Έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και της σφήκας της καστανιάς
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης του αγροτικού πληθυσμού έχει αναλάβει δράσεις για την προστασία της καστανοπαραγωγής.
Μέσω της Ομάδας Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας, που έχει συσταθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, υλοποιεί προγράμματα για τα δύο σημαντικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, τη σφήκα της καστανιάς και τη φαιά σήψη. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις που υλοποιούνται είναι:
Σφήκα της καστανιάς: Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνολικού ποσού 21.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε προμήθεια σκευασμάτων του ωφελίμου Torymus sinensis για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εξαπόλυση του ωφελίμου, υπό την καθοδήγηση του Συντονιστή της Ομάδας Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας, δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, σε όλες τις καστανοπαραγωγικές περιοχές της Περιφέρειας που βρίσκονται στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Τρικκαίων, Μετεώρων, Ελασσόνας και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Με τη συνεχή μέριμνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια για προμήθεια και εξαπόλυση του ωφελίμου, έχει επιτευχθεί η επιτυχής αντιμετώπιση της σφήκας, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές, μεγαλύτερες και από 80% καθώς και ξηράνσεις δένδρων.
Φαιά Σήψη: Από την πρώτη στιγμή της έντονης εμφάνισης της ασθένειας το περσινό φθινόπωρο, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες αντιμετώπισης που περιλαμβάνουν μέτρα άμεσης αντιμετώπισης καθώς και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα για την διερεύνηση αποτελεσματικότερων μεθόδων.
Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από θετική εισήγηση της αρμόδιας ΔΑΟ της Περιφέρειας, εγκρίθηκε μία επιπλέον δραστική ουσία για χρήση στην καστανιά και με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε το διαθέσιμο οπλοστάσιο για ψεκασμούς με μυκητοκτόνα στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπρόσθετα, υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα ψεκασμών, που προτάθηκε και οργανώθηκε από τον καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας, δρ. Γεώργιο Νάνο, το οποίο προβλέπει ψεκασμούς σε κάποιες εκτάσεις με βιοδιεγέρτες και σε άλλες με μυκητοκτόνα. Σκοπός του προγράμματος είναι το φθινόπωρο, όταν και θα ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα, να προκύψουν νέες πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης, με βιολογικό τρόπο. Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποφασίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρωτοπόρα σε ζητήματα φυτοπροστασίας και πάντα στο πλευρό των παραγωγών χρηματοδότησε την υλοποίηση αυτού του πειραματικού πιλοτικού προγράμματος, ευελπιστώντας σε θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τους παραγωγούς μας για τη μείωση των δραστικών ουσιών που προβλέπει η Πράσινη Συμφωνία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.