Καλαμπάκα: Μήπως θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια όαση πολιτισμού στην είσοδο της πόλης; – Του Κώστα Τόλη

1 1.465

Ήμουνα από τους πρώτους πολίτες αυτής της πόλης που σε μια ραδιοφωνική μου συνέντευξη το 2010 είχα επισημάνει τις «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» που θα αντιμετωπίσει η πόλη της Καλαμπάκας με την έλευση του Ε-65. Έκτοτε και αφού το συγκεκριμένο έργο μπήκε στον πάγο για αρκετά χρόνια σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη ίδια «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» .

 

Αναφέρομαι στην εικόνα που πρέπει να έχει η πόλη μας από την έξοδο του Ε-65 προς αυτή και συγκεκριμένα η είσοδο της Καλαμπάκας από την οδό Ιωαννίνων.

 

Μέσα σε μια απόσταση 500 μέτρων περίπου συναντά κανείς :

 

  • Τις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων (δημοτικό ακίνητο)
  • Το λόφο του Προφήτη Ηλία (δημοτικό ακίνητο)
  • Τα κτίρια της Ξυλογλυπτικής Σχολής με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ιδιοκτησία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)
  • Ο παλιός Υγειονομικός Σταθμός (ιδιοκτησία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
  • Το ΞΕΝΙΑ με τον χώρο πρασίνου μπροστά από αυτό (δημοτικό ακίνητο)
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας (δημοτικό ακίνητο)
  • Το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας (ιδιοκτησία Υπουργείου Υγείας)
  • Ο χώρος της σήραγγας στην εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή (ιδιοκτησία Ο.Σ.Ε.)

 

Αποτελεί «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» και ταυτόχρονα χρυσή ευκαιρία για την πόλη η αξιοποίηση των δημοσίων, δημοτικών , κοινοχρήστων χώρων για τις οποίες δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι , αλλά να μπούμε σε σκέψεις για το πώς αυτά τα ακίνητα -με τις ετερόκλητες σημερινές τους χρήσεις- θα μπορούσαν με ανασχεδιασμό και μελέτη να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο οικιστικό σύνολο στην είσοδο μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Η πολυπλοκότητα των χρήσεων , το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην περιοχή μιας και θα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην πόλη από τον Ε- 65 , αποτελούν στοιχεία – δεδομένα μιας διαβούλευσης που θα πρέπει να ανοίξει στην τοπική κοινωνία , για να διαμορφώσουμε το αντικείμενο ενός Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος βάζοντας ως προτεραιότητα:

 

α/ Τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων χρήσεων

 

β/ Την αξιοποίηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος ( ΞΕΝΙΑ , Σφαγεία , Υγειονομικός Σταθμός , Ξυλογλυπτική)

γ/ Την ενδεχόμενη «ενοποίηση» των χώρων έτσι ώστε η χρήση του ενός να συμπληρώνεται και να υποστηρίζεται από το επόμενο δημιουργώντας ένα οικιστικό σύνολο με έμφαση τον πολιτισμό , τις τέχνες και τον τουρισμό.

 

Η ομολογουμένως επιτυχημένη παρέμβαση του Δήμου με τη δημιουργίας του πάρκου μπροστά από το ΞΕΝΙΑ , δείχνει ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη , με στόχευση στην επιλογή χρήσεων για τα διαθέσιμα ακίνητα που θα φέρουν πρόσθετη αξία στην περιοχή και στην πόλη γενικότερα.

Στόχος μας θα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση της ήδη υποβαθμισμένης εικόνας που δημιουργούν τα εγκαταλειμμένα κτήρια , επιδιώκοντας να παραχθεί ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης , με σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό , με λειτουργικό δημόσιο χώρο , με χρήσεις κοινής ωφέλειας η υλοποίηση των οποίων –λόγω των διακριτών χώρων και χρήσεων- απαιτεί μακρόχρονο σχεδιασμό σε δράσεις και ενέργειες που θα αναβαθμίσουν την περιοχή στους τομείς του πολιτισμού , των τεχνών , της πρόνοιας , της εκπαίδευσης και του τουρισμού , δίνοντας στα ακίνητα νέες χρήσεις όπου θα εξυπηρετούν τους στόχους και τα οράματα της Τοπικής Κοινωνίας.

 

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία Με εκτίμηση

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Εισόδιος λέει

    Δεν πιστεύω να απευθύνεστε στην νυν δημοτική αρχή; Δεν τους ενδιαφέρουν τους ανθρώπους τέτοια δευτερεύοντα πράγματα, δεν υπάρχουν καν τέτοιες σκέψεις στην κοσμάρα τους!

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr