Στην Παναγία χθες ο Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ
Εθνική υπόθεση η λειτουργία του λατομείου στην θέση «Φονικά» του Δ.Δ. Κορυδαλλού και η λήψη αδρανών υλικών για την συνέχιση της Εγνατίας Οδού. Αυτό διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνος για τα δημόσια έργα και δεξί χέρι του υπουργού Γιώργου Σουφλιά, κ. Δημοσθένης Κατσογιάννης.
Εθνική υπόθεση η λειτουργία του λατομείου στην θέση «Φονικά» του Δ.Δ. Κορυδαλλού και η λήψη αδρανών υλικών για την συνέχιση της Εγνατίας Οδού. Αυτό διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνος για τα δημόσια έργα και δεξί χέρι του υπουργού Γιώργου Σουφλιά, κ. Δημοσθένης Κατσογιάννης. Εθνική υπόθεση η λειτουργία του λατομείου στην θέση «Φονικά» του Δ.Δ. Κορυδαλλού και η λήψη αδρανών υλικών για την συνέχιση της Εγνατίας Οδού.
Αυτό διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνος για τα δημόσια έργα και δεξί χέρι του υπουργού Γιώργου Σουφλιά, κ. Δημοσθένης Κατσογιάννης.
Μετά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να παραχωρηθεί η θέση «Φονικά» στο Δ.Δ. Κορυδαλλού για την λειτουργία δανειοθαλάμου και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, ο υπουργός επιμένει στην κάμψη αυτών των αντιρρήσεων, προκαλώντας ακόμη μια συζήτηση στην έδρα του Δήμου, στην Παναγία, για να πείσει τους κατοίκους.
Το βέβαιο είναι ότι ο υπουργός αν και μπορεί δεν επιθυμεί να παρθούν υλικά από την συγκεκριμένη τοποθεσία, παρά αυτό να γίνει με την συναίνεση των κατοίκων.
Η σύσκεψη
Τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Μαλακασίου, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη, του Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του Δημάρχου Μαλακασίου κ. Δημητρίου Λιάττη, των προέδρων της Εγνατίας και Αττικάτ κ.κ. Γούλα και Πανούση, Υπηρεσιακών Παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το λατομείο στην θέση «Φονικά» Κορυδαλλού και στόχος στο να πειστούν οι κάτοικοι και να άρουν τις αντιρρήσεις τους για την λειτουργία του λατομείου.
Δημήτρης Λιάττης Δήμαρχος
Στην εισήγησή του ο οικοδεσπότης της σύσκεψης κ. Λιάττης αφού υποδέχτηκε τους παρευρισκόμενους ανέφερε:
«…Στηρίζουμε την Εγνατία και επιθυμούμε να έχουμε υπεύθυνη στάση στο θέμα.
Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και αγωνιούμε:
α) θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της περιοχής που θα λειτουργήσει ο Δανειοθάλαμος;
β) θα καταστραφούν οι πηγές της περιοχής;
γ) θα αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο που θα καταστραφεί ή υποστεί βλάβες από την χρήση των οχημάτων που θα εργάζονται για την κατασκευή της Εγνατίας;
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τους κυβερνώντες:
1) Ο Σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων να γίνει στο Μαλακάσι. Μια περιοχή που μπορεί κανείς να βλέπει τα Μετέωρα.
2) Να γίνουν συνδέσεις της Εγνατίας και του Ε65 με τα χωριά
3) Να βελτιωθεί ο δρόμος από το Μουργκάνι μέχρι την Παναγία.
Για το Δ.Δ. Κορυδαλλού ο Δήμαρχος ζήτησε:
1) Αναβάθμιση του χώρου του Αγροτικού ιατρείου.
2) Διαμόρφωση της πλατείας με τοποθέτηση παιδικής χαράς
3) Κατασκευή τοιχείων και σχαρών στο Δ.Δ.
4) Να βελτιωθεί ο φωτισμός της Εθνικής οδού που διέρχεται από τα χωριά Κορυδαλλός, Τριγώνα, Πεύκη.
Τέλος ο Δήμαρχος ζήτησε να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να γίνει αποκατάσταση των παλαιών πέτρινων σπιτιών του Δήμου. Αυτά ανέρχονται σε 50 μ. με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια Ευρώ.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήδη με την βοήθεια του κ. Γκούπα εξασφαλίστηκε ποσό 150 χιλ. Ευρώ για έργα ύδρευσης στην Παναγία ενώ ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τα τεύχη Δημοπράτησης του έργου «Δίκτυο ακαθάρτων στην Παναγία και Οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή του.
