Αλευριά και Τσιγαρίδες μοίρασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοβρυσιωτών – Αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο
Το έθιμο της τσιγαρίδας και της αλευρίας αναβίωσε σήμερα το πρωί στην Κρύα Βρύση από τομ Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κρυοβρυσιωτών “Αγιος Μηνάς”.
Το έθιμο της τσιγαρίδας και της αλευρίας αναβίωσε σήμερα το πρωί στην Κρύα Βρύση από τομ Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κρυοβρυσιωτών “Αγιος Μηνάς”.
Το έθιμο της τσιγαρίδας και της αλευρίας αναβίωσε σήμερα το πρωί στην Κρύα Βρύση από τομ Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κρυοβρυσιωτών “Αγιος Μηνάς”.
Τα μέλη του Δ.Σ και κάτοικοιο του χωριού βοήθησαν στην δημιουργία των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων που απόλαυσαν όλοι.
Το έθιμο της Αλευριάς και των Τσιγαρίδων
Οι νοικοκυραίοι της Κρύας Βρύσης, έλιωναν λίπος (λίπα) από το χοιροσφάγειο, καθώς παλιά δεν είχαν λάδι ελιάς, οπότε το χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα. Το έβαζαν ενίοτε και πάνω στην φέτα του ζυμωτού ψωμιού και το έτρωγαν μικροί και μεγάλοι, ενώ λειτουργούσε και ως συντηρητικό!
Μέσα στο λίπος συντηρούσαν οι νοικοκυρές, τις τσιγαρίδες που παρασκεύαζαν από το χοιροσφάγειο και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εβραζαν τα πράσα και σε συνδυασμό με το χοιρινό κρέας, παρασκεύαζαν την παραδοσιακή αλευριά.
Επίσης, έφτιαχναν και λουκάνικα από το γουρούνι με το κρέας και τα πράσα και μετά τα κρεμούσαν σε θηλιές σε ένα ξύλο, ώστε να ξεραθούν και να μαγειρευτούν, όταν θα ερχόταν η ώρα.