Κορονοϊός: Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη; Τι ισχύει για το φάρμακο
Στο θέμα στο ελπιδοφόρου φαρμάκου της Merck κατά του κορωνοϊού μολνουπιραβίρη, αναφέρθηκε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Merck/MSD, τη Δευτέρα κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του κορωνοϊού (εμπορική ονομασία μολνουπιραβίρη).
«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» ανακοίνωσε η υπουργός.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη».
«Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα και με την ιδιότητα της γιατρού.
«Μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ, πάνω από 90%, συσχετίζονται με ανεμβολίαστους» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
«Έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων, κατά βάση μη εμβολιασμένων, και κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλά προβλήματα υγείας» προειδοποίησε.
Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι πέραν του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης. Οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο υπενθύμισε.
Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι ο (COVID) ασθενής φθάνει αργά στο νοσοκομείο, και τότε είναι αργά για την αναστροφή της πορείας της νόσου πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr