ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. – Οικοσύστημα Ασπροπόταμου – Προστασία της άγριας ζωής
Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Μαΐου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασπροποτάμου στη θέση Τρία Ποτάμια, η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δήμο Καλαμπάκας, διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οικοσύστημα Ασπροπόταμου – Προστασία της άγριας ζωής».
Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Μαΐου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασπροποτάμου στη θέση Τρία Ποτάμια, η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δήμο Καλαμπάκας, διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οικοσύστημα Ασπροπόταμου – Προστασία της άγριας ζωής».
Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Μαΐου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασπροποτάμου στη θέση Τρία Ποτάμια, η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δήμο Καλαμπάκας, διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οικοσύστημα Ασπροπόταμου – Προστασία της άγριας ζωής». Κατά την προσέλευση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΚΕΝΑΚΑΠ με θέμα την πεστροφοκαλλιέργεια.
Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Γκανούλης Δημήτριος και ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Πίσσιας Χρήστος.
Ο Υπ/ντής Αναπτυξιακής Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ κ. Κουτής παρουσίασε το καθεστώς προστασίας της περιοχής καθώς και τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του νόμου Ν. 3852/2010 του «Καλλικράτη».
Ο Διευθυντής της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κ. Σπύρος Ψαρούδας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFE EX-TRA και τις μεθόδους πρόληψης των ζημιών από τα μεγάλα ζώα, αλλά και το καθεστώς αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ζημιών. Αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που ασκούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προς την πολιτεία, ώστε να αποζημιώνονται 100% όλες οι ζημιές τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες και τη μελισσοκομία.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του Δασολόγου κ. Σπύρου Μουζιούρα του Δασαρχείου Καλαμπάκας σχετικά με την ανάπτυξη της πεστροφοκαλλιέργειας αλλά και την προστασία της άγριας πέστροφας.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Λαζαρόπουλος Δημήτριος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που δίνονται στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, πουν έχουν υποστεί ζημιές από την αρκούδα και το λύκο. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Στη συνέχεια ο βιολόγος της κ. Γώδης Κων/νος παρουσίασε τη χρήση σκύλων φύλαξης κοπαδιών, όπως είναι ο ελληνικός ποιμενικός, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Παρουσίασε επίσης τον τρόπο επιλογής και εκπαίδευσης των συγκεκριμένων σκύλων. Στη συνέχεια πρότεινε στους ιδιοκτήτες καλών ποιμενικών σκύλων να συμμετέχουν στο άτυπο δίκτυο διάσωσης του ελληνικού ποιμενικού που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Πάτρας Παναγιώτης αναφέρθηκε στα προγράμματα LEADER, ΕΠΠΕΡ και στη ειδική περιβαλλοντική μελέτη (ΕΠΜ) της περιοχής Ασπροποτάμου-Κόζιακα, που όπως είπε είναι ακόμη στα συρτάρια των αρμοδίων και η μη προώθηση της για έκδοση ΠΔ δυσχεραίνει παρά βελτιώνει την κατάσταση σε σχέση με το καθεστώς προστασίας των περιοχών αυτών.
Ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Πίσσιας Χρήστος αναφέρθηκε στη συμβολή του δασαρχείου στην σύνταξη της ΕΠΜ και στις προσπαθείeς που έγιναν ώστε να μην ενταχθεί η περιοχή σε καθεστώς απολύτου προστασίας με βάση τον Ν.1650/86 περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χελιδώνης Δημήτριος, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ κ. Καντερές Δημήτριος, από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ η υπεύθυνη τύπου κα. Μπουσιάκη και ο κ. Χοβαρδάς Τάσος από την ΚΕΝΑΚΑΠ ο κ. Κάλλος Γεώργιος και ο κ. Στεργίου Λεωνίδας, επαγγελματίες της περιοχής, κτηνοτρόφοι και επισκέπτες.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν, ο ιδιώτης τηλεοπτικός παραγωγός κ. Δρακάτος Αλέξανδρος και η σκηνοθέτης κα Λιτάκη Αγγελική, οι οποίοι γυρίζουν ντοκιμαντέρ για την περιοχή του Ασπροποτάμου, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ντοκιμαντέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Από την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.