Αναβάλλεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Υπό τις απειλές των επαγγελματιών για άμεσες κινητοποιήσεις και τον φόβο να παγώσει η λειτουργία του κράτους, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και αναβάλει την κατάθεση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Υπό τις απειλές των επαγγελματιών για άμεσες κινητοποιήσεις και τον φόβο να παγώσει η λειτουργία του κράτους, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και αναβάλει την κατάθεση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Υπό τις απειλές των επαγγελματιών για άμεσες κινητοποιήσεις και τον φόβο να παγώσει η λειτουργία του κράτους, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και αναβάλει την κατάθεση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι, και παρά τις πιέσεις της τρόικας για άμεσα νομοθετικά μέτρα, το νομοσχέδιο – «σκούπα» για το άνοιγμα περισσοτέρων από 150 – 160 κλειστών ή ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων παραπέμφθηκε για μετά την περίοδο των γιορτών, ώστε να αποφευχθούν σφοδρές αντιδράσεις από επαγγελματικούς κλάδους που θεωρούν ότι θίγονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, εξαπέλυσε βολές εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως επισήμανε δεν έγινε πλήρης ενημέρωση των υπουργών για τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά μόνο για τις γενικές κατευθύνσεις του.
«Ήρθαμε στο υπουργικό γνωρίζοντας μόνο όσα γράφονται στον Τύπο και από διαρροές. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται» σημείωσε ο υπουργός ενώ σημείωσε ότι μια εικασία έγινε αφορμή για να προχωρήσουν τα συνδικάτα, όπως οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, σε κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να προχωρήσει μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πριν από 10 χρόνια , όπως προβλέπουν οι σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε, ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση, ώστε να κατατεθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, και που, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).
Όσον αφορά στα υπόλοιπα επαγγέλματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ., σύμφωνα με πληροφορίες κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν.
Αυτό σημαίνει ότι για πολλά επαγγέλματα, η απελευθέρωση θα παραμείνει απλώς στα σχέδια της κυβέρνησης.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται «αυτόματο» άνοιγμα επαγγέλματος αν η διαδικασία κωλυσιεργήσει πάνω από έξι μήνες.
Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
πηγή hellenic business