Από το 2022 και κάθε χρόνο, η ενορία μας τιμά τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών μέσα από διήμερες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεολογική ομιλία (1η ημέρα) και διαγωνισμό έκθεσης (2η ημέρα) κατά τον οποίο οι μαθητές του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου – Λυκείου των Κατηχητικών διαγωνίζονται στην έκθεση, σε θέμα σχετικό με τους Τρεις Ιεράρχες.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των μαθητών με τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και η μύηση στο παιδαγωγικό και πνευματικό τους έργο. Στους μαθητές Δημοτικού, καθώς και Γυμνασίου – Λυκείου δίνονται αναμνηστικά και δώρα.
Στον φετινό διαγωνισμό έκθεσης έλαβαν μέρος 8 μαθητές Δημοτικού, καθώς και Γυμνασίου – Λυκείου.
Το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές/τριες του Δημοτικού ήταν το εξής: ‘’Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος το 373 μ.Χ. πιθανώς στην Καισάρεια έγραψε έναν λόγο με τίτλο ‘’Περί Φιλοπτωχίας’’ κι εκεί μας λέει πως η ‘’φιλανθρωπία είναι καλή’’, εννοώντας να βοηθούμε τους φτωχούς. Γράφει επίσης: ‘’Σε όλους μεν λοιπόν τους φτωχούς και σε εκείνους οι οποίοι για οποιανδήποτε αιτία κακοπαθούν οφείλουμε να δείξουμε ευσπλαχνία… Και οφείλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους, επειδή κι εμείς είμαστε άνθρωποι, την εκδήλωση της αγάπης μας’’.
Με βάση τους παραπάνω λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να βοηθούμε τους πτωχούς και όσους έχουν ανάγκη; (300 λέξεις)
Το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου – Λυκείου ήταν το εξής: ‘’Ο Μ. Βασίλειος περί το 363 με 364 μ.Χ. έγραψε μία θαυμάσια ομιλία με τίτλο ‘’Πρὸς τοὺς νέους, ὅπως ἂν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων’’, στην οποία απευθύνεται προς τους νέους χριστιανούς της εποχής του. Στην ομιλία αυτή συμβουλεύει τους νέους να μελετούν τα κλασικά γράμματα, τη θύραθεν παιδεία, δηλαδή τους φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές, ρήτορες και να κρατούν από εκείνους ό,τι είναι χρήσιμο για την ωφέλεια της ψυχής.
Γράφει σε κάποιο σημείο: ‘’Αλλά θα δεχθούμε από αυτούς εκείνα μάλιστα με τα οποία επαίνεσαν την αρετή ή στιγμάτισαν την κακία. Όπως δηλαδή από τα άνθη άλλοι μεν απολαμβάνουν μόνο την ευωδία και το χρώμα, οι δε μέλισσες μπορούν να παίρνουν και το μέλι απ’ αυτά, έτσι λοιπόν και εδώ είναι δυνατόν αυτοί που δεν επιδιώκουν μόνο το τερπνό και το ευχάριστο από τους λόγους αυτούς να αποθησαυρίσουν και κάποια ωφέλεια στην ψυχή τους’’.
Δεδομένης της χρήσης της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και της τεχνητής νοημοσύνης για την οποία τελευταία γίνεται συχνά λόγος, ποια είναι η στάση του χριστιανού απέναντι σε όλα αυτά; (700 λέξεις)
Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού των οποίων οι εκθέσεις είχαν τους ίδιους βαθμούς είναι η Έφη Μουζακιάρη και ο Μιχαήλ – Άγγελος Κουβάτας. Μετά από κλήρωση ο Μιχαήλ – Άγγελος Κουβάτας κέρδισε μία δωροεπιταγή για σχολικά είδη από το βιβλιοπωλείο Παπάντος.
Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου – Λυκείου των οποίων οι εκθέσεις είχαν τους ίδιους βαθμούς είναι η Αλέξια Ζέρβα και η Χριστίνα Γκουντοπούλου. Μετά από κλήρωση η Χριστίνα Γκοντοπούλου κέρδισε ένα Tablet Xiaomi Redmi Pad SE.
Σε όλους τους μαθητές/τριες δόθηκαν έπαινοι και από ένα συμβολικό δώρο.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κα. Ευθυμία Παπαγεωργίου – Τσιαντή, η οποία διόρθωσε τις εκθέσεις του Γυμνασίου – Λυκείου και την κα. Κατερίνα Χαραλάμπους, Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Διάβας, η οποία διόρθωσε τις εκθέσεις του Δημοτικού για την καλοσύνη τους.
Ευχαριστούμε και τα παιδιά για την προθυμία τους, τα οποία ήρθαν σε επαφή με το λαμπρό πνευματικό έργο των Τριών Ιεραρχών. Οι Τρεις Ιεράρχες να φωτίζουν τα πρόσωπα τους και το νου τους.
Και του χρόνου!
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