«Καμπανάκι» Ευθ. Λέκκα για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία το επόμενο χρονικό διάστημα

0 584

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα εκδήλωσης νέων πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία από τον Αύγουστο και μετά κρούει ο Καρδιτσιώτης Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας. Διαφαίνεται ότι θα διανύσουμε ένα «καυτό καλοκαίρι» κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρές βροχοπτώσεις εξαιτίας της αποσταθεροποίησης του θαλάσσιου και χερσαίου συστήματος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι μεγάλη η τρωτότητα στη Θεσσαλία μετά τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ».

Μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι ζούμε την κλιματική κρίση στο υψηλότερο επίπεδο. «Τα φαινόμενα εξελίσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και με ακραία μορφή. Εμφανίζονται σε περιοχές στις οποίες δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα και πολύ φοβάμαι ότι στον Θεσσαλικό χώρο τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» είπε.

«Περιμένουμε υψηλότατες θερμοκρασίες. Είναι βέβαιο ότι μετά απ’ αυτές ακολουθούν πλημμυρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις λόγω αποσταθεροποίησης του θαλάσσιου και χερσαίου συστήματος καθώς και του γεωπεριβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε φαινόμενα όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αλλά και μέσα στον Αύγουστο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υφίσταται μεγάλη τρωτότητα στο Θεσσαλικό χώρο λόγω του Ιανού και του Ντάνιελ θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς στις δράσεις και στα επιχειρησιακά σχέδια. Θεωρώ ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ποιες είναι οι επιπτώσεις» σημείωσε ο κ. Λέκκας ο οποίος επισήμανε πως οι επιπτώσεις αφορούν και τα θέματα της υγείας.

Θέματα υγείας, ρυπαντές
από τον «Ντάνιελ»

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα γεγονότα με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβικείο, ανέφερε ότι το γεγονός δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα αλλά με μια γενικότερη δράση σε όλο το Θεσσαλικό χώρο.

«Οι ρυπαντές στον Ντάνιελ ήταν πάρα πολλοί, μόνο και μόνο 200.000 ζώα πνίγηκαν, αλλά είναι εξίσου σημαντικοί και οι άλλοι ρυπαντές από τις καταστροφές που έγιναν. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της ρύπανσης δεν τα έχουμε δη ακόμη. Δεν φτάνει να παρακολουθούμε μόνο τις γεωτρήσεις, θεωρώ ότι όλα τα υπόγεια υδάτινα συστήματα και όλοι οι υπόγειοι υδροφορείς έχουν επηρεαστεί. Χρειάζεται μια γενικότερη προσέγγιση και διαδικασία για να δούμε ακριβώς το είδος των ρυπαντών και την προσβολή των υδροφόρων οριζόντων. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας» τόνισε.

Φράγμα Μουζακίου
Ως επικεφαλής της Επιτροπής για την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, υπογράμμισε ότι το έργο έπρεπε να έχει γίνει από το ’89-’90 όταν τελείωσαν οι μελέτες. «Βεβαίως ήταν άλλος ο σχεδιασμός τότε.

Αν είχε γίνει θα είχαμε αποσβέσει μεγάλες επιπτώσεις από τον Ιανό και τον Ντάνιελ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι απόλυτη προτεραιότητα να γίνουν όλα αυτά τα φράγματα και ειδικά στο Μουζάκι που θα συγκρατήσει το νερό ανάντη, θα τροφοδοτεί το χώρο της πεδιάδας με τις απαραίτητες ποσότητες ώστε να γίνεται εμπλουτισμός όλο το χρόνο. Χωρίς την ανάσχεση στα ημιορεινά- ορεινά τα νερά δεν εμπλουτίζουν, φεύγουν κατευθείαν στην θάλασσα».

πηγη neosagon.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr