Όλο και περισσότερους φίλους αποκτά το μπαλκόνι του Θεσσαλικού κάμπου «Ο Κόζιακας».

Είναι κανείς που δεν γνωρίζει τον Κόζιακα; Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μόνο από μακριά. Λίγοι είναι εκείνοι που τον έχουν εξερευνήσει και έχουν δει από κοντά τις σπάνιες ομορφιές του.

0 438

Είναι κανείς που δεν γνωρίζει τον Κόζιακα; Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μόνο από μακριά. Λίγοι είναι εκείνοι που τον έχουν εξερευνήσει και έχουν δει από κοντά τις σπάνιες ομορφιές του.

Είναι κανείς που δεν γνωρίζει τον Κόζιακα; Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μόνο από μακριά. Λίγοι είναι εκείνοι που τον έχουν εξερευνήσει και έχουν δει από κοντά τις σπάνιες ομορφιές του. Ο Κόζιακας που αποτελεί μία από τις οροσειρές της Πίνδου, στέκει αγέρωχος και στα πόδια του απλώνεται o Θεσσαλικός κάμπος. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής μας και μαζί του έχουν συνδεθεί πολλές και ποικίλες ιστορίες του τόπου μας.

Ο Νομός Τρικάλων έχει πολλές και σπάνιες φυσικές ομορφιές που κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες εκδρομείς. Οι περισσότεροι όμως από μας, αρκούνται να παρατηρούν αυτές τις ομορφιές μέσα από το αυτοκίνητό τους. Αν δεν περπατήσει και δεν εξερευνήσει κανείς τα πανέμορφα μέρη μας, δεν θα μπορέσει ποτέ να δει τι πραγματικά κρύβεται μέσα τους.

Πριν λίγο καιρό δημιουργήθηκε μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από ανθρώπους οι οποίοι έχουν εξερευνήσει μέρος της οροσειράς του Κόζιακα και από άτομα που δεν έχουν ακόμα περπατήσει στα μονοπάτια του. Σκοπός είναι να γνωρίσουν καλύτερα αυτή την όμορφη οροσειρά της Πίνδου και όχι μόνο. Στην ομάδα μπορεί να συμμετάσχουν φυσικά όσοι το επιθυμούν χωρίς περιορισμό.

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουνίου 2008, διοργανώνεται η διάσχιση του Κόζιακα, από τους φίλους του Κόζιακα. Η διαδρομή που έχει καθοριστεί, θα είναι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, μέχρι το χωριό Φιλύρα του Δήμου Πιαλείων, συνολικής απόστασης περίπου 20 χλμ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αναχώρηση από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου περίπου στις 5 μ.μ. του Σαββάτου.koziakasb.jpg

Διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Κόζιακα, που είναι χωρητικότητας περίπου 20 ατόμων. Αν υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, τότε μερικά άτομα θα κοιμηθούν στα αντίσκηνά τους.

Το πρωί θα γίνει ανάβαση προς την κορυφή στα 1910 μ. Από αυτό το σημείο η θέα είναι καταπληκτική αν υπάρχει καλή ορατότητα. Φαίνονται πολλά μέρη της Θεσσαλίας και πολλές κορυφές των άλλων βουνών. Στη συνέχεια θα υπάρξει κατεύθυνση προς το γνωστό «Τρύπιο Λιθάρι». Από το μπαλκόνι του Θεσσαλικού κάμπου πλέον θα απολαμβάνουν την υπέροχη θέα οι περιπατητές. Στη συνέχεια η ομάδα θα περάσει μέσα από το οροπέδιο το «Χάβο», που είναι πίσω από την Πιαλεία. Εκεί υπάρχουν και υπέροχες αγριοφράουλες τις οποίες μπορούν να γευτούν όλοι (αν δεν τις έχει φάει η αρκούδα). Στο Διάβα, περνάμε και από τα «Κανάλια της Τύρνας» και τη «Λάκα του Μπέη», με τη σπηλιά Βάραθρο. Αφού η ομάδα δροσιστεί από το παγωμένο νερό που αναβλύζει, θα κατευθυνθεί προς την όμορφη τοποθεσία «Κρανιά» και από κει θα καταλήξει στο χωριό Φιλύρα.

koziakas_g.jpgΣτην ομάδα θα μπορούν να έρθουν και παιδιά, τα οποία όμως θα συνοδεύονται από ενήλικες. Η μεταφορά στο χιονοδρομικό κέντρο το απόγευμα του Σαββάτου μπορεί να γίνει από το λεωφορειάκι του Δήμου Πιαλείων. Όλοι θα πρέπει να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για περίπατο στο Βουνό: Αθλητικά παπούτσια–άρβυλα, σακίδιο με τα ατομικά είδη και φαγητό για 2 ημέρες, καπέλο, ατομικό δοχείο νερού, ξύλινο στήριγμα ή ορειβατικό μπαστούνι, μακρύ παντελόνι και έξτρα ένδυση για το κρύο. Επίσης ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας που θα τον εξυπηρετήσει στην περιήγηση.

 

 

 

 

 

Για τη συμμετοχή σας και για περισσότερες λεπτομέρειες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κ. Στέφανο Κουκουτσέλο όσο ποιο νωρίς γίνεται, στα κιν.: 6979155588 και 6979155577.

Νίκος Σαλέπης

Salepisn@otenet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr