Η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 2000 χρόνια και τα Μετέωρα
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από επισταμένες μελέτες και αναλύσεις στοιχείων που έχουν συλλέξει
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από επισταμένες μελέτες και αναλύσεις στοιχείων που έχουν συλλέξει
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από επισταμένες μελέτες και αναλύσεις στοιχείων που έχουν συλλέξει από πολλές διαφορετικές πηγές όπως δείγματα από αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής ή από κορμούς υπεραιωνόβιων δέντρων έχουν καταφέρει να ανασυνθέσουν με αρκετή ακρίβεια τις παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά το παρελθόν.
Η εικόνα που αυτά τα δεδομένα φανέρωσαν είναι αυτήν ενός κλίματος σε συνεχή αλλαγή. Αντίθετα λοιπόν με την κοινή αίσθηση και πεποίθηση μιας σχετικής σταθερότητας των κλιματικών συνθηκών η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο αλλά μια διαρκής κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το παγκόσμιο κλίμα μεταβάλλεται συνεχώς.
Οι μελέτες και τα στοιχεία που οι επιστήμονες με τόσο κόπο συσσωρεύουν για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά το παρελθόν αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεγάλης προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας να κατανοήσει την παρούσα κλιματική αλλαγή, της λεγόμενης “υπερθέρμανσης”. Με την συλλογή και ανάλυση ατμοσφαιρικών δεδομένων του παρελθόντος τα σύγχρονα μοντέλα κλιματικής πρόγνωσης βελτιώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς, επιτρέποντας παράλληλα την αναγνώριση επαναληπτικών μοτίβων που αναδύονται σε ικανό βάθος χρόνου. Αυτά τα επαναληπτικά μοτίβα μπορούν πολύ ευκολότερα να συσχετιστούν με τις κινητήριες δυνάμεις που φαίνεται να επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα όπως ο ήλιος, οι ωκεανοί, η κάλυψη των πάγων, η κίνηση των αέριων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ή εν τέλει ανθρωπογενείς επιδράσεις όπως είναι η εκπομπή αερίων CO2.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται πολύτιμα όχι μόνο για την στενή μελέτη των κλιματικών συνθηκών αλλά συνεισφέρουν στην σφαιρικότερη και ακριβέστερη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών πίσω από μεγάλες πολιτισμικές μεταβολές και ιστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Το κλίμα αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες της ανθρώπινης εξέλιξης καθώς μεγάλες κλιματικές αλλαγές κατά το παρελθόν έχουν οδηγήσει πότε στην άνοδο και πότε στην πτώση ολόκληρων πολιτισμών. Στο παρακάτω διάγραμμα μεγάλα ιστορικά γεγονότα συνδέονται με τις κλιματικές συνθήκες καθώς αυτές μπορούν και επηρεάζουν άμεσα την αγροτική παραγωγή, την επάρκεια τροφίμων, την οικονομία, την υγεία, το εμπόριο, τη ναυσιπλοΐα και πολλά άλλα. Στο διάγραμμα καταγράφονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας (κάθετη στήλη) τα τελευταία 2000 χρόνια σε σχέση με την μέση θερμοκρασία του 1961 (η θερμοκρασία μηδέν στην κάθετη στήλη του διαγράμματος). Η ευημερία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ευνοήθηκε πολύ από ένα σχετικά ζεστό κλίμα, το οποίο με την σειρά του ευνόησε την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, την επάρκεια των τροφίμων σε προσιτές τιμές που είχαν ως αποτέλεσμα την άνθιση του εμπορίου, την αύξηση του πληθυσμού και την αστικοποίηση. Όπως φαίνεται κι από το διάγραμμα όλα αυτά αλλάζουν και τα πάντα γκρεμίζονται με μια πτώση της μέσης θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο κατά 0.6 με 0.7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την θερμοκρασία του 1961.
Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει την πτώση της Ρώμης
Η κλιματική αλλαγή που ξεκινά μετά στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και κορυφώνεται κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα φαίνεται να εξωθεί πολλά βαρβαρικά φύλλα από το Βορρά και την Ανατολή σε μία άνευ προηγουμένου μετακίνηση για την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Δημιουργείται έτσι μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές της ανθρώπινης ιστορίας, μια γιγαντιαίων διαστάσεων μετακίνηση πληθυσμών που σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες οδηγεί τελικά στην κατάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προς το τέλος του 5ου αι π.Χ. Μια πτώση της μέσης θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο ωθεί ολόκληρους λαούς προς το νότο για να σωθούν από την πείνα και το κρύο. Τα μεγάλα Ρωμαϊκά αστικά κέντρα το ένα μετά το άλλο λαφυραγωγούνται από τους πεινασμένους και καταρρέουν, ο πληθυσμός μειώνεται αφού η παραγωγή πλέον δεν επαρκεί και ολόκληρη η Ευρώπη βυθίζεται σε μια σκοτεινή εποχή. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλοί αιώνες για να ανακάμψει ξανά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στο επίπεδο διαβίωσης της Ρωμαϊκής περιόδου.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο visitimeteora.travel