Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Κόφτης» στα SMS για τις μετακινήσεις
Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την μετάβαση σε ένα σφιχτό καθεστώς στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς ο κύβος της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων το επόμενο διάστημα έχει ριχθεί. Παρότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» έχει συμμορφωθεί, όπως σημείωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαιρετικά ανθεκτική εμφανίζεται -εκτός από τον ιό- η νοοτροπία μιας μικρής μειοψηφίας, η οποία μετέρχεται όλους τους τρόπους, για να μη συμμορφωθεί με τους κανόνες αυτοπεριορισμού.
Στοχεύοντας μετωπικά όσους επιδεικνύουν άρνηση προσαρμογής, «θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους» ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Χαρδαλιάς.
Με την έλευση του Απριλίου να βρίσκει το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον πλέον «κρίσιμο μήνα» της πανδημίας, συνθήκη που επανέλαβε χθες για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου η κλεψύδρα έχει γυρίσει αντίστροφα, με τον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων να συνιστά ειλημμένη απόφαση, αλλά και ζήτημα λίγων ωρών. Τόσο η καταχρηστική χρήση της φόρμας εξόδου από το σπίτι, όσο και τα αλλεπάλληλα μηνύματα κινητής τηλεφωνίας από τους ίδιους συνήθως αποστολείς ωθούν την κατάσταση σε μια ύστατη προσπάθεια συμμόρφωσης, κυρίως εκείνων των λίγων που επιμένουν σε μορφές «ανυπακοής».
Με την παιδευτική, αυτή, διάσταση της πανδημίας να συμπορεύεται με τον κίνδυνο μαζικής διασποράς του ιού στη διάρκεια του «κόκκινου συναγερμού» του Απρίλη, «δεν είναι ζήτημα μαγκιάς για κανέναν. Αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά τις καταγραφές αλόγιστης χρήσης των αδειών μετακίνησης.
Στο ίδιο πνεύμα, «οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας τις σχετικές ανακοινώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Χρονόμετρο και άπαξ
Η περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων προστασίας συμβαδίζει με τα επικαιροποιημένα κάθε φορά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα οποία εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές περιορισμού των υφιστάμενων μέτρων. Ως επικρατέστερες, όμως, επιλογές για το κυβερνητικό επιτελείο φαντάζουν η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων. «Τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας, με την κυβέρνηση να συναρτά τις τελικές της αποφάσεις και από τη σημερινή εικόνα σε τράπεζες, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.
Μέχρι 2 στα ταξί
Ελαστικότητα ως προς την ερμηνεία των κανόνων παρατηρήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις μεταφοράς επιβατών με επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (όπως τα ταξί) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), με το αρμόδιο υπουργείο να υπενθυμίζει ότι πλέον του οδηγού επιτρέπεται η μεταφορά ακόμη ενός επιβάτη. Μοναδική εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτή εκτελείται για ιατρικούς λόγους, δηλαδή μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα και μόνο, προς αποφυγή νέων καταχρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, ενώ επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Λουρί λόγω καραντίνας
Η επικείμενη ένταση των μέτρων αυτοπεριορισμού εδράζεται στην αγωνία της ειδικής επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας για ενδεχόμενο αποσυντονισμό των πολιτών και συνακόλουθα πολλαπλασιασμό των περιστατικών. Στην εκτίμηση αυτή βαραίνει και το γεγονός ότι η Φούστανη Πέλλας καταγράφεται ως πρώτος οικισμός στην Κεντρική Μακεδονία που τέθηκε χθες σε καραντίνα 14 ημερών, απλώνοντας το πέπλο του κορονοϊού πάνω από μια ακόμη περιφέρεια της χώρας, μετά τη δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Η γεωγραφική επέκταση του κορωνοϊού απασχόλησε και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ενώσεων δήμων και των περιφερειών της χώρας, Δημήτρη Παπαστεργίου και Απόστολου Τζιτζικώστα αντίστοιχα, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί με επιπλέον χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης των οικισμών σε καραντίνα, αλλά και επικουρικές λειτουργίες στην μάχη αντιμετώπισης του ιού.
Ο φόβος διάχυσης του ιού σε ευρύτερες μάζες έχει εντατικοποιήσει και τους ελέγχους στις λαϊκές αγορές, με το υπουργείο Ανάπτυξης να εισηγείται διάταξη για τη λειτουργία νέων λαϊκών στις ίδιες περιοχές και στις ίδιες ημέρες και ώρες, σε περίπτωση που οι υφιστάμενες δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας εξήγησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών για δέκα ημέρες, εκ των οποίων δύο στον Δήμο Ιλίου Αττικής και μία στον Δήμο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικό έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικές Αρχές για την τήρηση των μέτρων προστασίας.