Αύριο Τέταρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 έχουμε Πανσέληνο – Του Γεώργιου Γ. Ούτρα
Αύριο Τέταρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 έχουμε Πανσέληνο . Το Αστρονομικό φαινόμενο της Πανσελήνου.
Αύριο Τέταρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 έχουμε Πανσέληνο . Το Αστρονομικό φαινόμενο της Πανσελήνου.
Αύριο Τέταρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 έχουμε Πανσέληνο . Το Αστρονομικό φαινόμενο της Πανσελήνου.
Επιμέλεια: Γεώργιος Γ. Ούτρας
Μαθηματικός ΠΕ03-Τεχνικός Δικτύων Η/Υ- Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ.)
Τι είναι η Πανσέληνος :
Η φάση κατά την οποία η Σελήνη φαίνετε ως πλήρης κύκλος. Συμβαίνει κάθε 29,53 ημέρες περίπου (συνοδικός μήνας), όταν η Σελήνη βρίσκεται σε α αντίθεση, δηλ. αντίθετα από την θέση στην οποία βρίσκετε ο Ήλιος. Όταν π.χ. ο Ήλιος ανατέλλει και η Σελήνη δύει έχουμε πανσέληνο. Κατά την πανσέληνο η ηλικία της Σελήνης είναι 15 ημερών περίπου και το φαινόμενο μέγεθος τηςειναι-12. Το ηλιακό φως που ανακλάται πάνω στην Σελήνη και έρχεται στην Γη είναι αρκετό για να φωτίσει και να διατηρήσει έστω και υποτυπώδη ζωή. Κατά την πανσέληνο είναι δυνατό να έχουμε και έκλειψη της Σελήνης γιατί τότε τα τρία ουράνια σώματα Ήλιος –Γη- Σελήνη, βρίσκονται στην ίδια ευθεία και έτσι είναι πιθανό σκιά της Γης να σκεπάσει μέρος η ολόκληρη την Σελήνη.
Δοξασίες σχετικές με την Πανσέληνο:
Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση. Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη. Το ινδικό, το ταϋλανδικό, το εβραϊκό, το
ισλαμικό, το θιβετιανό, το κελτικό και το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο βασίζονται όλα στις φάσεις της Σελήνης. Αλλά κανένα από αυτά δεν αρχίζει τους μήνες του με την πανσέληνο. Στο κινεζικό, το εβραϊκό, το ταϋλανδικό και κάποια ινδικά ημερολόγια, η πανσέληνος συμβαίνει πάντα στη μέση του μήνα (από όπου και η ονομασία «νέα σελήνη»).
Ο υπολογισμός της ημέρας του ορθόδοξου Πάσχα έχει σχέση με την Πανσέληνο :
Αρχικά, η εορτή του Πάσχα ορίσθηκε από τους Χριστιανούς, κατά τροποποίηση του εβραϊκού Πάσχα, ως η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (όπου η πανσέληνος αυτή ορίζεται ως η πρώτη που συμβαίνει κάθε έτος κατά ή μετά την ημέρα της εαρινής ισημερίας). Αλλά στην πράξη, τόσο το Ορθόδοξο όσο και το Ρωμαιοκαθολικό Πάσχα δεν καθορίζονται με βάση την πραγματική πανσέληνο ή την πραγματική εαρινή ισημερία, αλλά με βάση μια «νοητή» («εκκλησιαστική») πανσέληνο και «νοητή» ισημερία, χρονικές στιγμές που προκύπτουν από τις αρχαίες προσεγγίσεις, όπως είναι ο Κύκλος του Μέτωνος.
Πηγές Δημοσίευσης :
1) Λεξικό Αστρονομίας Κωνσταντίνου Δ. Μαυρομάτη (Βόλος 2001)
2) Πανσέληνος – Βικιπαίδεια