Η Παιδεία δεν είναι Business – Γράφει ο Δημήτρης Λύπας

0 157

Στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, που θα διεξαχθεί στις 8 του Μάρτη, έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και θα ψηφιστεί. Εξάλλου επί της αρχής έχει ήδη ψηφιστεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, μόνο όμως από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, από κανένα άλλο κόμμα.

 Κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι το σύνολο των εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών της χώρας μας. Οι φοιτητές μας δε, είναι εδώ και 10 εβδομάδες στους δρόμους και αγωνίζονται να πείσουν τους κυβερνώντες πως το νομοσχέδιο αυτό θα είναι η ταφόπλακα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ίδιο θεωρώ κι εγώ. Γιατί; Γιατί είναι βέβαιο, και αυτό το καταλαβαίνει κάθε ελεύθερο πνεύμα, από κάθε είδους δεσμά, ότι δε μπορεί να συνυπάρξει ιδιωτικό και πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει και να διδάσκει την έννοια της αμφισβήτησης, να ακούει, να σέβεται και να συζητά όλες τις απόψεις, απ τις πιο ακραίες συντηρητικές ως τις πιο ακραίες προοδευτικές έτσι ώστε οι φοιτητές εκτός από λαμπροί επιστήμονες, όταν βγουν στην αγορά εργασίας, να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και ενσυναίσθηση για την κοινωνία, την πολιτική και την ωμή πραγματικότητα που μας περιβάλλουν. 

Πιστεύει κανείς πως η βούληση των χρηματοδοτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα εμπεριέχει τίποτα απ’ τα παραπάνω; Εκτός της διδασκαλίας των μαθημάτων της κάθε ειδικότητας θα προωθούν την ελευθερία λόγου και πνεύματος; Αν εκλείψουν αυτά τα στοιχεία μήπως θα παράγουμε μόνο επιχειρηματίες; Αυτός είναι ο στόχος; Μήπως οι ιθύνοντες πρέπει να ενισχύσουν τα κρατικά πανεπιστήμια προάγοντας το κοινωνικό συμφέρον, τα αυτονόητα δηλαδή και να σταματήσουν να σκέφτονται τις μπίζνες ορισμένων;  Γνωρίζουμε ότι σήμερα σπουδάζουν 23.000 ξένοι φοιτητές στα πανεπιστήμιά μας; Γνωρίζουμε ότι από το 2009 ως το 2022 η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί 67%; Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που δαπανά το Ελληνικό κράτος ανά φοιτητή είναι 1.780 ευρώ/έτος, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10.980 ευρώ; Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας αντιστοιχεί ένας καθηγητής ανά 47 φοιτητές και στην Ευρώπη ένας στους δέκα; Πρέπει να αναφερθώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές, εργαστήρια; Τι μας φταίει λοιπόν, τα κρατικά πανεπιστήμια;

 Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που επαίρονται κάποιοι πως θα έρθουν στην Ελλάδα, είναι βέβαιο πως θα είναι δευτερεύοντα ιδρύματα, χαμηλής ποιότητας που δεν χρηματοδοτούνται στις χώρες τους κι αυτός είναι ένας λόγος που θα έρθουν. Για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού δημοσίου και θα την έχουν. Γιατί; Γιατί αυτό επιτάσσουν οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, όταν χρηματοδοτείς έναν τομέα παροχής υπηρεσιών πρέπει να τους χρηματοδοτείς όλους. Εκτός κι αν δεν χρηματοδοτήσουν κανέναν, δηλαδή να υποβαθμίσουν τα κρατικά μέχρι τέλους. 

Οι θιασώτες λοιπόν, των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας πρέπει να το καταλάβουν, είναι καλά στημένη η δουλειά και εν πάση περίπτωση πείτε μου ειλικρινά, όταν δε μπορείς να πάρεις δίπλωμα με 10.000 μόρια είναι έντιμο να το παίρνεις με 10.000 ευρώ;

 «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»  

 

Λύπας Δημήτρης

Αγρότης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr