Γεώργιος Γ. Ούτρας: Πεφταστέρια -Δέλτα Υδροχοΐδες από την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 και την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στον Ουρανό
Άλλη μια βροχή από πεφταστέρια φθάνει στο αποκορύφωμά της αυτή την βδομάδα.
Άλλη μια βροχή από πεφταστέρια φθάνει στο αποκορύφωμά της αυτή την βδομάδα.
Άλλη μια βροχή από πεφταστέρια φθάνει στο αποκορύφωμά της αυτή την βδομάδα.
Το θέμα επιμελείται ο Γεώργιος Γ. Ούτρας
Μαθηματικός ΠΕ03 – Τεχνικός Δικτύων Η/Υ– Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ.)
Πρόκειται για τις Δέλτα Υδροχοΐδες, που κάθε χρόνο είναι ορατές στη Γη, μεταξύ περίπου 12 Ιουλίου και 23 Αυγούστου.
Είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή που μπορεί να παράγει έως 30 μετέωρα ανά ώρα. Στην πραγματικότητα είναι μια διπλή βροχή, καθώς δημιουργείται από τα ξεχωριστά απομεινάρια που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι κομήτες Μάρσντεν και Κραχτ.
Όταν έχει «γεμάτο» φεγγάρι όπως η πανσέληνος στις 7 Αυγούστου που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό, η παρατήρηση των διαττόντων δεν θα είναι εύκολη. Τότε η βροχή είναι καλύτερα ορατή από το νότιο ημισφαίριο από ότι στο βόρειο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Η εν λόγω βροχή έχει ονομασθεί έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου, αν και στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια της μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού. Στην παρακάτω φωτογραφία ο αστερισμός του Υδροχόυ (Aquarius) όπως φαίνεται με γυμνό μάτι στον οποίο θα κορυφωθεί το φαινόμενο.
Το φαινόμενο θα παρουσιάσει μεγίστη συχνότητα της εμφάνισης από την Παρασκευή 28 Ιουλίου και την Κυριακή 30 Ιουλίου.
Πηγή Δημοσίευσης :1). www.skai.gr, 2). Wikipedia, 3). Λεξικό Αστρονομίας Κωνσταντίνου Δ. Μαυρομάτη (Βόλος 2001), 4) Γενική Αστρονομία Γεωργίου Ι. Μπάνου( Ιωάννινα 1993)