Ο Δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επιχειρήσεων και όσων ενδιαφέρονται να αποκομίσουν χρήσιμη πληροφόρηση σε οικονομικά ζητήματα, με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση οικονομικών θεμάτων, θα ξεκινήσει μία ενημέρωση με παρουσίαση χρήσιμων θεματικών ενοτήτων.
ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (1η Ενότητα)
Τα «οικονομικά» είναι χρήσιμα για όλους μας, είτε θέλουμε να μάθουμε ορισμένα πράγματα, είτε να ενημερωθούμε για κάποιες χρήσιμες έννοιες τις οποίες ακούμε καθημερινά χωρίς να θέλουμε να γίνουμε ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν, με απλό και λιτό τρόπο γραμμένες, θα δώσουν την ευκαιρία που ενδεχομένως ζητάτε.
Μια αναφορά με κατανοητό τρόπο σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την επιχείρησή σας και τον τρόπο λειτουργίας της. Επίσης, να μπορούμε να κατανοήσουμε έννοιες που βλέπουμε σε εφημερίδες, περιοδικά, δελτία ειδήσεων ή ακούμε στα ραδιόφωνα και στην καθημερινότητά μας…
Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο αρχικά προκαλεί τη λειτουργία της οικονομίας-οικονομικής επιστήμης; Είναι η Ανάγκη η οποία εκδηλώνεται ως το δυσάρεστο αίσθημα κάποιας έλλειψης, κάτι μου λείπει, το χρειάζομαι (ανάγκη) και πρέπει να το βρω, να το ικανοποιήσω. Κάποιες ανάγκες ικανοποιούνται με αγαθά τα οποία προσφέρει η φύση. Αυτά τα αγαθά είναι τα λεγόμενα ελεύθερα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα απολαύσει χωρίς να δαπανήσει χρήματα (αέρας, νερό πηγών κλπ). Από την άλλη, τα αγαθά για τα οποία χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα (να τα αγοράσεις) είναι αυτά που ονομάζουμε οικονομικά αγαθά. Ο άνθρωπος λοιπόν αγοράζει τα οικονομικά αγαθά τα οποία μπορεί να είναι υλικά (π.χ. τραπέζι, αυτοκίνητο, σπίτι κλπ) ή άυλα αγαθά, π.χ. το σύνολο των υπηρεσιών όπως τραπεζικές συναλλαγές, τουρισμός, τηλεφωνικές υπηρεσίες κλπ. Υπάρχουν λοιπόν τα αγαθά με τα οποία ικανοποιούνται οι ανάγκες μας.
Κάθε αγαθό έχει μία οικονομική αξία. Πώς μεταφράζεται αυτή η αξία; Λέγοντας λοιπόν Αξία ενός αγαθού, εννοούμε το σύνολο των χρηματικών μονάδων (Ευρώ για εμάς) που δίνουμε για να αγοράσουμε ένα αγαθό που μας ενδιαφέρει! Π.χ. ένα ψυγείο έχει μία αξία ίση με 700€. Αυτή η αξία που περιγράψαμε είναι η τιμή του. Λέμε λοιπόν: πόσο κοστίζει αυτό; Ποια είναι η τιμή του;
Μιας και μιλάμε για Τιμή και Αγαθά να αναφέρουμε ότι ζούμε στην εγχρήματη οικονομία (εποχή) στην οποία το χρήμα (νόμισμα κάθε χώρας) είναι το μέσο με το οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Παλιά η οικονομία μας ήταν εμπράγματη δηλαδή είχαμε την εποχή του Αντιπραγματισμού. Έδινες ένα αγαθό που είχες για να πάρεις ένα άλλο αγαθό που δεν είχες, αλλά χρειαζόσουν, ίσης αξίας, π.χ. έδινες 2 κιλά φασόλια για να πάρεις κάποια κιλά πατάτες.
Καταλάβαμε λοιπόν τι είναι ανάγκη, πώς ικανοποιείται (με τα αγαθά) και ποια είναι η αξία των αγαθών, δηλαδή η τιμή τους.
Όταν λοιπόν ξοδεύουμε όλα μας τα χρήματα για να αγοράσουμε διάφορα αγαθά (προϊόντα ή υπηρεσίες) τότε δεν περισσεύει κάποιο ποσό για αποταμίευση.
Τέλος, στο κοινωνικό σύνολο που ζούμε, είτε ως άτομα ή νοικοκυριά, είτε ως επιχειρήσεις, είτε ως κράτος, έχουμε μεταξύ μας διάφορες συναλλαγές, π.χ. η επιχείρηση παίρνει εργαζόμενους από τα νοικοκυριά και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι παίρνουν αμοιβή από τις επιχειρήσεις.
Όλες αυτές οι συναλλαγές (ροές) που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσα στο κοινωνικό σύνολο, συνθέτουν το λεγόμενο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (ακολουθεί σχετικό διάγραμμα):
Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης – Οικονομολόγος MSc
Ειδ. Σύμβουλος του Δημάρχου Δ. Μετεώρων σε θέματα Τουρισμού & Οικονομικών