Η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς το ESM – Φορολογικά και Συνταξιοδοτικά μέτρα
Δείτε την επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.
Δείτε την επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.
Δείτε την επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.
Αγαπητέ Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας υποβάλλω την αίτηση για στήριξη της σταθερότητας, με βάση τα άρθρα 12 και 16 της Συνθήκης EMS δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητεί από το EMS δάνειο διευκόλυνσης («Δάνειο» ή «το Πρόγραμμα») με μία περίοδο διαθεσιμότητας τριών χρόνων, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης EMS και στο άρθρο 2 της κατευθυντήριας γραμμής των δανείων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους της Ελλάδος και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος, η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να προβεί σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητα, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσει αμέσως ένα σύνολο μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
Μέτρα που σχετίζονται με την φορολογική μεταρρύθμιση
Μέτρα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό σύστημα
Θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, που θα παρουσιαστούν στο EuroGroup.
Εκτός από τα παραπάνω, είναι ο εκφρασμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, ότι μέχρι το τέλος της τριετούς διάρκειας του Δανείου ή και νωρίτερα, θα ανακτήσει πλήρη και προσιτή χρηματοδότηση από την αγορά για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς και μια βιώσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση. Στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων που θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως. Εμπιστευόμαστε ότι τα κράτη-μέλη εκτιμούν τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός μας για το Δάνειο αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αστάθειας του τραπεζικού μας συστήματος, την έλλειψή μας σε διαθέσιμη ρευστότητα, των επικείμενων υποχρεώσεών μας, τη συσσώρευση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εκφρασμένης επιθυμίας να διευθετήσουμε τις εκκρεμείς οφειλές με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να τηρεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος.
Περιμένουμε με ανυπομονησία την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Για να αποφευχθεί κάθε αμφιβολία, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή-αιτημά μας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015