Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας – Παπα-θύμιος Βλαχάβας
Ο Σύλλογος «Παπα – θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες εκδηλώσεις.
Ο Σύλλογος «Παπα – θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες εκδηλώσεις.
Ο Σύλλογος «Παπα – θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες εκδηλώσεις. Μια από τις εκδηλώσεις αυτές κινείται στα πλαίσια ετήσιας χοροεσπερίδας, όπου παρουσιάζονται παραδοσιακά δρώμενα από τις χορευτικές ομάδες του συλλόγου. Η πιο σημαντική ίσως εκδήλωση, τα Βλαχάβεια, πραγματοποιείται πάντοτε το μήνα Μάιο.
Τα Βλαχάβεια λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βλαχάβας (Δήμος Καλαμπάκας, Νομός Τρικάλων) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις , όπου βρίσκεται η προτομή του θρυλικού Παπα-θύμιου Βλαχάβα, πρωτεργάτη και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει να διοργανώσει στις 20 Ιουλίου το πανηγύρι του χωριού. Ακόμη ο σύλλογος δραστηριοποιείτε, παραβρίσκεται και συμμετέχει σε κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση.
Οι ιστορικές πηγές(1) αναφέρουν πως ο Ευθύμιος Βλαχάβας γεννήθηκε στη Σμόλιανη, παλαιά ονομασία του χωριού Βλαχάβα,. Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του είναι άγνωστη, ωστόσο τοποθετείται περίπου στο 1770. Ο πατέρας του, Αθανάσιος Βλαχάβας, ήταν αρματολός στην περιοχή των Χασίων, όπου περιλαμβανόταν και το χωριό με το σημερινό όνομα Βλαχάβα. Μετά το θάνατο του πατέρα του, πιθανότατα μετά το 1792, ο Ευθύμιος Βλαχάβας ανέλαβε το αρματολίκι των Χασίων, αφού προηγουμένως είχε χειροτονηθεί ιερέας, από όπου πήρε και το όνομα Παπα-θύμιος με το οποίο έμεινε γνωστός στην ιστορία.
Ο Ευθύμιος Βλαχάβας έζησε λοιπόν στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η χρονική αυτή περίοδος, που αργότερα ονομάστηκε προεπαναστατική περίοδος, προσδιορίζεται από σημαντικά πολιτικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά γεγονότα. Η αποδυνάμωση του Οθωμανικού κράτους, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, η ένταση που επικρατεί στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και η γενικότερη εθνική αναστάτωση που επικρατούσε στους Έλληνες, δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε τον Παπα-θύμιο Βλαχάβα. Την άνοιξη λοιπόν του 1808 ο Ευθύμιος Βλαχάβας και τα αδέρφια του, επικεφαλής μιας αρκετά μεγάλης δύναμης ένοπλων κλεφταρματολών, ξεκίνησαν στη Θεσσαλία την εξέγερση τους κατά του Αλή πασά. Η αρχική συμφωνία του Βλαχάβα και των αδερφών του με τους αρματολούς Δεληγιάννη και Στουρνάρη, οι οποίοι θα εμπόδιζαν τα στρατεύματα του Αλή πασά στα στενά του Μετσόβου, κατέληξε σε προδοσία, αφήνοντας τον στρατό του Αλή πασά να περάσει ανενόχλητος. Η καθοριστική μάχη δόθηκε στις 8 Μαΐου 1808 στο Καστράκι, σημερινό χωρίο της Καλαμπάκας, στους πρόποδες των Μετεώρων. Οι επαναστάτες, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Βλαχάβα, καθώς ο παπα- Θύμιος με τους άντρες του δεν πρόφτασαν να ενωθούν με τους αγωνιζόμενους στο Καστράκι, κατατροπώθηκαν από τις πολυάριθμες δυνάμεις των Τούρκων.
Ο παπα – Θύμιος καταφεύγει για ένα διάστημα στα νησιά Σκόπελο, Σκύρο και Σκιάθο, τα οποία όμως δεν αποτέλεσαν ιδανικό κρησφύγετο αφού έπειτα από δόλο συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές του Αλή πασά. Υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά θανατώνεται με τραγικό τρόπο.
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:
1.«Η ανταρσία του Θύμιου Βλαχάβα κατά του Αλή πασά», Παναγιώτης Μιχαηλάρης, εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 19/9/2000.
2. http: //el.wikipedia.org/ethimiosvlahavas, 2/8/2009.
3. Η ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ, Εισηγήσεις -Πρακτικά Α΄ και Β’ Ιστορικού Συνεδρίου Καλαμπάκας, Εκδ. ΓΕΝΕΣΙΣ, 2001, 2005 αντίστοιχα.