Καλαμπάκα: Μόνο εμφιαλωμένο νερό θα πίνουν στον Κορυδαλλό – Ακατάλληλο προς πόσιν και οικιακή χρήση το νερό
Ακατάλληλο προς πόσιν κρίθηκε και επίσημα το νερό στην Τ.Κ Κορυδαλλού της Δ.Ε Μαλακασίου του Δήμου Καλαμπάκας σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε Τρικάλων.
Ακατάλληλο προς πόσιν κρίθηκε και επίσημα το νερό στην Τ.Κ Κορυδαλλού της Δ.Ε Μαλακασίου του Δήμου Καλαμπάκας σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε Τρικάλων.
Ακατάλληλο προς πόσιν κρίθηκε και επίσημα το νερό στην Τ.Κ Κορυδαλλού της Δ.Ε Μαλακασίου του Δήμου Καλαμπάκας σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε Τρικάλων.
Σχετικό έγγραφο εστάλη στον Δήμο Καλαμπάκας καθώς και στον πρόεδρο της Τ.Κ Κορυδαλλού κ. Καραμήτρο Αντώνη.
Το έγγραφο το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει τα εξής:
Σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μας και ύστερα από τα (8),(9),(10) σχετ„ αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που διατίθεται από το δίκτυο ύδρευσης, στην Τ.Κ. Κορυδαλλού της Δ.Ε. Μαλακασίου του Δήμου Καλαμπάκας, από την Υπηρεσία μας, στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι κατ’ επανάληψη τα δείγματα που ελήφθησαν τόσο από αρμοδίους υπαλλήλους της και εξετάσθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, όσο και αττό τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους υπευθύνους ύδρευσης του Δήμου ΔΕΝ πληρούν τις απαιτήσεις – παραμετρικές τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων της Υ2/2600/2001 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις οποίες ελέγχτηκαν.
Ύστερα από τα παραπάνω, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξάλειψη κάθε ενδεχόμενου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, παρακαλούμε για τις δικές σας ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ως υπεύθυνος φωρέας (Ά βαθμός ευθύνης) για την παροχή υγιεινού νερού στους κατοίκους είτε υλοποιώντας τα όσα ένουμε συστήσει σε παλαιότερα έγγραφά μας είτε εξευρίσκοντας άλλες πηγές υδροδότησης, σύμφωνα με τα παρακάτω:
Α) Το νερό να δοθεί για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο αφού πρώτα αποκατασταθεί η ποιότητα του μετά την λήψη των διορθωτικών ενεργειών και αφού γίνουν επαναληπτικές εργαστηριακές αναλύσεις ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές παρέχοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες και συγκεκριμένα να ενημερωθούν οι κάτοικοι:
1) Να μην κάνουν χρήση του νερού για πόση και οικιακή χρήση πλην της χρήσεως για καθαριότητα στην τουαλέτα. Συστήνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμφιαλωμένο νερό, συνιστάται η κατανάλωση βρασμένου νερού (τουλάχιστον ένα λεπτό βρασμού από την στιγμή βράσης)
2) Να γίνεται η αποστείρωση του νερού με βρασμό για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο των σκευών, μαγείρεμα, στοματοπλύσεις
3) Είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των ατομικών κανόνων υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και μετά την χρήση τουαλέτα.
Β) Να φροντίσετε:
1) άμεσα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των υδατοδεξαμενών πόσιμου νερού με υπερχλωρίωση (εφόσον πρώτα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας τους για την αποφυγή μεταξύ άλλων, εισροής όμβριων υδάτων, επισκευής διαρροών και βλαβών) καθώς και του συστήματος ύδρευσης σε όλο το μήκος του με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου και
2) για την διατήρηση συνεχούς παροχής και πιέσεως νερού στο εσωτερικό δίκτυο, για την αποφυγή αναρροφήσεων και μολύνσεων του πόσιμου νερού
3) για την ΑΜΕΣΗ τοποθέτηση των συστημάτων αυτόματης μέτρησης υπολειμματικού χλωρίου και κατάλληλης δοσομέτρησης υποχλωριώδους νατρίου, με την εξασφάλιση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, να γίνεται τακτική μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου από ειδικό άτομο και με σύγχρονες μεθόδους σε διάφορα σημεία του δικτύου τα οποία θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο.
Γ) Να γίνονται τακτικές δειγματοληψίες πόσιμου νερού για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις από διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης (πηγή, υδατοδεξαμενές, περιφερειακά σημεία) και να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο
Δ) Επίσης κρίνεται σκόπιμο να λάβετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έτσι ώστε το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να είναι υγιεινό και καθαρό, απαλλαγμένο μικροοργανισμών και παρασίτων και οποιονδήποτε ουσιών σε αριθμούς και συγκεντρώσεις που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, να παρέχεται σε επαρκή ποσότητα για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (Δημοτών) χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο, ελέγχοντας τη λεκάνη απορροής της πηγής ή γεώτρησης υδροληψίας σε άλλες περιπτώσεις, την πηγή υδροληψίας, τους εξωτερικούς αγωγούς, αντλιοστάσιο, εσωτερικές και εξωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις και τακτική απολύμανση.
Ε) Να προστατεύεται από κάθε υγειονομικό κίνδυνο η πηγή, η γεώτρηση, η δεξαμενή αποθήκευσης και τα φρεάτια υδροσυλλογής φροντίζοντας για την κάλυψη αυτών, ελέγχοντας τη στεγανότητά τους και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα επιφανειακά νερά να αποστραγγίζονται καλώς και ταχέως μακριά από αυτά, για την αποφυγή του κινδύνου ρυπάνσεως ή μολύνσεως του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης
ΣΤ) Να μην σταβλίζονται ή περιφέρονται ζώα (αιγοπρόβατα κ.λ,π.) σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την πηγή ή γεώτρηση ή δεξαμενή αποθήκευσης, τα φρεάτια υδροσυλλογής κ.λ,π,
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα διενεργήσει εκ νέου τις απαιτούμενες δειγματοληψίες νερού, στην Τ.Κ.Κορυδαλλού της Δ.Ε.Μαλακασίου του Δήμου Καλαμπάκας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού της περιοχής, της υγείας των κατοίκων της περιοχής και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα.
Παρών στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου ήταν ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου, ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Καρακώστας ο οποίος είναι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί του θέματος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Ζαρόπουλος και Αλμπάνης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Αθανάσιος Γιαννάκης, ο χημικός του Δ. Καλαμπάκας κ. Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Κορυδαλλού κ. Καραμήτρος.
Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Δήμαρχος ανέφερε τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή και δη στην αγορά ειδικών χλωριωτών που θα τοποθετηθούν στις υδρομαστεύσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε ανέλυσε το παραπάνω έγγραφο της Υπηρεσίας της Π.Ε Τρικάλων και αναφέρθηκε στις κινήσεις και ελέγχους που γίνονται από πλευράς Δήμου.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Ντίνος Καρακώστας αρμόδιος επί του θέματος αντιδήμαρχος.
Από πλευράς του ο πρόεδρος κ. Καραμήτρος εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα καθώς έχει νά κάνει με τις ζωές των συγχωριανών του ζητώντας ξεκάθαρες κουβέντες και λύσεις.