ: O Dr. Ο ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
– Επίκουρος Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ( ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. – Ιστορικός: Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιστορίας Φιλοσοφίας. – Ερευνητής. – Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας. ( Ε.Ο.Σ.Κ.)