Κωνσταντίνος Φαμίσης – Το δίλλημα του Έλληνα πολίτη πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου
Τα τελευταία προβλήματα βίας που καταγράφονται στην Ελληνική κοινωνία, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες τα αποδοκιμάζουν.
Τα τελευταία προβλήματα βίας που καταγράφονται στην Ελληνική κοινωνία, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες τα αποδοκιμάζουν.
Τα τελευταία προβλήματα βίας που καταγράφονται στην Ελληνική κοινωνία, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες τα αποδοκιμάζουν.
Ορισμένοι , όμως, που μπορεί να νιώθουν απόγνωση, οργή και αδυναμία, αναποφασιστικότητα, μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις, εκτονώνουν τα συναισθήματα αυτά, ταυτιζόμενοι με το ρόλο του θύτη στα περιστατικά βίας και δηλώνουν: ( «καλά τους έκανε»).
Το ξύλο που αντικαθιστά την πολιτική συζήτηση στα τηλεοπτικά πλατό είναι ένα εύγλωττο σημάδι της βαθιάς κρίσης που περνά η ελληνική κοινωνία.
Ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης συσσωρεύουν θυμό και επιθετικότητα και φέρνουν σταδιακά τη βία στο επίκεντρο της δημόσιας και πολιτικής ζωής.
Η καταδίκη της βίας είναι αυτονόητη και από τους πολιτικούς. Από την άλλη μεριά όμως , ο Έλληνας πολίτης αναρωτιέται αν αρκεί και μόνο η καταδίκη.
Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι: η βία στη χώρα μας δεν είναι ζήτημα συγκυριακό. Δεν μιλάμε για κάτι που αφορά τα δυο τελευταία χρόνια, ή απλά και μόνο την οικονομική κρίση, την ύφεση, την ανεργία. Εδώ έχουμε ένα βαθύτερο φαινόμενο διάχυτης βίας Εκφασισμού μέσα στην κοινωνία, που εκδηλώνεται με διάφορους οργανωμένους τρόπους για πρόκληση έντασης. Υπάρχουν οριζόντια φαινόμενα, Βίας, που διαπερνούν περισσότερους πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από την Άκρα Δεξιά.
Οι ακραίοι του μίσους (εντεταλμένοι ) αναλαμβάνουν δράση με πρόσχημα να προστατεύσουν την κοινωνία από τους «εχθρούς», με απειλές, προπηλακισμούς, εκβιασμούς, διώξεις, με τη χρήση ατομικής και ομαδικής βίας και από περιφερειακό και περιθωριακό φαινόμενο προσπαθούν να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε Εθνικό επίπεδο.
Θα μπορούσαμε να λέγαμε πως η βία είναι, ένα σύγχρονο συστατικό στοιχείο των κοινωνιών, όπου ζούμε ( Ελλάδος και Εξωτερικού ). Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση μερικών πολιτικών παρατάξεων . Προσπαθούν δηλαδή να σκοράρουν κομματικούς, πολιτικούς πόντους σε ένα παιχνίδι πολιτικό, (ψηφοθηρίας) μέσω κομματικής αντιδικίας ;
Αυτό είναι ένα. Το άλλο είναι η απουσία του κράτους. Όλα αυτά παίζουν ένα ρόλο. Δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Ναι, η απουσία του κράτους είναι κι αυτή ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, κυρίως είναι η αναποτελεσματικότητα της λειτουργίας των βασικών μηχανισμών του κράτους.
Το αδιέξοδο, σήμερα στη χώρα μας είναι πολιτικό,( δηλώνει ο κ. Βενιζέλος ) είναι κυβερνητικό, είναι κοινοβουλευτικό.
Το θέμα της πολιτικής βίας στην ελληνική κοινωνία δεν θα κλείσει έτσι εύκολα.
Δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο σε μια στιγμή κρίσης και να κινδυνεύουμε να φτάνουμε σε βαθύτατους διχασμούς της ίδιας της κοινωνίας.
Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός αδιεξόδου.
Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές η εικόνα που έχουμε είναι η εικόνα μιας χώρας ακυβέρνητης, μιας οικονομίας που αυτοακυρώνεται, μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον ιστό της και διαλύεται.
Κυριαρχεί μια απορία και ένα ερώτημα στους Έλληνες πολίτες πού βαδίζει η χώρα; Ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει την δική του απάντηση. Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, στην κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα, εξηγώντας την κατάσταση, το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει στηθεί ένα τεχνητό κομματικό δίπολο . Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να σταθμίσει την ψήφο του, ώστε να υπάρχουν ισορροπημένες και αποτελεσματικές συνεργασίες ικανές να πάνε τη χώρα μπροστά.
Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, το ενισχυμένο εκλογικά και κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εγγυηθεί την εξάλειψη της Βίας και να επιβάλλει το κυβερνητικό σχήμα που είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό, αξιόπιστο και μπορεί να λειτουργήσει και μακροπρόθεσμα.
Η χώρα χρειάζεται άμεσα , στις 18 Ιουνίου 2012 «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνεις» .