Εκδηλώσεις στο εξωκλήσι της Παναγίας της Καλαμπακιώτισσας Μετεώρων
Ένα από τα πλέον ταπεινά και απέριττα εξωκλήσια της περιοχής είχε χθες την τιμητική του. Πρόκειται για το εξωκλήσι της Παναγίας της Καναλιώτισσας. Το ταπεινό αυτό εκκλησίδιο αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το εξωκλήσι αυτό ένα ακόμα στολίδι του ευρύτερου Μετεωρίτικου χώρου.
Ένα από τα πλέον ταπεινά και απέριττα εξωκλήσια της περιοχής είχε χθες την τιμητική του. Πρόκειται για το εξωκλήσι της Παναγίας της Καναλιώτισσας. Το ταπεινό αυτό εκκλησίδιο αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το εξωκλήσι αυτό ένα ακόμα στολίδι του ευρύτερου Μετεωρίτικου χώρου. Μέσα στο δασικό σύμπλεγμα από δρυς, σχεδόν στα ριζά του Μετεωρίτικου βράχου του Μεγάλου Μετεώρου το εν λόγω εξωκλήσι αποτελεί για τον κάθε διαβάτη, τον κάθε περιπατητή, τον κάθε φυσιολάτρη έναν χώρο σωματικής ξεκούρασης και ψυχικής γαλήνης.
Εκεί, στα σκαλοπάτια του και στο πεζούλι θα σταθεί για να πάρει μια ανάσα, να κάνει τον σταυρό του, να ανάψει το κερί του κάνοντας μια ευχή ή μια ικεσία.
Κάτω από τα πανήψυλα πλατάνια και τους θεόρατους δρυς, που σκεπάζουν το ταπεινό εκκλησάκι της Παναγίας της Καναλιώτισσας, θα νιώσεις να σε πλημμυρίζει η αγιότητα που καταυγάζει ο χώρος.
Το βουητό της φυλλωσιάς που την χαϊδεύει ο αγέρας, οι λαρυγγισμοί των πουλιών και το κελάρισμα των νερών, που επιμένουν να τρέχουν, αποτελούν ένα θαύμα.
Ένα θαύμα της αρμονίας της φύσης και των έργων των χειρών των ανθρώπων που με περισσή θα λέγαμε τέχνη σμίλευσαν την κάθε πέτρα, το κάθε αγκωνάρι του Ναού της Παναγίας της Καναλιώτισσας.
Εορταστικές εκδηλώσεις
Το εξωκλήσι της Παναγίας πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου μια που είναι αφιερωμένο στο γεννέσιον της Θεοτόκου.
Έτσι κάθε χρόνο τέτοια μέρα πραγματοποιούνται μια σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων στις οποίες παίρνουν μέρος πλήθος προσκυνητών που με την παρουσία τους δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Οι εκδηλώσεις και εφέτος είναι διήμερες αρχίζοντας από το απόγευμα της Παρασκευής με την τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού με την καθιερωμένη αρτοκλασία. Στις 5 το απόγευμα το σήμαντρο αντήχησε σπαθίζοντας την σιωπή που απλώνονταν στον χώρο.
Οι προσκυνητές της Παναγίας σιγά – σιγά κατεύθαναν ασθμαίνοντας μην τυχόν και χάσουν το τελετουργικό. «Φως ιλαρόν, άγιας δόξης αθανάτου πατρός ουρανίου αγίας δόξης…», έψαλαν εν χορό ψάλτες, ιερείς και εκκλησίασμα με μια φωνή.
Και ύστερα η τελετή της αρτοκλασίας με το «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε εκζητούντες τον κύριον ουκ ελατωθήσαντες παντός αγαθού».
Στο τέλος, λίγο πριν την απόλυση, ο πατέρας, Ιωάσαφ, με λόγια απλά, γεμάτα απ’ την πνευματικότητα της στιγμής, δίνει το νόημα της γιορτής.
Λόγια που σαν βάλσαμο κυριεύουν τον εσωτερικό κόσμο του κάθε προσκυνητή. Την επαύριο (χθες) τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία από τον ηγούμενο της Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιομ. Αθανάσιο Αναστασίου. Σύμφωνα με την παράδοση τη μέρα της πανήγυρης κατεβαίνει στο εξωκλήσι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της καναλιώτισσας που ως γνωστόν φυλάσσεται στο Μοναστήρι.