Υπάρχουν και θετικά νέα, μέσα στη «μαυρίλα» που επικρατεί σε όλη τη χώρα από την καραντίνα για τον κοροναϊό. Τα θετικά είναι πως όλη η υφήλιος πλέον έχει λάβει μέτρα, άρα η διασπορά του αναμένεται από τους ειδικούς επιστήμονες να αναχαιτιστεί, ταχύτερα πιθανόν και από το διάστημα του ενός μήνα.
Τα θετικά επίσης για τη χώρα μας είναι ότι οι πολίτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ανταποκρίθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης.
Επίσης είναι θετικό, παρότι διίστανται οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, πως με την άνοδο της θερμοκρασίας, όπως συμβαίνει με όλους τους RNA ιούς, θα μειωθεί η δράση του.
Στη χώρα μας μετά το διάλειμμα της κακοκαιρίας τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται στη συνέχεια άνοδος της θερμοκρασίας που στις μέγιστες τιμές καθώς θα βαδίζουμε προς τον Απρίλιο, θα φτάσει και τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Το ακόμη πιο ελπιδοφόρο είναι πως στη Θεσσαλία (με εξαίρεση την περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ Λάρισας Χρήστου Κέλλα που πρέπει να ιχνηλατηθεί) δεν έχουμε ακόμη άλλο διαπιστωμένο κρούσμα.
Όλα τα «ύποπτα κρούσματα» που εξετάζονται στο εργαστήριο της καθηγήτριας μικροβιολογίας κ. Ευθυμίας Πετεινάκη, από την Πέμπτη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχουν βγει αρνητικά.
Η Θεσσαλία έχει ακόμη ένα προνόμιο σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Είναι παραγωγός τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και άρα ο εφοδιασμός της σε τρόφιμα είναι επαρκής και δεν παρατηρούνται ελλείψεις.
Συνομιλώντας εκ νέου με τον Λαρισαίο καθηγητή της Φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη, μας είπε πως ήδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή, σε νοσούντες από κορονοϊό και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.
Το νέο φάρμακο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων εδράζεται στη ρεσδεσιβίρη. Είναι ένα συνθετικό φάρμακο, που δείχνει να είναι αναστολέας της πολυμεράσης (ένζυμο) μέσω της οποίας γίνεται η μετάδοση του Ιού στον ξενιστή…
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες λοιπόν πιθανό να αποτελεί τη λύση στη φαρμακευτική αγωγή, μας τόνισε, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που τα χρησιμοποιούμε και για τον HPV (τον ιό του AIDS), πέρα από την υδροχλωροκίνη που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στους ασθενείς από τον κορονοϊό.
Σε γενικές γραμμές απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων, ατομική υγιεινή και ατομική ευθύνη, υπομονή και κυρίως αλληλεγγύη. Να μην αποξενωθούμε, να ρίχνουμε μια ματιά στο ηλικιωμένο ζευγάρι της διπλανής πόρτας, να ρωτάμε πως πάει η υγεία του, μέρα παρά μέρα.
Κοιτάξτε λοιπόν γύρω σας και θα ανακαλύψετε πολλούς άνω των εβδομήντα που είναι μόνοι, αλλά διστακτικοί και περήφανοι για να ζητήσουν βοήθεια. Μην κάνετε κάποια κίνηση, απλώς έχετέ τους υπόψη. Όταν τα πράγματα φτάσουν στο δύσκολο σημείο (εύχομαι να μη γίνει) τότε χτυπήστε το κουδούνι και ρωτήστε τους αν θέλουν κάτι από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο μια και πάτε να πάρετε πράγματα από εκεί.
Αν έχετε σχέσεις δε χρειάζεται όλο αυτό, απλώς τους δίνετε το τηλέφωνό σας και τους λέτε να σας ενημερώνουν για ό,τι χρειάζονται. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνοι τους. Θα μπορούσαν να είναι οι γονείς σας. Θα μπορούσατε να είσαστε εσείς. Ας σταθούμε δίπλα τους.
Υπομονή λοιπόν και θα περάσει και αυτή η πανδημία. Οι έλληνες οπλιστήκαμε με μεγάλη υπομονή και αντέξαμε οικονομική κρίση επί μία δεκαετία, θα την ξεπεράσουμε και αυτή…