Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την «λευκή πνευμονία» – Ποια τα χαρακτηριστικά της
Ο Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης και ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την «λευκή πνευμονία», τα χαρακτηριστικά της και τι κινδύνους εγκυμονεί.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», λόγω της αντοχής του μικροβίου του μυκοπλάσματος – που ευθύνεται για την λευκή πνευμονία – στα αντιβιοτικά.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά τόσο στην Κίνα όσο και σε αρκετές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην ευαλωτότητα των οργανισμών που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο.
Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα».
«Με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι Κινέζοι, και στον ΠΟΥ δεν αναφέρουν κάποιο καινούριο παθογόνο. Λένε ότι είναι μία έξαρση γνωστών παθογόνων εκ των οποίων το ένα είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας και φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός είναι ο πρώτος χειμώνας τους και δεν έχουν μέτρα προστασίας στα σχολεία», είπε αρχικά.
«Άρα δεν είναι ένα μικρόβιο στην Κίνα που περιμένουμε να έρθει και στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, είναι κοινά μικρόβια που υπάρχουν και εδώ και έχουν προκαλέσει μία έξαρση στα νοσοκομεία εκεί πέρα. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η κινητοποίηση και στην Ευρώπη και οι φόβοι είναι γιατί υπήρχε ένα σήμα σε ένα δίκτυο για μια συρροή πνευμονιών που δεν μπορούσε να διαχειριστεί από την Κίνα και αυτό οδήγησε σε ένα καμπανάκι τον ΠΟΥ το οποίο απαντήθηκε με τα προαναφερθέντα. Παρατηρείται αύξηση πνευμονιών γνωστής αιτιολογίας σε παιδιά και σε ενήλικες που δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα γιατί η ψύχη περίοδος ξεκίνησε τώρα σε εμάς. Δεν περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό. Μέτρα αν δεν υπάρχει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ δεν προβλέπεται να μπουν. Έχουμε πει για τον εμβολιασμό και την ατομική υγιεινή», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαζάνης αναφέρθηκε στην έξαρση της πνευμονίας.
«Όσον αφορά στο μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι γνωστό εδώ και χρόνια και αντιμετωπίζουμε πολλές φορές τέτοιου είδους πνευμονίες. Πολλές φορές με μία αντιβίωση μπορεί να καλύπτουμε και ένα μυκόπλασμα χωρίς να το ξέρουμε. Ξέρουμε ότι στις 20 από τις 100 πνευμονίες που θα εμφανιστούν στα παιδιά είναι το μυκόπλασμα πνευμονίας, ειδικά στα παιδιά δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου και σχεδόν 1 στα 2παιδια άνω των 18 ετών μπορεί να έχουν πνευμονία από μυκόπλασμα. Υπήρχε και το ξέραμε. Κάθε 2-3 χρόνια εμφανίζεται έξαρση πνευμονίας από μυκόπλασμα σε όλες τις χώρες», τόνισε ο κ. Μαζάνης.
Και προσέθεσε: «Στην ουσία είναι ένα μικρόβιο που αντιμετωπίζεται με κοινές αντιβιώσεις και το παιδί δεν χρειάζεται να μπει στο νοσοκομείο».