«ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» – Απίστευτο το ενδιαφέρον των Μετσοβιτών για την αγιομετεωρίτικη κληρονομιά
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο Μέτσοβο.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο Μέτσοβο.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο Μέτσοβο.
Εκεί είχαμε συνάντηση με μέλη και φίλους, αλλά και πολλούς κατοίκους της περιοχής που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ίδρυση και την δραστηριοποίηση του Συλλόγου μας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έσπευσαν να εγγραφούν ως μέλη!
Εκείνο που γνωρίζαμε και εμείς για το ονομαστό βλαχοχώρι της Ηπείρου ήταν η ιστορία του, η παράδοσή του, οι άνθρωποί του, που τόσο έντονα επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη του Έθνους μας, και φυσικά οι απίστευτες ομορφιές του άγριου ορεινού τοπίου.
Εκείνο που ανακαλύψαμε κατά την παρουσία μας στο Μέτσοβο μετά από επίμονη πρόσκληση πολλών Μετσοβιτών που άκουσαν για την ίδρυση του συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» και ήθελαν να πληροφορηθούν, ήταν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Αγία Λιθόπολη την οποία και σεμνύνονται και αγαπούν σφόδρα και την πλούσια κληρονομιά του.
Βέβαια η Καλαμπάκα γειτνιάζει με το Μέτσοβο και ιστορικά οι δεσμοί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των δύο περιοχών ήταν και παραμένουν άρρηκτοι κάτι που επιβεβαιώνεται ιστορικά καθώς πολλά τέκνα του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου επηρέασαν βαθύτατα τα Μετέωρα από την αρχή της εμφάνισης του Μετεωρίτικου Μοναχισμού.
Δύο από τους κτήτορες της ιεράς μονής Βαρλαάμ έρχονται (1518 μ.χ) από την Ηπειρώτικη γη στην Άγια Λιθόπολη και συγκεκριμένα στην μονή Βαρλαάμ για να την αναβιώσουν εκ βάθρων. Ήταν δύο Γιαννιώτες αδελφοί Μοναχοί. Ο Θεοφάνης και ο Νεκτάριος. Αυτοί, ξανάχτισαν πάνω στα ερείπια των παλιών κτισμάτων το Ναό των Αγίων Πάντων και το Ναό του Ιωάννου του Προδρόμου που είναι δυο από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των Μετεώρων.
Αλλά και οι αναρίθμητοι άλλοι Μετσοβίτες, Γιαννιώτες και Ηπειρώτες, αγιογράφοι, σμιλευτές της πέτρας, του ξύλου αλλά και άλλοι τεχνίτες που έδρασαν στα Μετέωρα και στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Καλαμπάκας, επιβεβαιώνουν τους έντονους δεσμούς των δύο περιοχών.
Σημαντικότατος, βεβαίως, σύνδεσμος είναι ο Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου, που ως γνωστόν καταγόταν από το Μέτσοβο, μαρτύρησε στά Τρίκαλα και η αγία καρά του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.
Όλα αυτά ήρθαν στην μνήμη μας καθώς αντικρίσαμε τόσους πολλούς Μετσοβίτες στο χώρο της συνάντησης να μας περιμένουν θέλοντας να μάθουν για την πρωτοβουλία μας, της ίδρυσης δηλαδή του συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» και τους στόχους του.
Είναι από αυτές τις λαϊκές εκφάνσεις που συγκινούν και χαροποιούν καθώς αποδεικνύουν πως σ΄αυτόν τον λαό υπάρχουν αντιστάσεις απέναντι στην κρίση και στην ισοπέδωση των αξιών και των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα, και πρέπει να γίνει κάτι για να εκφραστούν και να αποτελέσουν το ανάχωμα στις επιδιώξεις του συστήματος της παγκοσμιοποίησης που μας θέλει παγκόσμιους πολίτες και όχι πολίτες με ελληνική – εθνική συνείδηση.
Επίσης η συνάντηση υπήρξε για όλους μας, τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου και όσους μας συνόδευαν, μια αναβάπτιση ελπίδας αλλά και ευθύνη μαζί για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλα εκείνα που αυτοί, οι απλοί και αγνοί άνθρωποι του λαού, έχουν στην καρδιά τους.
Αλλά και η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική καθώς οι ερωτήσεις τους έθεταν ουσιαστικά τις κεφαλαιώδεις προκλήσεις και ανησυχίες για όλα τα θέματα που αφορούν την ζωή, την πίστη, τις αξίες, την γλώσσα, την παράδοση και που όλα αυτά σε συμπύκνωση την βλέπουν να υπηρετείται με καθαρότητα στα Μοναστήρια μας.
Μέσα απὀ αυτό το πρίσμα, από αυτήν την οπτική βλέπουν τούτοι εδώ οι αγνοί άνθρωποι και τα Μετέωρα και έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον τους για την διαφύλαξη της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς που για το σύλλογο «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» αποτελεί τον πυρήνα της παρουσίας και δράσης που ευελπιστεί να αναπτύξει.
Τα Μετέωρα λοιπόν συγκινούν, δημιουργούν ελπίδα και προσδοκίες καθώς καταυγάζουν το αληθινό νόημα ζωής, την ορθή και καθαρή πίστη, σφυρηλατούν την ελληνική ταυτότητα μέσα από την γλώσσα και την παράδοση, κάτι που οφείλουμε, και να διαφυλάξουμε, και να αναδείξουμε, και να μελετήσουμε πολύπλευρα.
Και έτσι δικαιώνεται ένας απ’ τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου μας, ότι δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τι είναι τα Μετέωρα, αλλά κυρίως να μελετήσουμε το πλούσιο περιεχόμενό τους, το οποίο πέραν όλων των άλλων, κυρίως μπορεί να μας καθοδηγήσει στο αληθινό νόημα της ζωής στο επέκεινα, να μας δώσει απαντήσεις στις αμφιβολίες μας, στις αναζητήσεις μας, στις αγωνίες μας,στα αδιέξοδά μας. Να συμβάλει στην πρόοδο και στην ευημερία του τόπου μας, χωρίς να θυσιάζεται στον βωμό του όποιου ευκαιριακού κέρδους.
Θερμές ευχαριστίες σε όσους με τόση μεγάλη και αγνή πίστη συνοδοιπορούν στην κοινή μας προσπάθεια.