Αποφασίσατε να γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα μουσικής; Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός οργάνου
Πολλοί είναι οι γονείς που αναζητούν ενδιαφέρουσες εξωσχολικές δραστηριότητες προκειμένου να εμπλουτίσουν την ημέρα των παιδιών τους. Τα μαθήματα μουσική αποτελούν έναν πολύ δημιουργικό τρόπο για να περάσει ένα παιδί την ώρα του ενώ παράλληλα μπορούν να το βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόσο ακαδημαϊκά όσο και ψυχοκινητικά.
Μετά από μια μικρή έρευνα σε σελίδες με δραστηριότητες για παιδιά (aktivitäten für kinder in zürich) διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά σε μαθήματα μουσικής για μαθητές κάθε ηλικίας: μαθήματα μουσικοκινητικής, χορωδίες και φυσικά τα κλασσικά μαθήματα μουσικών οργάνων όπως είναι το πιάνο, η κιθάρα, το βιολί κτλ.
Ποια είναι όμως η κατάλληλη επιλογή για το δικό σας παιδί;
Τελικά, το όργανο που επιλέγετε εσείς και το παιδί σας πρέπει να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθεί μια λίστα με ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού αποφασίσετε σε ποιο μάθημα θα γράψετε το μικρό σας αγγελούδι:
Είναι το παιδί σας ενθουσιασμένο με κάποιο συγκεκριμένο όργανο μουσικής;
Ίσως το παιδί σας έχει εκφράσει την προτίμησή του για κάποιο μουσικό όργανο. Μπορεί να του αρέσει ο τρόπος που ακούγεται ή το πώς αισθάνεται όταν παίζει; Αν όχι δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Ορισμένα ωδεία και σχολές μουσικής προσφέρουν εισαγωγικά μαθήματα για τους μικρούς μας φίλους που στόχο έχουν να γνωρίσουν τα παιδιά πολλά μουσικά όργανα και να αποφασίσουν ποιο απ’ όλα τους αρέσει πιο πολύ.
Είναι το όργανο κατάλληλο ηλικιακά για το παιδί σας;
Κάποια μουσικά όργανα είναι δυσκολότερα στην εκμάθηση από άλλα. Κάποια όπως το μπάσο ή το όμποε, απαιτούν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, τα πνευστά καλό είναι να τα ξεκινούν τα παιδιά αφού βγουν όλα τα ενήλικα δόντια τους. Καλό θα ήταν λοιπόν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να συμβουλευτείτε έναν μουσικό για το κατά πόσο μπορεί να μάθει το παιδί σας ένα όργανο ή θα πρέπει να περιμένει κάποια χρόνια κάνοντας κάποια εισαγωγικά μαθήματα σε άλλα όργανα πριν.
Ταιριάζει με το όργανο το παιδί σας;
Η μουσική είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Όργανα μουσικής όπως το πιάνο θέλουν μεγάλη συγκέντρωση και πειθαρχία ενώ άλλα όπως τα ντραμς απαιτούν μυϊκή δύναμη, έντονη κινητική ενέργεια και όρεξη για εκτόνωση. Σίγουρα κάθε γονιός ξέρει αν ένα όργανο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του δικού του παιδιού.
Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το όργανο και τη συντήρηση που συνοδεύει;
Κάποια μουσικά όργανα όπως η φλογέρα είναι αρκετά οικονομικά αφου μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο αρκετά καλές φλογέρες από 10 ευρώ περίπου. Οι παιδικές κιθάρες (έχουν μέγεθος κατάλληλο για μικρά παιδιά) ξεκινούν περίπου από τα 50 ευρώ ενώ αν το παιδί σας θέλει να μάθει πιάνο το κόστος είναι σημαντικά πιο υψηλό. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε ένα αρμόνιο για το σπίτι που θα είναι οικονομικότερο.
Ως γονέας, σας αρέσει ο ήχος αρκετά για να ακούσετε το παιδί σας να το ασκεί για ώρες στο σπίτι;
Αν ξεκινήσει το παιδί σας ένα μουσικό όργανο θα έχει και αρκετές ώρες εξάσκησης στο σπίτι που σημαίνει πως θα υπάρχει φασαρία. Φυσικά υπάρχουν λύσεις αφού για θορυβώδη όργανα όπως τα ντραμς υπάρχουν ειδικά προστατευτικά που απαλύνουν αρκετά τους θορύβους. Αν όμως θεωρείτε πως κάτι τέτοιο δε σας ταιριάζει μπορείτε να επιλέξετε μαθήματα μουσικής εκτός σπιτιού, όπως μια χορωδία ή ένα μάθημα μουσικοκινητικής.
Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε μαζί με το παιδί σας. Η γνώμη του και τα ενδιαφέροντά του θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή και μόνο έτσι θα ξέρετε ότι το διασκεδάζει πραγματικά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η μουσική στόχο έχει να μας χαλαρώνει, να μας διασκεδάζει και να μας ευχαριστεί.