Εθελοντικά, στην υπηρεσία της φροντίδας των πυροπλήκτων, έθεσε τον εαυτό του, ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Λιάπης, ο οποίος, δύο απογεύματα την εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, για να προσφέρει υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής και κυρίως στους διασωθέντες από τη φωτιά και τους συγγενείς των θυμάτων.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολοκυθά ανέφερε: “Η σωστή αντιμετώπιση, κατά τα πρώτα 24ωρα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση μετατραυματικού στρες μέσα στο εξάμηνο που ακολουθεί ένα συμβάν τέτοιας καταστροφικής έκτασης και τραγικότητας, το οποίο ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο και το πένθος που καλούμαστε να μεταβολίσουμε και ως άνθρωποι αλλά και ως κοινωνία, για την απώλεια των συμπολιτών μας. Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως ο κίνδυνος εμφάνισης μετατραυματικού στρες στις γυναίκες είναι περίπου τριπλάσιος με πενταπλάσιος από ότι στους άνδρες,ενώ και τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.Τις πρώτες ημέρες, είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και η παρέμβαση της Πολιτείας υποστηρικτικά. Τότε είναι άκρως σημαντική η παρουσία ημών, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, είτε ψυχιάτρων, είτε ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών. Κάποια άτομα μπορεί να χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγχολυτική υποστήριξη.
Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που αναφέρουν ότι η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προλάβει την εκδήλωση μετατραυματικού στρες (PTSD).Η κυριότερη όμως διαταραχή που εμφανίζεται, είναι η οξεία αντίδραση στο στρες, η οποία παρουσιάζεται κυρίως τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά το καταστροφικό συμβάν. Και τότε χρειάζεται προσοχή, γιατί αν παραμείνουν τα συμπτώματα, -που συνήθως είναι αϋπνία, άγχος και φόβος για επικείμενη επανάληψη του καταστροφικού συμβάντος,- αυξάνεται η πιθανότητα το πρώτο εξάμηνο να εμφανιστεί(PTSD)”.
Όπως προσέθεσε, ο Δρ. Λιάπης, “Τώρα είναι η ώρα των εθελοντών. Η ώρα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Πολλές συλλογικότητες, κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό των πυροπλήκτων. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών ή για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των εγνωσμένων ανεπαρκειών της πολιτείας. Όλοι μας, ανεξάρτητα από το κομματικό υπόβαθρο του καθενός, πρέπει να στρέξουμε εθελοντικά στο πλευρό των συνανθρώπων μας, είτε με τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, είτε και ως απλοί εθελοντές. Ήδη οργανώνονται συνάδελφοι ιατροί και άλλων ειδικοτήτων, με επικεφαλής των Καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών κ. Σκανδαλάκη, σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ανάμεσά τους και εγώ, επιθυμώντας απλά να συνδράμω στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου που άφησε πίσω της η φωτιά. Αυτή τη στιγμή, ο πόνος για την τραγική απώλεια των συνανθρώπων μας, μας ξεπερνά. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές από τις φυσικές καταστροφές, μπορεί να λειτουργήσει η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών της πληγείσης κοινωνίας. Κάτι που σαφώς χρειάζεται και το συστήνουμε. Σε ατομικό επίπεδο μπορεί να βρούμε δρόμους που θα οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων, των συμπεριφορών και των επιδιώξεών μας προσβλέποντας σε μία ριζική θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας, πάντως, δούμε ότι τα πρώτα συμπτώματα δεν περνούν, παρά το γεγονός ότι το καταστροφικό γεγονός απομακρύνεται χρονικά, τότε θα πρέπει να τον συμβουλεύσουμε να δει ειδικό.”