Εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ

Στις 100.000 ευρώ ανεβαίνει το ελάχιστο ποσό καταθέσεων που εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο.

0 413

Στις 100.000 ευρώ ανεβαίνει το ελάχιστο ποσό καταθέσεων που εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο.

alogoskoufis.jpgΣτις 100.000 ευρώ ανεβαίνει το ελάχιστο ποσό καταθέσεων που εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο. Οι 27 υπουργοί Οικονομίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση αποφάσισαν μεταξύ των άλλων:

-Να οριοθετήσουν στις 50.000 ευρώ (από 20.000) το ελάχιστο ποσό των καταθέσεων ιδιωτών που θα εγγυώνται τα κράτη μέλη σε περίπτωση χρεοκοπίας.

-Να στηρίξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) τα οποία έχουν σημαντικό ειδικό βάρος στη λειτουργία του συστήματος.

-Να παρεμβαίνουν αλλάζοντας ακόμη και τη διοίκηση σε τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η πρόθεση των κρατών να χρηματοδοτήσουν και να καλύψουν τα πιθανά μεγάλα ανοίγματα ομίλων που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση αποτελεί μία έμμεση απόφαση για… χαλάρωση ή και αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί οι δαπάνες αυτές θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας.

Επιπρόσθετα δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν θα γίνει απόπειρα να σωθούν και μικρές τράπεζες που μία ενδεχόμενη κατάρρευσή τους δεν θα προκαλέσει «συστημικό κίνδυνο».

Πιο αναλυτικά ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροποποίηση στη Βουλή για να αυξηθεί το νομικό ελάχιστο εγγύησης των καταθέσεων από τις 20.000 στις 100.000 ευρώ.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ισχύει και η πολιτική μας δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων, πέρα από το νομικό ελάχιστο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η χθεσινή συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για 50.000 ευρώ ήταν λιγότερο φιλόδοξη από την αρχική πρόταση της γαλλικής προεδρίας και της Κομισιόν που πρόβλεπε την εγγύηση καταθέσεων σε όλες τις κοινοτικές χώρες μέχρι τις 100.000 ευρώ.

Η μείωση του εγγυημένου ποσού οφείλεται στις αντιρρήσεις που πρόβαλαν χθες πολλές χώρες ιδίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι σκανδιναβικές ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν δημοσιονομικά για να εγγυηθούν μεγαλύτερα ποσά των 50.000.

Για 1 χρόνο
Οι εγγυήσεις αυτές θα ισχύσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομίας αποφάσισαν να στηρίξουν όχι όλα, αλλά μόνον εκείνα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπορεί να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο. Με άλλα λόγια όλους εκείνους τους τραπεζικούς ομίλους που η χρεοκοπία τους θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας κοινοτικής χώρας και κατ επέκταση και στην πραγματική της οικονομία.

Ομως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι τράπεζες σε κάθε χώρα μέλος και ποιες στην Ελλάδα;

Επίσης δεν διασαφηνίστηκε αν θα αφεθούν στην τύχη τους όχι μόνο οι καταθέτες αλλά και οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών.

Ειδικά για τους υπό διάσωση τραπεζικούς ομίλους οι κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν την ηγεσία του μάνατζμεντ και να τοποθετούν επικεφαλής άτομα της δικής τους επιλογής.

Οικονομικοί παρατηρητές σχολιάζοντας αυτή τη «μισή» απόφαση του Ecofin θεωρούν ότι αναστέλλεται για να μην πει κανείς ότι «τινάζεται στον αέρα» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, διότι σε περιπτώσεις διάσωσης μεγάλων τραπεζικών ομίλων τα ποσά που θα επενδύει κάθε κράτος μέλος σε αυτήν θα εντάσσονται στο δημόσιο χρέος του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr