Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους θα ζήσουν (ξανά) από την Τρίτη στις 06.00 εκατομμύρια Έλληνες λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η χώρα χωρίζεται σε δύο ζώνες, αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου κινδύνου.
Η Αττική και η βόρεια Ελλάδα μπαίνουν σε μίνι καραντίνα με αυστηρούς περιορισμούς και κλείσιμο της εστίασης (εστιατόρια, καφέ και μπαρ), των σινεμά, των κλειστών γυμναστηρίων και των θεάτρων.
Τα μέτρα, που θα ισχύουν σε όλη την Ελλάδα
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε θα επιτρέπεται χωρίς τη χρήση μάσκας.
– Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα.
– Υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% είναι υποχρεωτική τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα.
– Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Εξαιρούνται οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών.
– Αναστέλλεται οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών.
Το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, τα σχολεία, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία και τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας.
Τι θα ισχύει στα καταστήματα τροφίμων
Σε όλες τις περιοχές προβλέπονται τα εξής:
• 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
• Eιδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.
Τι θα ισχύει για τις Εκκλησίες
Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.
Ποιες περιοχές μπαίνουν στις δύο ζώνες, Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου
Στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Στο επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:
Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.