Η ενορία μας για πρώτη φορά φέτος, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθιερώνει τον μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης ”Από την Σοφία των Τριών Ιεραρχών”, που αφορά τους μαθητές που μένουν στην Διάβα.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαγωνιζομένων: Α) Μαθητές Δημοτικού. Β) Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.
Σκοπός του μαθητικού διαγωνισμού είναι η γνωριμία των μαθητών με τους Τρεις Ιεράρχες και η συνάντηση με το πλούσιο θεολογικό και κοινωνικό τους έργο.
Τις εκθέσεις θα αξιολογήσει η Φιλόλογος κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου – Τσιαντή και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (ΜΕΕΣ ΔΙΑΒΑΣ).
Στους μαθητές με τις καλύτερες εκθέσεις θα δοθούν δώρα και σε όλους τους μαθητές έπαινοι.
…………………………………………………………………………………………..
Θέμα έκθεσης μαθητών Δημοτικού:
Το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού είναι: ‘’Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία’’.
Οι μαθητές καλούνται να γράψουν για το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία.
Αριθμός λέξεων: μέχρι 350. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.
Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (5 το απόγευμα στο Κατηχητικό στον Ιερό Ναό).
Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό)
…………………………………………………………………………………………..
Θέμα έκθεσης μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου:
Ο Μ. Βασίλειος το 363 μ.Χ. με 364 μ.Χ., με αφορμή την έκδοση του διατάγματος του Ιουλιανού που απαγόρευε στους χριστιανούς διδασκάλους να διδάσκουν την κλασική φιλολογία, την ρητορική και την φιλοσοφία, έγραψε ένα έργο με τίτλο ‘’Ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων’’, στο οποίο συμβουλεύει τους νέους της εποχής του να μελετούν τους ρήτορες, τους φιλοσόφους και την κλασική παιδεία. Εκείνο που απορρίπτει ο Μ. Βασίλειος είναι η μυθολογία. Στο έργο του αναφέρεται στον Πλάτωνα, Όμηρο, Πλούταρχο, Αισχύλο, Ευριπίδη, Σόλωνα και σε άλλους ιστορικούς, ρήτορες, φιλοσόφους, ποιητές.
Προτρέποντας λοιπόν τους νέους να χρησιμοποιούν από τον καθένα ό,τι είναι χρήσιμο για την απόκτηση της αρετής, για να καταστήσει κατανοητούς τους λόγους του, χρησιμοποιεί μεταξύ ορισμένων παραδειγμάτων το παράδειγμα της μέλισσας. Γράφει λοιπόν: ‘’Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ’ αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν, αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους’’.
Πώς αντιλαμβάνεστε τους παραπάνω λόγους του Μ. Βασιλείου; Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην σημερινή εποχή;
Αριθμός λέξεων: μέχρι 700. Πάνω στην σελίδα που θα σας δοθεί θα συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και το ονοματεπώνυμο σας θα καλυφθεί μόλις φέρετε την έκθεση.
Παραλαβή θέματος και έναρξη μαθητικού διαγωνισμού: Σάββατο 22 Ιανουαρίου (5 το απόγευμα στις Συναντήσεις νέων στον Ιερό Ναό).
Παράδοση εκθέσεων: Κυριακή 30 Ιανουαρίου (έως 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό)
Καλή επιτυχία!