Ιωάννα Χαρμπέα: Η Τρικαλινή κοινωνιολόγος που έχει γράψει 18 παραμύθια μας μιλάει για την αξία τους

0 81

Η Τρικαλινή συγγραφέας Ιωάννα Χαρμπέα που έχει εκδώσει 5 παραμύθια τα οποία κυκλοφορούν ήδη από το 2015 και έχει επίσης υπό έκδοση αλλα 13 παραμύθια μας μιλάει για την αξία της ανάγνωσης παραμυθιού στο παιδί.

Κυρία Χαρμπέα τι είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τη τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY), το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή στο παιδικό βιβλίο.

Που βοηθάει αυτή η γιορτή;

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλον τον κόσμο

Για ποιους λόγους πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια ;

Οι λόγοι είναι πολλοί θα αναφέρω τους πιο σημαντικούς για μένα.

1.Τα παραμύθια
θρέφουν την παιδική φαντασία και την πολιτισμική παιδεία
Η φαντασία ενός παιδιού είναι ένα ισχυρό και μοναδικό όπλο στη ζωή. Δεν σχετίζεται μόνο με τις ιστορίες και τα παιχνίδια, αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργική σκέψη και μπορεί να προσδιορίσει το είδος της εκπαίδευσης, την καριέρα και τη ζωή που έχουν. Με τη φαντασία έρχεται και η πολιτισμική παιδεία τα παραμύθια συχνά περιλαμβάνουν στις ιστορίες τους διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Διδάσκουν στα παιδιά λοιπόν τη διαφορετικότητα έξω από τη δική τους πραγματικότητα, χαρίζοντάς τους την περιέργεια να μάθουν νέα πράγματα και να ταξιδέψουν νοητά σε νέα μέρη. Αυτό το τελευταίο γεννά την επιθυμία για μελλοντικά ταξίδια.

2. Δίνουν τη δυνατότητα διάκρισης ανάμεσα στο σωστό και το λάθος
Στον πυρήνα παραμυθιών με μαγικά άλογα και γυάλινα γοβάκια υπάρχουν ηθικά μαθήματα. Είναι στο DNA των παραμυθιών να εμπεριέχουν ένα ισχυρό ηθικό μάθημα, έναν αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αγάπη και την απώλεια και αυτά τα μαθήματα εσωτερικεύονται από τα παιδιά μας.

Τα παραμύθια βοηθούν στο να διδάξουμε τα παιδιά μας την ικανότητα να διακρίνουν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, όχι μέσω της άμεσης διδασκαλίας, αλλά μέσω μιας ενδιαφέρουσας πλοκής. Το καλό συνήθως θριαμβεύει και, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα στον πραγματικό κόσμο, είναι σημαντικό για τα παιδιά. Για να γίνουν ήρωες και όχι εχθροί. Για να μάθουν να ελπίζουν για το καλύτερο. Και όσο για τα παλιά παραμύθια με απαρχαιωμένα ηθικά μαθήματα, τα πράγματα είναι απλά. Αντικαταστήστε τα με νέα παραμύθια, με άλλες εκδοχές τους, όπου δεν θα τους προκαλούν φόβο, που δεν θα είναι υπερβολικά.

3. Αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης
Τα παιδιά βλέπουν τις συνέπειες των αποφάσεων των χαρακτήρων και μαθαίνουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εκείνα ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν. Δεν γίνεται όλοι οι χαρακτήρες να είναι πρότυπα μίμησης, ακόμα και οι καλοί μπορεί να είναι υπερβολικά αθώοι ή απερίσκεπτοι. Αυτό που όμως διδάσκουν είναι όταν άσχημα πράγματα συμβαίνουν, έχουμε πάντα την επιλογή να πάρουμε εμείς αποφάσεις. Έχουμε την ελευθερία να πράξουμε, σκεπτόμενοι κριτικά.

4. Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συναισθήματα
Τα παραμύθια δεν προετοιμάζουν μόνο το παιδιά μας για την κοινωνία, αλλά τους διδάσκουν πώς να αντιμετωπίζουν την εσωτερική σύγκρουση. Ο παιδοψυχολόγος Bruno Bettelheim, που ειδικευόταν στη σημασία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία πίστευε ότι τα παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χειριστούν αποτελεσματικά το άγχος που ακόμα δυσκολεύονται ακόμα και να εξηγήσουν σε τέτοιες ηλικίες.

5. Και φυσικά είναι διασκεδαστικά.

Παραμύθι σημαίνει περιπέτεια. Κοιτάξτε το βλέμμα των παιδιών όταν τους διαβάζετε ή όταν διαβάζουν εκείνα μόνα τους. Πώς βυθίζονται μέσα σε έναν άλλο κόσμο, όπου υπάρχουν δράκοι που πετούν και μια χελώνα που είναι φίλη με έναν πρίγκηπα. Παρατηρήστε πόσο χαρούμενα είναι όταν τους δείχνετε τα σκίτσα, όταν τους εξηγείτε την ιστορία. Μέσα από αυτή την διασκεδαστική, μαγική πραγματικά, διαδικασία, τα παιδιά εφευρίσκουν τον εαυτό τους και βρίσκουν τη θέση τους στον κόσμο.

Πείτε μας τους τίτλους των παραμυθιών που έχετε υπό έκδοση

Τίτλοι παραμυθιών υπό έκδοση της Ιωάννας Χαρμπέα
1. Η Κεχριμπαρένια και η Ντάλια
2. Ο Δρακουλάκος και η Αστερίτσα
3. Το τυφλό παιδί και το περιστέρι
4. Η μελισσούλα με τις χρυσές κεραίες
5. Πίσω από το βουνό
6. Το δαχτυλίδι με τη μαύρη πέτρα
7. Το διαφορετικό τριαντάφυλλο ή ένα αλλιώτικο τριαντάφυλλο
8. Η κυρία Φύση και ο Κορονοιός
9. Η κυρία Κατάθλιψη η εγωίστρια
10. Η διαμαντένια χιονοστοιβάδα
11. Ένας βάτραχος στην πόλη
12. Η ηλιαχτίδα του αργαλειού
13. Οι περιπέτειες του Περίανδρου ένα βράδυ Χριστουγέννων

Στείλτε το δικό σας μήνυμα για αυτή την παγκόσμια ημέρα

Ελάτε πιο κοντά στα παιδιά σας, ξετυλίχτε τις ενδόμυχες σκέψεις τους και οτι τους βασανίζει, διαβάστε τους ένα παραμύθι, φιλήστε τα και βάλτε τα για ύπνο.

Η αγάπη και η προσοχή των γονιών προς τα παιδιά είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας που θα τους συντροφεύει όλη τους τη ζωή!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr