Φιλολογικό Φροντιστήριο Ντίνα Μπλέκου – Το θέμα και οι απαντήσεις στην Ιστορία Κατεύθυνσης των Πανελληνίων Εξετάσεων
Το θέμα στην Ιστορία Κατεύθυνσης των Πανελληνίων Εξετάσεων και οι απαντήσεις από το Φιλολογικό Φροντιστήριο της κας Ντίνας Μπλέκου.
Το θέμα στην Ιστορία Κατεύθυνσης των Πανελληνίων Εξετάσεων και οι απαντήσεις από το Φιλολογικό Φροντιστήριο της κας Ντίνας Μπλέκου.
Το θέμα στην Ιστορία Κατεύθυνσης των Πανελληνίων Εξετάσεων και οι απαντήσεις από το Φιλολογικό Φροντιστήριο της κας Ντίνας Μπλέκου.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 30-05-2012
ΘΕΜΑ Α1
ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ.σελ 46<Η ενσωμάτωση…εργατικής ιδεολογίας της χώρα>
ΠΕΔΙΝΟΙ,σελ77<οι Πεδινοί είχαν ως ηγέτη …μικροκαλλιεργητές>
ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ,σελ92 <το Εθνικό Κόμμα του Κυριακουλη Μαυρομιχάλη…να υλοποιήσουν οι Βενιζελικοι >
ΘΕΜΑ Α2
Α.ΛΑΘΟΣ(σελ.42)
Β.ΣΩΣΤΟ(σελ.94)
Γ.ΣΩΣΤΟ(σελ157)
Δ.ΣΩΣΤΟ(σελ213)
Δ.ΛΑΘΟΣ(σελ251)
ΘΕΜΑ Β1
Σελ 215 <Το κίνημα του Θερίσου…οριστικής του επίλυσης >
ΘΕΜΑ Β2
Σελ,52 <Η Ελλάδα του μεσοπολέμου… μέσα στην καταστροφή>
ΘΕΜΑ Γ
Α)από το σχολικό βιβλίο σελ 70-71 <η δυναμική παρουσία…κομματικών μηχανισμών >
Β)από το σχολικό βιβλίο σελ 72<με άλλες διατάξεις…διαφορετικών Συνδυασμών>
Γ)από το σχολικό βιβλίο σελ71-72<Στο σύνταγμα καθορίστηκαν…αρμόδιου υπουργού>
<προβλεπόταν η ύπαρξη…ισόβια>
ΑΠΟ ΤΟ Α’ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
*Οι Βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονταν σε 2 γύρους, συμφωνά με το εκλογικό νόμο, με μυστική ,άμεση και καθολική για τους άνδρες ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο
*οι προϋποθέσεις ψηφοφορίας για τους άνδρες ήταν να είναι άνω τον 25 ετων, να έχουν ιδιοκτησία εντος της περιοχης στην οποία ασκούσαν τα πολιτικά τους δικαιώματα ή να εξασκούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή καποιο επάγγελμα ή ανεξαρτητη εργασία.
*τελος, εξαιρούνταν του δικαιώματος ψηφου οι ύποπτοι για καποιο κακούργημα όσοι στερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα και όσοι είχαν στερηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης διαχείρισης της περιουσίας τους
ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Β’ Γ’ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο συνταγμα του 1844 κατοχυρώθηκε η διακριση των εξουσιων. Συγκεκριμένα
*Η νομοθετική εξουσία (αρθρο 15) ανήκει στο βασιλιά , ο οποίος εχει το δικαιωμα κύρωσης των νόμων, στη Γερουσία ,τα μελη της οποιας διορίζονται από το βασιλια και τη Βουλη, η οποία σύμφωνα με το αρθρο 59,συγκροτειται από βουλευτές που εκλέγονται από πολίτες με εκλογικά δικαιώματα.
*Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στο βασιλιά που έχει το δικαίωμα του διορισμου Υπουργών όπως και της διάλυσης της βουλής.
*Η δικαστική εξουσία ανήκει στα δικαστηρια, πηγάζει από το βασιλια και οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται στο όνομα του(αρθρο 21).
*Ο ρόλος του βασιλιά σύμφωνα με το σύνταγμα
-ανώτατος άρχοντας
-αρχηγός κράτους , ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του,με αποδοχή των περιορισμών της εξουσίας όπως οριζόταν από το σύνταγμα.
-ιερο και απαραβίαστο πρόσωπο.
ΘΕΜΑ Δ1
Από το σχολικό βιβλίο σελ.153-154<Υπήρξε μέριμνα…Έδεσσα και αλλού.>
Σελ.154<Τις αντικειμενικές συνθήκες…..παραμεθόριες περιοχες>
Η ΕΑΠ στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες έλαβε υπόψη διάφορες παραμέτρους. Κατά τη διάρκεια της θητείας της (1923-1930), η ΕΑΠ έθεσε ως στόχο της την εξασφάλιση παραγωγικής απασχόλησης και οριστικής στέγασης. Διέκρινε την αποκατάσταση των προσφύγων σε αστική, η οποία περιελάμβανε μόνο την παροχή στέγης στις πόλεις και όχι την ανεύρεση εργασίας, και σε αγροτική, η οποία παρείχε στους ενδιαφερομένους στέγη και κλήρο γης στην ύπαιθρο. Μολονότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονταν από αστικές περιοχές και ασκούσαν αστικά επαγγέλματα, η ΕΑΠ έδωσε βάρος στη γεωργία. Η επιλογή αυτή υπήρξε επιβεβλημένη καθώς ήταν διαθέσιμα τα μουσουλμανικά κτήματα μετά την απομάκρυνση των Μουσουλμάνων πρώην ιδιοκτητών τους, όπως όριζε η Σύμβαση της Λωζάνης (1923). Επομένως, η αγροτική αποκατάσταση ήταν ταχύτερη και δεν απαιτούσε υπερβολικές δαπάνες.
