Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας – Με επιτυχία η εκδήλωση για την συλλογή, διαφύλαξη ντόπιων σπόρων και ζώων

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Σχολείο της Ασπροκκλησιάς Καλαμπάκας.

0 451

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Σχολείο της Ασπροκκλησιάς Καλαμπάκας.

peliti_IMG_3898Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημοτικό Σχολείο της Ασπροκκλησιάς Καλαμπάκας.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Λάζαρος Γκουλιάφας με εμπνεύστρια την κα Μόκα Ιωάννα κάτοικο του χωριού, πραγματοποίησηαν μια σπουδαία εκδήλωση με θέμα” Συλλογή, διατήρηση και διαφύλαξη των ντόπιων σπόρων και αυτόχθονων αγροτικών ζώων”. Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Σαϊνατούδης Παναγιώτης, ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι αναλύοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους την σημασία ανταλλαγής και καλλιέργειας διαφόρων ειδών  με ντόπιους σπόρους.

Τι είναι το “Πελίτι” πως γίνεται η ανταλλαγή σπόρων, κ.α, είναι κάποια από τα πράγματα που ανέφερε ο κ. Σαϊνατούδης στην ομιλία του αλλά και μέσα από συνέντευξή του σε έντυπο της Μακεδονίας που δίνει όλα τα χρήσιμα στοιχεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΠΕΛΙΤΙ”
Το “Πελίτι” ξεκίνησε τη δράση του την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή του και πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Το όνομα της εναλλακτικής κοινότητας σημαίνει στα ποντικά βελανιδιά (Πελίτ) και είναι εμπνευσμένο από έναν ινδιάνικο μύθο που κάνει λόγο για έναν κυκλικό χορό γύρω από μια βελανιδιά.
“Το ʽΠελίτιʼ σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων”.
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και τη νησιώτικη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1.500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κτλ., σε 50.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
Βασική δράση είναι η διάδοση ποικιλιών φυτών και ζώων που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και ποικιλιών που μετανάστευσαν πολύ αργότερα από άλλες περιοχές της γης, όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, τα φασόλια. Η φάβα της Σαντορίνης, για παράδειγμα, καλλιεργείται από το 1.500 π.Χ., η ελιά θρούμπα από την εποχή των Φοινίκων, ενώ το μονόκοκκο σιτάρι φύεται στη χώρα μας εδώ και 8.000 χρόνια. “Θεωρούμε ότι το έργο μας είναι πολύ σημαντικό γιατί οι σπόροι είναι ζωντανά μνημεία πολιτισμού. Είναι προσαρμοσμένοι στην περιοχή που βρίσκονται και αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες, ενώ ο αγρότης που τους καλλιεργεί έχει τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης, κρατώντας κάθε χρόνο το δικό του σπόρο. Προστατεύοντας τους σπόρους, προωθούμε την αυτάρκεια του αγροτικού τομέα και κατʼ επέκταση της χώρας μας”, διευκρινίζει ο κ. Σαϊνατούδης, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες ποικιλίες φυτών και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χώρες του πλανήτη όσον αφορά το φυτικό γενετικό υλικό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ
Η ανταλλαγή σπόρων πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που λαμβάνει χώρα στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισάβου του νομού Λάρισας.
Οι στόχοι της γιορτής είναι:
– Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κτλ.
– Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
– Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
Παράλληλα, το “Πελίτι” οργανώνει όλα τα τελευταία χρόνια και τα λεγόμενα “κατά τόπους αγροκτήματα”. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα δίκτυο 165 καλλιεργητών που εστιάζουν την παραγωγή τους σε παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής τους και όχι μόνο και τις διαδίδουν δωρεάν σε άλλους, ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.
Η διανομή γίνεται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, είτε σε ανοιχτές εκδηλώσεις είτε μέσω ταχυδρομείου. Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στο “Πελίτι” και απλώς να… ζητήσει το είδος του σπόρου που επιθυμεί να καλλιεργήσει.
“Εργαζόμαστε περισσότερο με ομιλίες, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις σε σχολεία, μοιράζουμε περίπου 8.000 φακελάκια με σπόρους κάθε χρόνο και πάνω από 6.000 χιλιάδες φυτά. Οι σπόροι μας έρχονται από καλλιεργητές που συνεργάζονται μαζί μας απʼ όλη τη χώρα, τους συσκευάζουμε και τους στέλνουμε σε όποιους μας τους ζητάνε. Οι σπόροι και τα φυτά προσφέρονται δωρεάν. Το ʽΠελίτιʼ ζει από τις εκδόσεις των εντύπων του και από τους οικονομικούς του υποστηρικτές”.

 

peliti_IMG_3896

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην εκδήλωση.

peliti_IMG_3898

Ο κ. Σαϊνατούδης της Κοινότητας “Πελίτι” ήταν ο κεντρικός ομιλητής

peliti_IMG_3909

Εκδόσεις των εντύπων του “Πελίτι”

peliti_IMG_3910

peliti_IMG_3918

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr