Covid-19 στην εργασία – Του Γιάννη Τζίκα
Στις 11/3/2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία την λοίμωξη Covid-19. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια με τις εργασιακές συνθήκες να βρίσκονται συνεχώς στο κόκκινο.
Με αφορμή την υπόθεση που εκδικάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά αγωγή αποζημίωσης άνω των 50.000 ευρώ που υπέβαλε αρχιμηχανικός ναυτιλιακής εταιρείας, ο οποίος καταγγέλλει ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό τον Νοέμβριο του 2020 μέσα σε πλοίο, αλλά η άρνηση της εταιρείας να τον επιβιβάσει και να ακολουθήσει πρωτόκολλα του προκάλεσε προβλήματα στον πνεύμονα, τίθεται για ακόμη μια φορά το ερώτημα της ύπαρξης ή μη των αντανακλαστικών της πολιτείας και των αρμόδιων αρχών απέναντι σε γεγονότα που συμβαίνουν και σαφώς επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας.
Η Eurostat έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση με στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την Covid-19 ως εργατικό ατύχημα ή και επαγγελματική ασθένεια σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και οι 27 χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους τον επαγγελματικό κίνδυνο της Covid-19 .
17 Χώρες της ΕΕ (Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Κύπρος, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ρουμανία και Σουηδία) αναγνωρίζουν την Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια. Η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ισπανία το αντιμετωπίζουν ως εργατικό ατύχημα. Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βέλγιο και Δανία επίσης ανάλογα με τα εθνικά κριτήρια, το θεωρούν εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.
Δύο Χώρες στις 27, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, συνδέουν μεν την νόσηση από Covid-19 με την εργασία , αλλά δεν διευκρινίζουν εάν μπορεί να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.
Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι σε αντίστοιχες ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή για το παραπάνω θέμα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα ο θάνατος από Covid-19 να θεωρείται εργατικό ατύχημα.
Η ζωή προχωράει δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και με συνεχώς ανοιχτά ζητήματα τα γεγονότα μας προλαβαίνουν, με την λύση κατά πάσα πιθανότητα να δίνεται από τις δικαστικές αποφάσεις που για μια ακόμη φορά γίνονται βασιλικότερες του Βασιλέως.
Η νομοθετική εξουσία το έργο της και η δικαστική το δικό της. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το σωστό…
Τζίκας Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Χημικός – Τεχνικός Ασφαλείας