Στα πεδινά εδάφη της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης θα μπορούσαν να εγκατασταθούν καλλιεργητές δημητριακών, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη καπνοπαραγωγοί, στην Κρήτη αμπελουργοί και στο Σουφλί σηροτρόφοι. Εξάλλου, η ελληνική οικονομία υπήρξε κατεξοχήν αγροτική. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τον πίνακα τον σχετικό με την κατανομή των προσφύγων κατά γεωγραφικό διαμέρισμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων κατευθύνθηκε με πρωτοβουλία της ΕΑΠ στη Μακεδονία (52,2%), στη Δυτ. Θράκη (8,8%), στη Θεσσαλία (2,8%), στην Κρήτη (2,8%), δηλαδή σε περιοχές γόνιμες και κατάλληλες για γεωργική παραγωγή καθώς διέθεταν ελεύθερους και αξιοποιήσιμους κλήρους γης μετά την ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης και την απομάκρυνση των μουσουλμάνων. Αντίθετα, όπως δηλώνεται και στον πίνακα, περιοχές άγονες και ορεινές όπως η Ήπειρος, οι Κυκλάδες και τα Ιόνια Νησιά δεν επιλέχτηκαν ως τόποι εγκατάστασης προσφύγων, καθώς δεν μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και στην αυτάρκεια των κατοίκων τους. Το υψηλό ποσοστό προσφύγων που εγκαθίστανται στη Στερεά Ελλάδα σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την αστική αποκατάσταση, αφού εκεί βρίσκονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
Σημαντικοί λόγοι στροφής προς τη γεωργία και την αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων ήταν ο υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα και η δυσκολία ανεύρεσης εργασίας για τους προσφυγές. Η παρουσία των προσφύγων στις πόλεις δημιουργούσε κοινωνικές εντάσεις και εσωτερικές ταραχές οι οποίες προέρχονταν τόσο από τις αυξημένες απαιτήσεις των προσφύγων όσο και από τη δυσαρέσκεια των γηγενών οι οποίοι αντιμετώπιζαν εχθρικά το προσφυγικό στοιχείο. Επομένως, η επιλογή της αγροτικής αποκατάστασης υποκρύπτει και πολιτική σκοπιμότητα, αφού μέσω αυτής αποφεύγονταν οι κοινωνικές ταραχές, οι οποίες συχνά έπαιρναν μορφή διαδηλώσεων στους δρόμους των αστικών κέντρων. Γι’ αυτούς τους λόγους η πολιτική Βενιζέλου προσανατολίστηκε στη δημιουργία τάξης μικροκαλλιεργητών και απέφυγε τη δημιουργία εργατικού προλεταριάτου.
Επιπλέον, η περιοχή της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης εξυπηρετούσε την ανάγκη της ΕΑΠ να καλύψει το δημογραφικό κενό που είχε δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση Μουσουλμάνων και Βουλγάρων (συνθήκη Νεϊγύ, 1919) και τη μείωση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές λόγω των διαδοχικών πολέμων. Εξάλλου, επρόκειτο για περιοχές αραιοκατοικημένες και πριν την αποχώρηση των Μουσουλμάνων. Επιτακτική ανάγκη θεωρήθηκε ο εποικισμός αυτών των εδαφών καθώς πρόκειται για παραμεθόριες περιοχές και για αυτό το λόγο έπρεπε να ενισχυθεί το ελληνικό στοιχείο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως φραγμός στις επεκτατικές βλέψεις των Σλάβων για την Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται από τις πληροφορίες του πίνακα ο οποίος καταγράφει τη Μακεδονία πρωτίστως ως τον κατεξοχήν χώρο υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων αλλά και τη Δυτική Θράκη να ακολουθεί με σημαντικό πληθυσμό αν και οι Μουσουλμάνοι της περιοχής αυτής εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών. Συνολικά το 61% των προσφύγων, σύμφωνα με τον πίνακα, εγκαταστάθηκε για τους προαναφερθέντες λόγους στις παραπάνω περιοχές. Ωστόσο, η ΕΑΠ κατηγορήθηκε για προκατειλημμένη πολιτική υπέρ των αγροτών επειδή διέθεσε πολλαπλάσια χρηματικά ποσά για τα προγράμματα της υπαίθρου σε αντίθεση με τα στεγαστικά προγράμματα των πόλεων. Παρά τις προσπάθειες της, η ΕΑΠ δεν κατάφερε πάντα να εκπληρώσει τους στόχους της εξαιτίας της κινητικότητας των προσφύγων.
Επιμέλεια: Καρανάσιου Αικατερίνη