Κολπική μαρμαρυγή: Μια όχι και τόσο αθώα ασθένεια
H καρδιά λειτουργεί χάρη σαν έναν αυτόματο μηχανισμό ηλεκτρικής διέγερσης όπως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι
H καρδιά λειτουργεί χάρη σαν έναν αυτόματο μηχανισμό ηλεκτρικής διέγερσης όπως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι
H καρδιά λειτουργεί χάρη σαν έναν αυτόματο μηχανισμό ηλεκτρικής διέγερσης όπως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι με τον ρυθμό της να κυμαίνεται φυσιολογικά σ’ έναν ενήλικα, -όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας- από 60 έως 100 κτύπους το λεπτό.
Όμως για κάποιους λόγους μπορεί ο ρυθμός αυτός να διαταραχθεί είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα είτε και μόνιμα, με αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να εκπληρώσει το ρόλο της ως αντλία που στέλνει το αίμα στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
Κάθε κατάσταση στην οποία υπάρχει διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ονομάζεται καρδιακή αρρυθμία. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αρρυθμίες. Χωρίζονται σε υπερ-κοιλιακές, που είναι λιγότερο επικίνδυνες και σε κοιλιακές που είναι περισσότερο επικίνδυνες. Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό άρρυθμα.
Οι άνθρωποι που παθαίνουν κολπική μαρμαρυγή δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από την καρδιά τους αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για τον λόγο ότι η αρρυθμία αυτή αυξάνει σημαντικά, (διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει) την πιθανότητα κάποιου να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε άτομο που παρουσιάζει τα προαναφερόμενα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό γιατί μπορεί η αρρυθμία να αποτελεί εκδήλωση καρδιακής ή άλλης νόσου. Η διερεύνηση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να ξεκινά από την κλινική καρδιακή εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ένα απλό καρδιογράφημα, το οποίο θέτει κατά κανόνα τη διάγνωση. Για να αποφευχθεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα χορηγηθεί αντιπηκτική αγωγή και θα παρακολουθείται σταθερά ο ασθενής από Ιατρό.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής:
• Φτερούγισμα στο στήθος
• Ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες της καρδιάς
• Συχνή Ατονία
• Μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση
• Αυξημένη κόπωση
• Ζαλάδα
• Σύγχυση
• Δύσπνοια
• Πόνος στο στήθος
Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε Κολπική Μαρμαρυγή
Ηλικία: Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Καρδιακή νόσος: Οι άνθρωποι με προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς, με συγγενή καρδιοπάθεια, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με στεφανιαία νόσο, ή με ιστορικό καρδιακής προσβολής, έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
Χρόνιες παθήσεις: Αν υπάρχει υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος και πνευμονική νόσος υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής.
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Παχυσαρκία
Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες οικογένειες, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άλλες.
Στέφανος Γρ. Φούσας, MD, FESC, FACC
Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας