Εμβολιασμός: Η ΕΜΑΚ άνοιξε το δρόμο – Ποιοι ακολουθούν στο δημόσιο, τι θα γίνει με τους υγειονομικούς
Μετά την ΕΜΑΚ του πυροσβεστικού σώματος που καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες στο δημόσιο. Η απόφαση για την ΕΜΑΚ ήδη προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ φαίνεται πως είναι ένα πρώτο δείγμα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Αλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό είχε δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός ειδικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά σε γιατρούς και νοσηλευτές, παρότι τα ποσοστά είναι υψηλά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε διαμηνύσει ότι ενδέχεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι εάν συνεχισθεί η πανδημία, και το φθινόπωρο, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιον, οι υγειονομικοί που περιθάλπουν ασθενείς, θα πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά για τον κορονοϊό, ώστε να μην υπάρχει διασπορά μέσα στα νοσοκομεία. Πάντως τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ειδικά στους γιατρούς τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι υψηλά. Στους νοσηλευτές προς ώρας τα ποσοστά είναι χαμηλότερα λόγω των επιφυλάξεων που έχουν αρκετοί εργαζόμενοι, αλλά και επειδή αρκετοί νοσηλευτές είναι νέοι σε ηλικία.
- Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 82%. Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα οι μισθωτοί γιατροί των ιδιωτικών κλινικών άγγιξαν το 88%.
- Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 63% ενώ στις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό 62%.
- Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 60% ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 63%.
Ωστόσο επειδή μετά την ΕΜΑΚ στους κόλπους των εργαζομένων ειδικά στο ΕΣΥ επικρατεί ανησυχία, επειδή ακριβώς οι υγειονομικοί αναμένεται να είναι η επόμενη ομάδα των εργαζομένων που μπορεί να τεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, να σημειωθεί ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν επιτρέπεται η απόλυση εάν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, αλλά θεωρείται δεδομένη σε μία τέτοια περίπτωση η μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία ή θέση.
ethnos.gr – Δήμητρα Ευθυμιάδου