Νομάρχης Τρικάλων
Ο Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης έθεσε τέσσερα θέματα:
– Ο Σταθμός εξυπηρέτησης να γίνει στο Μαλακάσι.
– Να αποκατασταθεί το τμήμα του δρόμου Παναγία – Γρεβενά που υπέστη ζημιές από τα οχήματα του εργοταξίου.
– Να δοθούν 500 χιλ. Ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου Μουργκάνι – Παναγία.
– Και να τηρηθούν οι συμφωνίες.
ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ
Ο ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δήμος Κατσιγιάννης, αφού πήρε τον λόγο, μετέφερε την άποψη του Υπουργείου και του Υπουργού.
«…όταν γίνεται ένα έργο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει και τον τρόπο που θα έλθει σε επαφή και θα μιλήσει με τους ανθρώπους της περιοχής.
Ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη την απόφαση του Νομ. Συμβουλίου και αυτό κάναμε. Η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου και του Δήμου είναι απλώς γνωμοδοτική.
Από τα 96 χλμ. Ιωαννίνων – Γρεβενών απομένουν τα 54 χλμ. και τα πιο δύσκολα. Μας λείπουν 300 χιλ. κυβικά υλικό.
Η περιοχή «Φονικά» επιλέχθηκε από έρευνες και διεργασίες 2,5 ετών. Είχαμε έγκριση για περιοχή κοντά στην Παναγία αλλά το αποφύγαμε.
Η μεταφορά του υλικού από τα Τρίκαλα αποκλείστηκε όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για λόγους ασφάλειας, ρύπων, σκόνης. Αυτό γιατί στους τέσσερους μήνες που θα διαρκέσει η μεταφορά θα γίνουν 60 χιλιάδες δρομολόγια.
Επιλέχθηκε η θέση «Φονικά» γιατί δεν υπάρχει βλάστηση, δεν κυκλοφορούν ζώα στην περιοχή (αρκούδα, λύκος κλπ.) και είναι αθέατη από κατοικημένη περιοχή.
Με έστειλε ο Γιώργος Σουφλιάς
Ο κ. Κατσιγιάννης ανέφερε πως βρίσκεται στην περιοχή μετά από απαίτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που μεγάλωσε σ’ αυτά τα μέρη.
Ο Γ. Γραμματέας συμπλήρωσε πως δεν θα αφεθούν πληγωμένα τοπία μετά το πέρας των εργασιών τον Οκτώβρη και μετά θα αρχίσει η αποκατάσταση είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το έργο αποτελεί ανάπτυξη για την Ελλάδα αφού θα ενώσει την Ήπειρο με την Μακεδονία.
Γ.Γ. Περιφέρειας
Ο κ. Γκούπας προσπάθησε και αυτός με την σειρά του να πείσει τους κατοίκους για την ανάγκη συνέχισης του έργου με την δέσμευση για άμεση αποκατάσταση.
Υποσχέθηκε 300 χιλ. Ευρώ άμεσα για έργα που θα γίνουν στο Δ.Δ. Κορυδαλού.
Φοβούνται οι κάτοικοι
Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Κορυδαλλού κ. Χήτος αλλά και κάτοικοι του Διαμερίσματος εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στην λειτουργία του λατομείου.
Εξέφρασαν φόβους ότι το χωριό θα ερημώσει από την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ‘δείξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν εμπιστεύονται την κατασκευαστική εταιρία.
Ο ιερέας του χωριού τόνισε πως από όσα ελέχθησαν φαίνεται ότι η απόφαση της πολιτείας για την χρησιμοποίηση του λατομείου έχει ληφθεί.
Δήλωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και το χωριό θα αντιδράσει δυναμικά. Κάπως έτσι τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Κορυδαλλού που παρευρέθηκαν στην σύσκεψη.
Στο τέλος όλοι μαζί παρακάθισαν σε γεύμα που παρατέθηκε σε ταβέρνα της περιοχής.
Αν ο οίνος και το φαγητό κατάφεραν να κάμψουν την σκληρή στάση των κατοίκων και να γίνουν διαλλακτικοί θα φανεί στο επόμενο διάστημα.
Τέλος ο Δήμαρχος κ. Λιάττης αποκάλυψε πως την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ιδίου με τον υπεύθυνο της ΑΤΤΙΚΑΤ κ. Πανούση με θέμα συζήτησης την υλοποίηση των υποσχέσεων της εταιρίας απέναντι στον Δήμο.