Αναβίωσε το έθιμο του «Κλήδονα» στην Θεόπετρα Καλαμπάκας
Αναβίωσε σήμερα το απόγευμα το έθιμο του “Κλήδονα” στη Θεόπετρα Καλαμπάκας.
Αναβίωσε σήμερα το απόγευμα το έθιμο του “Κλήδονα” στη Θεόπετρα Καλαμπάκας.
Συγκεκριμένα σήμερα το απόγευμα οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και του χωριού αναβίωσαν αυτό το παλιό έθιμο στην πλατεία του χωριού.
Το έθιμο:
Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Οι κοπέλες του χωριού μαζεύουν κλήδονα (είδος λουλουδιού) και άλλα λουλούδια στις πλαγιές και τα πλατώματα των αγρών ,στολίζοντας γύρω γύρω μια στάμνα γεμισμένη με νερό. Στη συνέχεια, κάνουν το γύρο του χωριού κρατώντας την και τραγουδώντας. Φτάνοντας στην πλατεία χορεύουν γύρω από αυτή. Η κάθε κοπέλα ρίχνει μέσα από ένα προσωπικό αντικείμενο, συχνά πολύτιμο, όπως ένα δαχτυλίδι , το λεγόμενο ριζικάρι. Μετά από 3 ημέρες ανοίγουν τη στάμνα και ανασύρουν ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας ευχόμενες για την καλή τους τύχη.
Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.
Αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στο δραστήριο Σύλλογο της Θεόπετρας, όπου τους κατευθυντήριους άξονες δράσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου συνθέτουν η διαφύλαξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και είναι πολύ σημαντική η διατήρησή τους προς όφελος των νεώτερων.