Δριτσέλη Παναγιώτα – Τροπολογία Σύριζα για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και, μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν
Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και, μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν
Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και, μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο), που είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα για τις πολύ βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, πρέπει να εξασφαλίζεται δωρεάν, ώστε να μην μένουν συνάνθρωποί μας χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες Μεσαίωνα, υποφέροντας και πεθαίνοντας αβοήθητοι στο σκοτάδι και το κρύο.
Για την πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που θα καταναλώσουν θα πληρώνουν σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας :
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις»
Θέμα: «Παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού»
Αιτιολογική Έκθεση
Η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο. Κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μάλιστα δεν σοβεί τέτοιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση.
Η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών μιας και η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια μια σειρά από ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τους μικρούς λογαριασμούς ρεύματος.
Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και, μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο), που είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα για τις πολύ βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, πρέπει να εξασφαλίζεται δωρεάν, ώστε να μην μένουν συνάνθρωποί μας χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες Μεσαίωνα, υποφέροντας και πεθαίνοντας αβοήθητοι στο σκοτάδι και το κρύο. Για την πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που θα καταναλώσουν θα πληρώνουν σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής θα τιμολογείται με την αντίστοιχή τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.
Όλοι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών που ανέρχονται σε ποσό μικρότερο του μισού των συνολικών χρεών τους μέχρι σήμερα να ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
Το κόστος της παροχής αυτής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι αποκλειστικά από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά από:
• την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ) και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).
• από την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
• από την αναμόρφωση του ποσού των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).
Η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην ενεργοποίηση μέτρων προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και έχει ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας, που οδηγούν σε καθημερινές τραγωδίες.
Η ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν τόσο στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης , όσο και στην παροχή μιας δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, είναι γενικόλογες και αόριστες, ενώ και η μετάθεση των ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Με βάση αυτό το σκεπτικό προτείνεται η ακόλουθη Προσθήκη – Τροπολογία
Άρθρο 1
1. Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
2. Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χορηγείται δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο). Πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή.
3. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.
4. Καταργούνται εφεξής οι διατάξεις περί Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους καθώς και περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας
Αθήνα, 13/12/2013
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Γαϊτανη Ιωάννα
Γάκη Δημήτριος
Γελαλής Δημήτριος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλταρη Έφη
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καλογερή Αγνή
Κανελοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτριος
Κοντονής Σταύρος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλειος
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Μιχαλάκης Νικόλαος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Παναγούλης Στάθης
Παντζας Γεώργιος
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτριος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφύλλου Μαρία
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλειος