Άννα Γίδα – Με ρωτούν οι γονείς – Μέρος 2ο

Αναδημοσιεύουμε από το μηνιαίο περιοδικό ποικήλης ύλης Καλαμπάκα City, το 2ο μέρος του άρθρου της συνεργάτη μας παιδιάτρου κας Άννα Γίδα που δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων.

0 689

Αναδημοσιεύουμε από το μηνιαίο περιοδικό ποικήλης ύλης Καλαμπάκα City, το 2ο μέρος του άρθρου της συνεργάτη μας παιδιάτρου κας Άννα Γίδα που δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων.

Αναδημοσιεύουμε από το μηνιαίο περιοδικό ποικήλης ύλης Καλαμπάκα City, το 2ο μέρος του άρθρου της συνεργάτη μας παιδιάτρου κας Άννα Γίδα που δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων.

 

Είναι πολύ δυσκοίλια.

Η κόρη μου, τριών ετών, είναι τόσο δυσκοίλια, που κλαίει κάθε φορά που έχει κένωση. Προσπαθώ να της δίνω φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν τα θέλει. Δεν θέλω να της δώσω καθαρτικό για να μην συνηθίσει. Τι μπορώ να κάνω?

Απαιτείται επείγουσα δράση, με πρώτο βήμα τις συμβουλές του παιδιάτρου σας, που γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που γράφεται για το παιδί σας, κυρίως για το διαιτολόγιο του. Το πρόβλημα απαιτεί γρήγορη λύση, γιατί η τρίχρονη κόρη σας θα συνδυάσει την κένωση με τον πόνο, και προκειμένου να μην πονάει, θα αρχίσει να αποφεύγει τις κενώσεις, με αποτέλεσμα να αναπτύξει χρόνια δυσκοιλιότητα. Το διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, τα οποία όμως δεν αρέσουν στην κόρη σας, όπως και στα περισσότερα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Περιέχονται όμως και στα δημητριακά ολικής αλέσεως και φυσικά στο πίτουρο των δημητριακών. Επίσης οι φρουτοχυμοί που παρασκευάζονται στο σπίτι περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, έστω και κατακερματισμένες. Επίσης καλό θα ήταν να περιορίσετε λίγο το γάλα, αν ξεπερνάει το μισό λίτρο την ημέρα, για να πεινάσει και να δεχθεί τα υπόλοιπα φαγητά που θα της προσφέρετε. Αντί για κρέμα, δώστε της γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως που υπάρχουν άφθονα στο μάρκετ. Περιορίστε το νερό και αυξήστε τους φρουτοχυμούς.

Φυσικά πρέπει να διακοπούν και οι λιχουδιές(γαριδάκια κ.λ.π) όπως και το κακάο(σοκολάτα). Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε ότι οι μεταβολές αυτές στο διαιτολόγιο θα γίνουν σταδιακά και χωρίς πίεση στο παιδί να φάει. Για να αποδεχθεί τις τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να πεινάσει. Και την πείνα τη φέρνει η στέρηση, ενώ τη σκοτώνει η υπερπροσφορά, ιδίως αν γίνεται με το ζόρι.

Χρειάζεται εσωτερικό καθάρισμα το πέος του;

Πρέπει να τραβώ προς τα πίσω το πετσάκι στο πέος όταν του κάνω μπάνιο? Προσπαθώ αλλά φοβάμαι να το τραβήξω δυνατά και νομίζω ότι δεν καθαρίζω καλά την περιοχή.

Η παλαιότερη αυτή συμβουλή παιδιάτρων και γιαγιάδων αποδείχθηκε λανθασμένη. Κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο τράβηγμα, σπάνε μερικές από τις ελαστικές ίνες του δέρματος της περιοχής. Το σπάσιμο αυτό δεν γίνεται εμφανές και το τράβηγμα της πέτσας(ακροποσθίας) συνεχίζεται επί μήνες ή και χρόνια. Ο οργανισμός όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει ελαστικές ίνες και αναπληρώνει τις σπασμένες με άλλες που λέγονται ινώδεις, οι οποίες όμως είναι ανελαστικές. Το φαινόμενο αυτό γίνεται λίγο πιο εμφανές όταν το δέρμα κόβεται βαθιά, όπως σε μια εγχείρηση, που στο τέλος δημιουργείται στη θέση του κοψίματος ουλή. Το ίδιο γίνεται τελικά και με την ακροποσθία, η οποία σιγά- σιγά με τα πολλά τραβήγματα χάνει την ελαστικότητά της και δημιουργεί φίμωση από τα δικά μας χέρια. Δεν χρειάζεται εσωτερικό καθάρισμα το πέος. Αυτοκαθαρίζεται με τα ούρα, και η φίμωση, που είναι φυσιολογική τουλάχιστον στο 90% των νεογνών, παρέρχεται μόνη της με την πάροδο του χρόνου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω ταλαιπωρεί το παιδί και τη μάνα, και δεν διορθώνει τίποτα. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει φίμωση που δεν διορθώνεται παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Άννα Γίδα

Παιδίατρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr