Άρθρο Μ. Χατζηγάκη: «Επιστροφή του Κέυνς στην οικονομική πολιτική;»

0 646

Οι εκλογές του Ιουλίου δεν έφεραν μόνο την Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Έφεραν, επίσης, τις φιλελεύθερες ιδέες στη κορυφή κόντρα στις αριστερές προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για να μπορέσει η χώρα να θέσει τα σωστά θεμέλια για ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει μόνο με ένα αμιγώς φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα. Στην φάση του οικονομικού κύκλου που είμαστε σήμερα χρειάζεται και τόνωση της ζήτησης μέσω μιας σύγχρονής Κευνσιανής προσέγγισης.

 

Προσωπικά πιστεύω στις αρχές και τις αξίες της ελεύθερης αγοράς και των ευκαιριών που δίνει αυτή. Ωστόσο, στην οικονομική πολιτική δεν χωρούν δογματισμοί. Πολλές φορές αναδύονται νέα δεδομένα σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες που σε αναγκάζουν να δεις λύσεις που σε νορμάλ συνθήκες δεν θα δεχόσουν. Για παράδειγμα, σε κάθε ιστορική χρονική περίοδο που μια χώρα είχε μεγάλη κρίση εφαρμόζονταν ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και το κράτος. Στην μεγάλη κρίση του 1929 – 1933 ο κόσμος ανακουφίστηκε με τα μεγάλα κρατικά προγράμματα του Κεύνς και του Ρούσβελτ. Το ίδιο συνέβει και μεταπολεμικά με το δόγμα Τρούμαν και με το σχέδιο Μάρσαλ.

 

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρόμοια ιστορική στιγμή. Σε μια στιγμή όπου ο καθαρόαιμος φιλελευθερισμός δεν επαρκεί. Συνεπώς, η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και το κράτος. Αυτό σημαίνει πως, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ξεκινήσουν ορισμένα μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Για παράδειγμα η ταχύτατη ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Ε-65 (που κόλλησε επί ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο θα συνδέσει άμεσα Βορρά και Νότο, αλλά θα βοηθήσει και στην αναθέρμανση της οικονομίας. Επίσης, η δημιουργία αρδευτικών έργων είναι ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές εξαγωγές και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος. Δυστυχώς, το κατά κεφαλήν εισόδημα του αγρότη είναι ισχνό λόγω μικρού κλήρου. Ένα από τα σημεία που πρέπει να δώσει έμφαση αυτή η κυβέρνηση είναι η ενδυνάμωση της ποιότητας των προϊόντων μας. Και εδώ το κλειδί είναι το νερό. Επομένως, θα πρέπει  να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο αρδευτικό μας πρόγραμμα. Θεωρώ πως στο κλάδο αυτό πρέπει να μεταφερθεί μεγάλο βάρος της αγροτικής μας πολιτικής, δηλαδή στην κατασκευή αρδευτικών έργων.

 

Ένα να από τα κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι η τόνωση της ζήτησης. Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι πολύ σημαντικές και θα βοηθήσουν την οικονομία, αλλά δεν επαρκούν από μόνες τους. Με μισθούς και συντάξεις των 300 και 400 ευρώ δύσκολα μπορεί να σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα. Πράγματι, η οικονομία χρειάζεται προώθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. ασφαλιστικό, φορολογικό) για να θέσει τις σωστές βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Όμως, βραχυπρόθεσμα είναι επιτακτική η ανάγκη τόνωσης της ζήτησης μέσω μιας σύγχρονής Κευνσιανής προσέγγισης. Φιλελευθερισμός ναι αλλά χωρίς παρωπίδες. Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από λύσεις προσαρμοσμένες στα προβλήματα που γέννησε η δεκαετής κρίση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr