Ομόφωνο «όχι» των φορέων της Θεσσαλίας στα μεταλλαγμένα

Ομόφωνο «όχι» στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο) ήταν η θέση των φορέων της Θεσσαλίας

0 401

Ομόφωνο «όχι» στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο) ήταν η θέση των φορέων της Θεσσαλίας

Ομόφωνο «όχι» στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο) ήταν η θέση των φορέων της Θεσσαλίας στη σύσκεψη της διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου των μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών – μελών της ΕΕ η οποία στις 12 Ιουνίου συνεδριάζει με σκοπό να επικυρώσει τη πρόταση να επιτραπεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων – μεταλλαγμένων οργανισμών στο ευρωπαϊκό έδαφος και να εναπόκειται σε κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ η δυνατότητα ανακίνησης διαδικασίας απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων φυτών.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός στην εισήγησή του αφού παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει η αιρετή Περιφέρεια τα 3,5 τελευταία χρόνια με σκοπό την ενίσχυση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Θεσσαλία, με μία σειρά από ενέργειες όπως το θεσσαλικό καλάθι, η ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ κλπ., τόνισε ότι η θεσσαλική πεδιάδα είναι ένα κλειστό οικοσύστημα και ο κίνδυνος είναι ορατός μέσω της επιμόλυνσης να καταστραφεί η βιοποικιλότητά της, που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

«Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να πάρουμε μια απόφαση με αποδέκτες όλους όσους μεθαύριο θα κληθούν να αποφασίσουν στα αρμόδια όργανα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εμείς δεν θα αφήσουμε το θεσσαλικό κάμπο, το περιβόλι της Ευρώπης να μετατραπεί σε εργαστήριο των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας και οι Θεσσαλοί να γίνουν ερήμην τους συμμέτοχοι σε διατροφικά πειράματα. Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος και αν ψηφιστεί η καλλιέργεια και διακίνηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο ευρωκοινοβούλιο-ελπίζω πως όχι- τότε θα προετοιμαστούμε για τη νομική και τεχνοκρατική υπεράσπιση της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ, ώστε να αντικρούσουμε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και σπόρων στη θεσσαλική πεδιάδα».

Ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες, όπως έχουν επισημάνει διακεκριμένοι επιστήμονες, επιφέρουν οι Γ.Τ.Ο.:

1. Ασφάλεια
– Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή, πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σχέση με καρκίνο ή άλλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία
– Κίνδυνοι για το περιβάλλον: Ανεπιθύμητη μεταφορά ΓΤ χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους, απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο, άγνωστες επιδράσεις σε μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς του εδάφους

2. Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων
– Υπάρχει ο κίνδυνος, μερικές πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω πνευματικών δικαιωμάτων
– Αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες
– Εκμετάλλευση από τις πιο αναπτυγμένες χώρες των φυσικών πόρων άλλων πιο αδύνατων χωρών

3. Ηθικά προβλήματα
– Επέμβαση στους γενετικούς μηχανισμούς της φύσης και παραβίαση των εσωτερικών αξιών φυσικών οργανισμών
– Ανάμειξη γονιδίων από βιολογικά διαφορετικούς οργανισμούς
– Αντίθεση για την κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης που περιέχουν ζωικά γονίδια και αντίθετα

4. Προβλήματα σήμανσης
– Σε μερικές χώρες δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται πάνω στα προϊόντα κατά πόσο προέρχονται από ΓΤΟ
– Η ανάμειξη ΓΤΟ και μη ΓΤΟ προϊόντων δυσκολεύει τις προσπάθειες σήμανσης αναφορικά με την προέλευση και το είδος των προϊόντων

5. Προβλήματα για την κοινωνία
Δεδομένου ότι είναι οι περισσότερο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες που ελέγχουν την τεχνολογία των ΓΤΟ , υπάρχει ο κίνδυνος στρέβλωσης και τα νέα προϊόντα θα αναπτύσσονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των πλουσιοτέρων χωρών.

«Μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τον αγροτικοδιατροφικό τομέα της περιοχής μας, που παράγει αποδεδειγμένα εξαιρετικά προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας για ελευθερία επιλογής. Υποστηρίζουμε την επιβίωση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων μας. Δεν είμαστε άκριτα κατά της βιοτεχνολογίας και της εξέλιξης. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα όταν αυτή εφαρμόζεται σε κλειστούς και προστατευμένους χώρους όπως τα εργαστήρια, με αποτελεσματικές συνθήκες συγκράτησης και με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ώστε να αποκλείεται η τυχαία διαφυγή ΓΤΟ, και είναι διαφορετικό πράγμα να εισάγονται γενετικώς τροποποιημένα φυτά ή ζώα στο ανοικτό περιβάλλον, τα οποία πολλαπλασιάζονται ή διαδίδονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και μη αντιστρέψιμο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις με αυτήν. Καλώ όλους τους Θεσσαλούς, τους επιστημονικούς φορείς, τους αγρότες και τα επιμελητήρια να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ώστε να θωρακίσουμε το θεσσαλικό κάμπο».

Την σύσκεψη συντόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και σε αυτή συμμετείχαν οι κ.κ: οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρης Μουτσινάς, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Χρήστος Καλομπάτσιος, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολάτος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα, Χρήστος Σιδερόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Βαγγέλης Μπούτας, Δημήτρης Κουρέτας και Δημήτρης Μητσιούλης, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Μπέμπης, Απόστολος Μπίλλης, Γιώργος Λαδόπουλος, Νίκος Λιούπας, Γιώργος Σάκκας και Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, ο γεν. γραμματέας του εργατικού κέντρου Λάρισας Πάρις Λιόλιος, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώσεων αγροτών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr