Εκδήλωση από Το Ποτάμι έγινε στα Τρίκαλα το περασμένο Σάββατο
«Το Ποτάμι θέλει να βγει η χώρα από την κρίση. Η συζήτηση να βγει από το Μνημόνιο ή όχι είναι ένα ψευδές δίλημμα που βασίζεται σε μια ψευδή παραδοχή.
«Το Ποτάμι θέλει να βγει η χώρα από την κρίση. Η συζήτηση να βγει από το Μνημόνιο ή όχι είναι ένα ψευδές δίλημμα που βασίζεται σε μια ψευδή παραδοχή.
«Το Ποτάμι θέλει να βγει η χώρα από την κρίση. Η συζήτηση να βγει από το Μνημόνιο ή όχι είναι ένα ψευδές δίλημμα που βασίζεται σε μια ψευδή παραδοχή. Ότι δηλαδή το μνημόνιο έφερε την κρίση ενώ η αλήθεια είναι ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο».
Αυτό τόνισε σε ανοιχτό και υγιή πολιτικό διάλογο με ερωτήσεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας με Πολίτες στα Τρίκαλα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και στέλεχος του Ποταμιού κ. Σταύρος Τσακυράκης, που έγινε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου καλεσμένος στη εκδήλωση και ο Πάσχος Μανδραβέλης Δημοσιογράφος και Πολιτικός Σχολιαστής.
«Φυσικά και δεν θέλουμε το μνημόνιο», είπε ο κ. Τσακυράκης, «δεν θέλαμε να μπούμε καν εκεί». Αλλά το να βγούμε από αυτό προϋποθέτει να μελετήσουμε σοβαρά τους αριθμούς και το κόστος. Οι μονομάχοι του παλαιοκομματικού συστήματος, ανταγωνίζονται για το ποιος θα σχίσει τα μνημόνια χωρίς να εξηγούν στον ελληνικό λαό την επόμενη μέρα και το κόστος. Δεν λένε ότι η έξοδος στις αγορές θα κοστίσει ακριβότερα απ’ ότι τα δανεικά των εταίρων. Δεν έχουν καν σχέδιο για την επόμενη μέρα. Τι θα κάνουμε μετά το μνημόνιο; Θα επιστρέψουμε σε όλα εκείνα που μάς οδήγησαν στην χρεοκοπία και συνεπώς στο μνημόνιο; Έχουν κάποιο σχέδιο; Φοβάμαι πως όχι».
Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές συνεργασίες ο κ. Τσακυράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι είναι πολιτική δύναμη ευθύνης». Θα συνεργαστεί για να αποφύγει η χώρα την πολιτική κρίση και πιθανές απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά με όρους. Ο πρώτος και απαράβατος είναι να μην διακινδυνεύσει κανείς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ. Ο δεύτερος και απαράβατος είναι η αξιοκρατία στις θέσεις ευθύνης. Εμείς δεν θέλουμε κομμάτι της εξουσίας, δεν θα συνεργαστούμε στην βάση 4-2-1 που έκαναν το ΠΑΣΟΚ με την Δημ.Αρ. Αλλά δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει κάποιος Μπαλτάκος ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου».
Τέλος ο κ. Τσακυράκης είπε ότι επείγει να κηρυχθεί αυτή η Βουλή αναθεωρητική. «Υπάρχει χρόνος για να συμφωνήσουν τα κόμματα σε τρεις τουλάχιστον συνταγματικές αλλαγές. Η πρώτη είναι η αλλαγή του άρθρου για την ευθύνη υπουργών. Ωρίμασαν οι συνθήκες, είναι λαϊκή απαίτηση. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του άρθρου για την προεδρία των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτή την στιγμή είναι ακέφαλες παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης. Η τρίτη είναι η αλλαγή του άρθρου που ορίζει πως θα γίνονται οι συνταγματικές αλλαγές. Η πενταετία που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ δύο συνταγματικών αναθεωρήσεων είναι αντιπαραγωγική και χωρίς λόγο. Αν αυτή η Βουλή δεν κηρυχθεί αναθεωρητική τότε οι συνταγματικές αλλαγές θα καθυστερήσουν και μια πενταετία.
Είναι πολύς χρόνος που θα πάει χαμένος, κι αυτό ήθελε να τονίσει ο κ. Θεοδωράκης στους δύο πολιτικούς αρχηγούς (Σαμαρά και Τσίπρα) στις συναντήσεις που ζήτησε».