Μπορεί το λάδι καρύδας να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιους να χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Αυτή η υπερτροφή μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για το πώς το λάδι καρύδας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
Πώς το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα
Το λάδι καρύδας μπορεί να έχει και καθαρτική δράση. Το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει το φαγητό να περάσει πιο γρήγορα από το σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιο συχνές, μικρότερες και πιο απαλές κενώσεις του εντέρου.
Πως να χρησιμοποιήσετε το Λάδι καρύδας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Αρχικά, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες της συσκευασίας του λαδιού καρύδας που θα αγοράσετε. Κάποιες ποικιλίες επεξεργάζονται πάρα πολύ, γεγονός που αφαιρεί ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία. Καλύτερα αναζητήστε για βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας. Αυτό το είδος λαδιού δεν έχει υποστεί επεξεργασία, επομένως όλα τα καλά και τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν διατηρηθεί.
Μπορεί να συναντήσετε διαφορετικούς τύπους λαδιού καρύδας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μαγειρεύετε τα πάντα με λάδι καρύδας. Αρκεί να τρώτε μια κουταλιά της σούπας με τα γεύματά σας κάθε μέρα.
Πώς καταναλώνετε το λάδι καρύδας; Είναι συχνά σε στερεή μορφή εάν η θερμοκρασία του δωματίου σας είναι κάτω από 24°C.
Εδώ είναι μερικές επιλογές:
- Τοποθετήστε το στερεό ή ημιστερεό λάδι στο στόμα σας και αφήστε το να λιώσει.
- Το λιώνουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και το πίνουμε.
Μπορείτε επίσης να το βάζετε πάνω σε τρόφιμα όπως:
- Μαγειρέψτε με λάδι καρύδας στη θέση άλλων ελαίων, όπως το ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας στον καφέ ή το τσάι σας.
- Βάλτε λάδι καρύδας στο γιαούρτι σας κάθε πρωί.
- Προσθέστε λάδι καρύδας στα smoothies σας.
- Φτιάξτε τα ποπ κορν σας με λάδι καρύδας αντί για βούτυρο.
Ό,τι κι αν κάνετε, βάλτε σιγά σιγά το λάδι καρύδας στη διατροφή σας. Με το να το βάλετε γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας προκαλέσει δυσπεψία, κράμπες στο στομάχι ή ακόμα και διάρροια. Καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσετε με ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γεύμα. Σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη δυσκοιλιότητα σας που μπορεί να σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε την ποσότητα που θα λαμβάνετε κάθε μέρα.
Άλλες σπιτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα
Το λάδι καρύδας δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.
- Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Όταν τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, τα κόπρανα σας βαραίνουν και περνούν από τα έντερα σας πιο γρήγορα. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα φασόλια και τα ψωμιά ολικής αλέσεως είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Σκεφτείτε να τρώτε περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα. Μπορείτε έως και 20 γραμμάρια την ημέρα αργά για μερικές εβδομάδες για να αποφύγετε τα αέρια και το φούσκωμα.
- Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η άσκηση θα βοηθήσει τα έντερα σας να γίνουν πιο δραστήρια. Το περπάτημα είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους.
- Αν σας έρθει να πάτε στην τουαλέτα… μην το καθυστερείτε. Μην αγνοείτε τις επιθυμία σας να κάνετε κενώσεις. Επίσης καλό θα ήταν να αφιερώνετε λίγο χρόνο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Η βιασύνη μπορεί να μην σας επιτρέψει να αδειάσετε εντελώς τα έντερά σας και να οδηγήσει σε περισσότερη δυσκοιλιότητα.
- Πίνετε περισσότερο νερό. Τα υγρά και η σωστή ενυδάτωση μπορούν να βοηθήσουν τα κόπρανα σας να περάσουν πιο εύκολα από τα έντερα.
- Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για να πάτε στην τουαλέτα. Μπορεί να μην το αισθάνεστε φυσικό στην αρχή, αλλά δοκιμάστε να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνετε στην τουαλέτα. Συνήθως είναι πιο εύκολο να κάνετε κένωση μετά από ένα γεύμα.
Συμπέρασμα
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε, με μέτρο, για να δείτε αν σας κάνει. Υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε όπου θα σας βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα σας.
Να θυμάστε ότι συνιστάται η μετριοπάθεια. Εάν δοκιμάσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, εισάγετέ την αργά. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης.. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αιμορροΐδες, ρωγμές πρωκτού ή πρόσκρουση κοπράνων, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Δυσκοιλιότητα: https://www.diskoiliotita.gr/