Ινομυώματα μήτρας και ενδομητρίωση: Πως επηρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας

Τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση είναι καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης, με πολλούς τρόπους.

0 694

Τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση είναι καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης, με πολλούς τρόπους.

Τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση είναι καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης, με πολλούς τρόπους. 

Αν και παλαιότερα -ειδικά για τα ινομυώματα- η ιατρική κοινότητα δεν συσχέτιζε την γονιμότητα με αυτά τα γυναικολογικά προβλήματα, πλέον έχουν εκφωνηθεί πολλές μελέτες, οι οποίες ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα.

Ινομυώματα και γονιμότητα

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι. Ένα 30% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία ίσως τα εμφανίσει. Μπορεί να είναι ενδοτοιχωματικά, κοντά στην μήτρα ή πάνω στο ενδομήτριο. Μπορούν να φτάσουν αρκετά εκατοστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο.

Όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει και η γυναίκα έχει ινομυώματα μήτρας, θα πρέπει να γίνει πολύ σωστή προσέγγιση για να βρεθεί αν πρέπει και πώς να αφαιρεθούν. Οι γυναίκες αυτές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποβάλλουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν.

Μία τυπική συμπτωματολογία ινομυωμάτων είναι η μητρορραγία, οι έντονες τάσεις για τουαλέτα (συχνοουρία), το αίσθημα βάρους στην κοιλιά και ενίοτε αποβολές και πρόωροι τοκετοί. Δεν είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζονται όλα τα ινομυώματα. Το μέγεθος και η θέση των καθορίζουν την αντιμετώπιση.

Αν είναι μέσα στο ενδομήτριο, είναι αδύνατη η εγκυμοσύνη. Μπορούν να μεταβάλουν την ανατομία της πυέλου, διαταράσσοντας την πρόληψη των ωαρίου.

Αν θα γίνει αφαίρεση θα εξαρτηθεί. Ο ένας τρόπος αφαίρεσης είναι το ανοιχτό χειρουργείο που εφαρμόζεται ακόμα. Της μόδας και πιο μινιμαλιστική είναι η αντιμετώπιση με λαπαροσκόπηση μέσω 3 οπών.

Όταν η θέση τους είναι μέσα στο ενδομήτριο, γίνεται υστεροσκόπηση όπου εκεί δεν υπάρχουν τομές, αλλά η πρόσβαση γίνεται από τον κόλπο και τον τράχηλο. Μένει μία μικρή ουλή μετεγχειρητικά, η οποία αποκαθίσταται σε 3 μήνες και η γυναίκα είναι πλέον έτοιμη να συλλάβει με απόλυτη επιτυχία.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση είναι μία συνήθης καλοήθης κατάσταση όπου ένας ιστός από το ενδομήτριο βρίσκεται και εκτός της περιοχής αυτής. Προκαλεί φλεγμονή στην πύελο και δημιουργεί ουλές που ακινητοποιούν τον μηχανισμό των ωοθηκών και των σαλπίγγων δημιουργώντας υπογονιμότητα.

Μπορεί η γυναίκα να μην καταλάβει ποτέ ότι έχει ενδομητρίωση και συνήθως το πρώτο σύμπτωμα και ο λόγος που θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια να είναι η υπογονιμότητα.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο έντονος πόνος περιόδου, ο οποίος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλη την πυέλου και η δυσπαρευνία.

Η διάγνωση γίνεται υπερηχογραφικά και αν δεν υπάρχει εύρημα, πρέπει να γίνει λαπαροσκόπηση με μικρές τομές. Την ίδια στιγμή γίνεται και θεραπεία με λύση των συμφύσεων, αν είναι αναγκαίο.
Πολλές φορές μετά από χειρουργείο και εφόσον δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας έρχεται η εγκυμοσύνη άμεσα.

Για περισσότερες πληροφορίες από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο Dr. Μυρίλλα πατήστε εδώ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr