Ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα  στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

0 642

Ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα  στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»

Κύριε πρόεδρε,  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.  Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως στο μέτωπο αυτό κρίνεται η συνέχεια και η ευημερία της κοινωνίας καθώς επίσης και η ελπίδα των κοινωνικών ομάδων για μια ασφαλή και υγιή μεταεργασιακή κατάσταση.

 

Από τη  πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση πορεύτηκε με ειλικρίνεια και με αλήθεια στην πολιτική της. Δεν μοιράσαμε κούφιες υποσχέσεις. Δεν είπαμε μεγάλα λόγια, αντιθέτως πορευόμαστε με γνώμονα την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη προκειμένου να οικοδομήσουμε μια νέα οικονομική πραγματικότητα για τον τόπο και για τους πολίτες.

 

Είναι αλήθεια πως το κοινωνικο και ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αποτελεί χώρο σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.

 

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους οφείλουμε να κάνουμε κάποιες σημαντικές παραδοχές.

 

Παραδοχή πρώτη  λοιπόν: Στα χρόνια που πέρασαν ακολούθησαν πολυάριθμες προσπάθειες για την ορθολογικότερη και δικαιότερη επίλυση του κοινωνικοασφαλιστικού ζητήματος με τελευταία, τον ν. 4387/2016, με τον οποίο δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.Φ.Κ.Α.). Υπήρξαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα; Μονολεκτικά απαντώ πως όχι.

Παραδοχή δεύτερη: Είναι αλήθεια πως η ελληνική κοινωνία είναι μια γηρασμένη κοινωνία όπου το εργατικό δυναμικό της βαίνει μειούμενο ενώ εκείνοι που βγαίνουν σε σύνταξη αυξάνονται. Ναι, είναι.

Παραδοχή τρίτη: Αν δεν είχε γίνει η ενοποίηση των ταμείων με τον νόμο Πετραλία, το 2009 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα είχε καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας; Ναι, θα είχε καταρρεύσει.

 

Σήμερα, λοιπόν, τι κάνουμε; Με την παρούσα μεταρρυθμιστική τομή δημιουργούμε τον  Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και ολοκληρώνουμε οριστικά τη μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση, καθώς ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.

 

Τι πετυχαίνουμε με αυτό; την αναγκαία για τη δημοσιονομική ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό του, ένταξη όλων των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων.

 

Είναι κοινή παραδοχή πια, πως το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές:

της κοινωνικής δικαιοσύνης,

της ισότητας και της αλληλεγγύης,

της αναδιανομής

της υποχρεωτικότητας και της ανταποδοτικότητας,

και τέλος της ενότητας της επάρκειας και της βιωσιμότητας του συστήματος.

 

Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα λοιπόν ρυθμίζουμε τις έννομες σχέσεις κοινωνικής ασφάλισης δημοσίου δικαίου, υποχρεωτικής για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς, αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

 

Έτσι, πετυχαίνουμε την εξασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων και της βιωσιμότητας του εθνικού μας συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Η κυβέρνηση στο παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει  διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από  έντονο κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο:

 

α)  Είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και  επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2060.

 

β) Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.

 

γ) Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Με το άρθρο 23, ιδιαίτερα ωφελημένοι, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν.

 

δ) Στα άρθρα 24-25, για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

ε) Το άρθρο 27 δίνει το δικαίωμα στην απασχόληση  στους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα το εργασιακό τους βίο και έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30%, αντί 60% που ισχύει σήμερα, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.

 

Παράλληλα,

Με τα άρθρο 33, λύνεται το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Α.Ε και των αγροτικών συνεταιρισμών, εξαλείφοντας τις αδικίες του παρελθόντος, κυρίως, όμως, την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία, που υφίστανται.

Ενώ οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας – αυτοί οι ήρωες της καθημερινότητας που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας –  όχι μόνο δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό σύστημα αλλά προστατεύονται..

Την ίδια στιγμή οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης με το άρθρο 37, τον απαιτούμενο χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης.

 

Αλλά επειδή όπως είπα και νωρίτερα βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου είναι το θετικό κοινωνικό πρόσημο, επιτρέψτε μου να σας συμπληρώσω και  το γεγονός πως εδώ, μέσα από αυτό το σχέδιο κοιτάζουμε με ευαισθησία και σεβασμό τα άτομα με αναπηρία:

 

Γι αυτό και συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

– Στο άρθρο 37 προστίθενται 2 εδάφια με τα οποία λύνετε η αδικία πολλών ετών, καθώς δίνετε τη δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.

 

– Παράλληλα, με το άρθρο 38, αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ευαισθησία τους συνταξιούχους που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, οι οποίοι πλέον θα εξαιρούνται από τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι βασικό να επενδύσουμε στη  νέα γενιά και την υποστήριξη των νέων δραστηριοτήτων. Να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να επενδύσουν, να στήσουν δουλειές, να συγκρατήσουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις των νέων ανθρώπων στην χώρα, γι αυτό και παρέχουμε ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του για  μειωμένες εισφορές στα πέντε πρώτα έτη.

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι πως βάζουμε τέλος στην ομηρία των ανθρώπων που βασανίζονται εδώ και χρόνια με τις συντάξεις χηρίας.

Με το άρθρο 39, καταργείται ακόμη η αδικία όπως το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των εκλιπόντων συζύγων τους.

 

Τέλος με το παρόν σχέδιο νόμου πράττουμε αυτό που οφείλει κάθε παρέμβαση.

Δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, με εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου e-ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων.

 

Η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του νέου e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς, μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι. Ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις.

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Όλοι εμείς στη Νέα Δημοκρατία, όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας, είαμστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα σφάλματα προηγουμένων νομοθετικών ρυθμίσεων και να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε στον Ελληνικό λαο.

Με ρεαλισμό και με ειλικρίνεια αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα κμε γνώμονα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την δίκαιο αναδιανομή και την σταθερότητα. 

 

Δεν πρόκειται εμείς να κρυφτουμε πίσω από το δάχτυλο μας. Ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά όπου δεν πρέπει.

Δεν πρόκειται όμως και να μην δώσουμε έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο που πρέπει να έχει κάθε παρέμβαση μας.

 

Με αυτές τις σκέψεις και με την σιγουριά πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πορεύεται στο μεταρρυθμιστικό της έργο σταθερά και αταλάντευτα σας καλώ να προχωρήσουμε  μαζί και αυτές τομές και να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία, ότι αυτήν την φορά δε εξαπατήθηκε αλλά μπορεί να νιώσει και πάλι εμπιστοσύνη και ασφάλεια από το πολιτικό προσωπικό της καθώς αποκαθίσταται η δικαιοσύνη, ενισχύεται ο  ανταποδοτικός χαρακτήρας του συστήματος και ακυρώνεται το δυσανάλογο οικονομικό βάρος που επιβλήθηκε σε ένα σημαντικό παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας τη μεσαία τάξη.

 

Σας ευχαριστώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr