Μέτρα κατά των αποδράσεων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τις φυλακές, προκειμένου να αποτρέπει τις αποδράσεις κρατουμένων.

0 258

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τις φυλακές, προκειμένου να αποτρέπει τις αποδράσεις κρατουμένων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τις φυλακές, προκειμένου να αποτρέπει τις αποδράσεις κρατουμένων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία των φυλακών θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και θα αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων των φυλακών, ενώ η πρόσληψη των διευθυντών των φυλακών θα γίνεται εκτός των προσώπων που υπηρετούν σήμερα στις διοικήσεις των φυλακών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί φυλακή τύπου Γ’ υψίστης ασφαλείας, στην οποία θα εκτίουν τις ποινές τους οι βαρυποινίτες.

Ακόμη, η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντός των φυλακών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η χρήση κινητού από τους κρατουμένους θα επισύρει βαρύτατες πειθαρχικές ποινές.

Ο υπουργός ανακοίνωσε νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Οι κρατούμενοι δεν θα μετάγονται στα δικαστήρια της Αθήνας ή των άλλων μεγάλων πόλεων για να δικαστούν, αλλά θα δικάζονται στις πόλεις όπου κρατούνται.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, ενώ οι μητέρες κρατούμενες, οι οποίες έχουν ανήλικα παιδιά, θα μπορούν, αντί της ποινής της φυλάκισης, να ασκούν κοινωφελή εργασία εκτός των φυλακών, εκτός αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι, από εδω και στο εξής, δικαίωμα επιθεώρησης στις φυλακές θα έχει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις επιθεωρήσεις των φυλακών στην ετήσια έκθεσή του.

Ομως, θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης αδειών των κρατουμένων, καθώς θα λαμβάνεται και η γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Ελέυθερος Τύπος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr