Φόβοι για την Ι.Μ. Σιαμάδων, λόγω χειμώνα
Η ένταξη του έργου «Στερέωση – Αποκατάσταση Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Σιαμάδων Δ. Καστανιάς» και κυρίως η χρηματοδότησή του (400.000 ευρώ) από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε., αναθέρμανε τις ελπίδες πολλών παραγόντων που γνωρίζουν την μεγάλη αξία του εν λόγω μνημείου.
Η ένταξη του έργου «Στερέωση – Αποκατάσταση Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Σιαμάδων Δ. Καστανιάς» και κυρίως η χρηματοδότησή του (400.000 ευρώ) από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε., αναθέρμανε τις ελπίδες πολλών παραγόντων που γνωρίζουν την μεγάλη αξία του εν λόγω μνημείου.
Τόσο ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, που πραγματικά πίστεψε στο έργο και ονειρεύτηκε την πλήρη ανοικοδόμηση της διαλυμένης σήμερα Ιεράς Μονής, όσο και ο δήμαρχος Καστανιάς κ. Κώστας Τόλης αλλά και η διευθύντρια της 19ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων κα Κρυσταλλία Μαντζανά έδωσαν μάχη προκειμένου να ενταχθεί το έργο.
Μια μάχη στην νικηφόρα έκβαση της οποίας συνετέλεσαν οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού (Νομάρχης), αλλά και της περιφέρειας (Περιφερειάρχης).
Η ημέρα εγκατάστασης των συνεργείων της εργολαβίας ήταν μια σημαντική στιγμή για όλους εκείνους που πίστεψαν και δούλεψαν ώστε να ενταχθεί το έργο.
Με τον αραμπά οι εργασίες;
Και ενώ όλα φαίνονταν ευοίωνα όσον αφορά στην πορεία της εργολαβίας και ειδικότερα στην πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής, τα πρώτα προβλήματα είναι , όπως υποστηρίζεται ήδη ορατά.
Γύρω από το καθολικό έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές ενώ ένα μέρος της στέγης σκεπάστηκε πρόχειρα με νάϋλον προφανώς για να προστατευτεί από τα νερά της βροχής.
Έκτοτε η πορεία των εργασιών ακολουθεί την πορεία του «αραμπά» υποστηρίζουν κάποιοι.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί έντονα τόσο τον Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ, όσο και τον δήμαρχο κ. Κώστα Τόλη όσον αφορά τις επιπτώσεις που ενδεχομένως έχουν στο μνημείο δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες (χειμώνας) στην περιοχή είναι ιδιαίτερα άσχημες (χιόνα, βροχές) κάτι που θα οδηγήσει στην διακοπή των εργασιών.
Ο προβληματισμός και οι ανησυχίες θα πρέπει να αξιολογηθούν τόσο από την επιβλέπουσα αρχή (19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), όσο και από τον εργολάβο ώστε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες στο μνημείο κερδίζοντας χρόνο τώρα που οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα ήπιες.
Μάλιστα αυτές οι ανησυχίες του Μητροπολίτη ετέθησαν στην προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Κρυσταλλία Μαντζανά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σεραφείμ μαζί της.
Τι λέει η κα Μαντζανά
Από την πλευρά της κα Μαντζανά είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική και κατηγορηματική όσον αφορά τις αιτιάσεις και ανησυχίες για την πρόοδο των εργασιών της εργολαβίας αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στο μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.
«… Καμία ανησυχία δεν δικαιολογείται. Οι εργασίες εκτελούνται κανονικά σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου το οποίο όπως είναι γνωστό ελέγχεται από τις επιβλέπουσες αρχές.
Ακριβώς για να αποφευχθούν πιθανές επιπτώσεις στο μνημείο από τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι εργασίες στη στέγη γίνονται τμηματικά. Ο Ναός δεν έχει κανένα πρόβλημα κάτι που απέδειξαν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και να μην ανησυχούν όσοι εκφράζουν ανησυχίες.
Η πρόοδος των εργασιών προχωρά ικανοποιητικά, ήδη έχουν παραγγελθεί και τα κεραμίδια της στέγης και σύντομα θα τοποθετηθούν.
Το επόμενο βήμα είναι η εξυγίανση της τοιχοποιΐας και επίκειται η σύνταξη μελέτης για την αποστραγγιστική τάφρο περιμετρικά του μνημείου…», δηλώνει η κα Μαντζανά.
Πάντως εκεί που επικεντρώνει τις προσπάθειές της είναι η χρηματοδότηση κάτι που μέχρι τώρα παρουσιάζει προβλήματα. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο 100 χιλ. ευρώ από την συνολική χρηματοδότηση του έργου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εργολαβία. Πάντως η παράδοση του έργου θα γίνει πολύ πιο νωρίς από τις συμβατικές υποχρεώσεις.
Το Μοναστήρι των Σιαμάδων
Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στην ορεινή περιοχή λίγο πριν την Καστανιά μέσα σε μια θαυμάσια καταπράσινη τοποθεσία, στην οποία οι αποχρώσεις του πράσινου δημιουργούν μια καταπληκτική εικόνα στον επισκέπτη.
Στον ευρύτερο χώρο πριν την Μονή συναντάμε σκόρπιες καλύβες του άλλοτε οικισμού Σιαμάδες κάτι που αποτυπώνεται σε παλαιά στρογγυλή σφραγίδα της Μονής.
Η Μονή είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σταγιάδων και σύμφωνα με κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1807. Το ενδιαφέρον του καθολικού είναι κατάγραφο από αγιογραφίες που εντυπωσιάζουν για την τεχνική, την φωτεινότητά τους και την πολυχρωμία τους «δια χειρός» Γεωργίου και Γεωργίου επαρχιωτών του άγιου Βελα εκ χώρας Χιονάδες».
Ο Ναός είναι πέτρινος Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα. Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σεραφείμ πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής Καλαμπάκας που θα πρέπει να προστατευθεί και αναδειχθεί. Όνειρο ζωής για τον κ. Σεραφείμ είναι η αναπαλαίωση και αποκατάσταση τόσο της Ιεράς Μονής Σιαμάδων, όσο και της αντίστοιχης της Χρυσίνου.
Η ΕΡΕΥΝΑ 24 Οκτωβρίου 2007, αρ. φύλλου 14747, σελίδα 16