Μετέωρα: «Αγγίζοντας τον ουρανό» – Μια αναφορά στην όμορφη περιοχή μας
Μια ακόμη αναφορά γίνεται για την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα και την περιοχή μας σε γνωστή ιστοσελίδα.
Μια ακόμη αναφορά γίνεται για την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα και την περιοχή μας σε γνωστή ιστοσελίδα.
Μια ακόμη αναφορά γίνεται για την Καλαμπάκα, τα Μετέωρα και την περιοχή μας σε γνωστή ιστοσελίδα.
Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα capital.gr και στην ενότητα “travel” ο αρθρογράφος και η ομάδα του travelplan.gr μιλούν για την όμορφη περιοχής μας.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο καθώς σχετίζεται με την περιοχή μας και τους ευχαριστούμε για την αναφορά τους.
Το άρθρο ξεκινά:
Όσες φωτογραφίες, όσες εκπομπές, ό,τι και αν έχετε διαβάσει τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την στιγμή εκείνη που θα βρεθείτε κάτω από την σκιά των επιβλητικών και σχεδόν απόκοσμων βράχων των Μετεώρων. Το travelplan.gr σας προσκαλεί σε μια χειμερινή απόδραση στα Μετέωρα και την γραφική Καλαμπάκα. Ακολουθήστε μας!
Ναι, κοιτώντας τα Μετέωρα να ορθώνονται πάνω από την θεσσαλική γη είναι δύσκολο να φανταστείς πως μπορεί να δημιουργήθηκαν και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα οι γεωλόγοι δεν μπορούν με σαφήνεια να εξηγήσουν το πώς και το γιατί, καταλήγοντας σε διάφορες θεωρίες. Πάντως οι χρονολογικές μετρήσεις τοποθετούν την δημιουργία τους 30 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αρκεί για να το κατατάξει ανάμεσα στα σημαντικότερα παγκόσμια γεωλογικά φαινόμενα!
Δεν είναι λοιπόν κανείς να απορεί το γιατί οι ασκητές επέλεξαν αυτούς του απόκοσμους βράχους για να ζήσουν μακριά από τα εγκόσμια με τους πρώτους να εμφανίζοντας περίπου τον 11ο αιώνα. Τόσο κοντά στο Θεό τόσο μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο… και από τον 14ο αιώνα άρχισαν να ιδρύονται τα περίφημα μοναστήρια που στην εποχή της ακμής τους έφθασαν τα 30 στον αριθμό δημιουργώντας ένα κλίμα έντονης και βαθειάς θρησκευτικότητας που μόνο με το Άγιο Όρος μπορεί να συγκριθεί. Σήμερα, αν και λειτουργούν μόλις έξι από τα τριάντα μοναστήρια το κλίμα αυτό παραμένει απαράλλακτο. Οι μονές που λειτουργούν σήμερα είναι: Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου. Πραγματικά είναι να απορείς με την δύναμη αυτών των ανθρώπων που στην αναζήτηση του θείου η πρόσβαση στις μονές των Μετεώρων γίνονταν αποκλειστικά μέσω της αναρρίχησης.
Τώρα πλέον η πρόσβαση των προσκυνητών γίνεται από τα λαξευμένα στους βράχους σκαλοπάτια αλλά και πάλι η εμπειρία της ανάβασης προς την κορυφή των βράχων, ιδιαίτερα αυτοί καλύπτονται από ομίχλη, είναι συγκλονιστική! Το «τοπίο» συμπληρώνεται ιδανικά αν πριν έχετε ακολουθήσει κάποιο από τα υπέροχα μονοπάτια που έχει δημιουργήσει η φύση στην βάση των βράχων. Πριν «φύγουμε» από τα Μετέωρα να υπενθυμίσουμε ότι η UNESCO, από το 1988, τα έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας.
Για την διαμονή μας επιλέξαμε την κωμόπολη της Καλαμπάκα. Η ιστορία της πόλης μας πάει πίσω στην αρχαία πόλη Αιγίνιο με το όνομα της να αλλάζει σε Σταγοί τα χρόνια του μεσαίωνα ενώ το σύγχρονο όνομά της το οφείλει στην τούρκικη λέξη Καλαμπάκα που σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Σήμερα αποτελεί ένα από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς χάρη στη Δούπιανη ή Ντούπιανη. Και οι λιγότερο όμως extreme τύποι δεν θα αργήσουν να βρουν την Καλαμπάκα ως έναν χαλαρωτικό χειμερινό προορισμό. Ανακαλύψτε τα παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής χωμένα ανάμεσα στα στενά, τη μοναδική Σχολή Ξυλογλυπτικής στην Ελλάδα και επισκεφθείτε τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που αποτέλεσε και το πρώτο κέντρο λατρείας του οργανωμένου μοναχισμού.
Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο γραφικό χωριό Καστράκι, μόλις 2 χλμ. από την Καλαμπάκα (ουσιαστικά πλέον έχει ενωθεί με την πόλη). Το χωριό πήρε το όνομά του από το μικρό βυζαντινό κάστρο