Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή αποτελεί οικισμό του Δήμου Καλαμπάκας και βρίσκεται 12 χλμ. νότια της πόλης, σε χαμηλή πλαγιά του Κόζιακα, απ’ όπου εποπτεύει το θεσσαλικό κάμπο και τα Μετέωρα. Οι 250 μόνιμοι κάτοικοί της ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Καταρράκτες υποδέχονται τον επισκέπτη στην είσοδο του οικισμού, στη θέση "Κόντενα", όπου και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στα ανατολικά της Αγίας Παρασκευής κυλά ο ποταμός Πηνειός που τη χωρίζει από τη Σαρακίνα ενώ στα δυτικά της υψώνεται η κορυφή Σωληνάρι. Οι δύο οικισμοί επικοινωνούν με το λιθόχτιστο θολωτό γεφύρι της Σαρακίνας.
2,5 χιλιόμετρα βορείως του οικισμού, στην άκρη της "Στέρνας" του Κόζιακα, βρίσκονται τα ερείπια μικρού αρχαίου φρουρίου, γνωστού με το όνομα "Κάστρο", που πιθανόν χρησίμευε σαν φυλάκιο για τον έλεγχο του στενού περάσματος στη δεξιά όχθη του Πηνειού, αλλά και όλης της περιοχής βορείως της Καλαμπάκας.
Στην Αγία Παρασκευή σώζονται τέσσερις παλαιές εκκλησίες: το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (προ του 1712), που λέγεται πως ήταν άλλοτε μοναστήρι, με ωραιότατες τοιχογραφίες. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (προ του 1766), επίσης τοιχογραφημένη. Τα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου, που χρονολογούνται πριν από το 1900.
Πεζοπορώντας μέσα από πλατάνια φθάνουμε στην Κρύα Βρύση, μια από τις πηγές που περιβάλλουν τον οικισμό (οι άλλες είναι το Καναλάκι και η Καμάρα). Δύο πέτρινες βρύσες, η "Αγία Σωτήρα" και ο "Μυχός" προσφέρουν αναψυχή – στην πρώτη μάλιστα ο περιβάλλων χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος γι’ αυτό το σκοπό, με κιόσκι, τραπεζοπάγκους, παιδική χαρά, χώρους άθλησης και 35 μ. τελεφερίκ για τα παιδιά.
Η Αγία Παρασκευή πανηγυρίζει στη μνήμη της ομώνυμής της Αγίας, στις 26 Ιουνίου. Το γλέντι γίνεται στην πλατεία, όπου παρουσιάζονται δημοτικοί χοροί και τραγούδια. Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) μοιράζεται φαγητό (φασολάδα και ψάρι) από καζάνι και χορεύονται παραδοσιακοί χοροί έξω από το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς γίνονται τα "κλείδωνα" ή "κονοϊμολέ" : Οι γυναίκες φορώντας τα κλείδωνα στη μέση και με τα γκιούμια (δοχεία νερού) στολισμένα με τριαντάφυλλα πηγαίνουν στις βρύσες και τραγουδούν. Κατόπιν μαζεύονται όλοι στην πλατεία του χωριού για να χορέψουν και να τραγουδήσουν. Οι άντρες πίνουν νερό από το γκιούμι της υποψήφιας νύφης.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ
Φαγητό στη γάστρα και χωριάτικο ψωμί, που ψήνονται στους παραδοσιακούς φούρνους των κατοίκων.
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Τις παλιές εκκλησίες του οικισμού (Μεταμόρφωση, ‘Αγ. Νικόλαο, Αγ. Παρασκευή και εξωκλήσι Αγ. Νικολάου). Την Αγία Σωτήρα. Το Κάστρο.
ΣΠΟΡ
Ορειβασία μέχρι το Σωληνάρι.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ
Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Τα στοιχεία είναι παρμένα από την ιστοσελίδα του Δ. Καλαμπάκας www.kalambaka.gr